Cobertura verda de la Ronda de Dalt a Barcelona
Nou espai públic sobre la cobertura de la Ronda de Dalt al districte de Horta-Guinardó, Barcelona
El projecte per a la Restauració Paisatgística de l’antic abocador de la Vall d’en Joan al Garraf es desenvolupa a partir d’un sistema agrícola que resol simultàniament els problemes mediambientals que allí s’havien creat, la necessitat de crear un nou paisatge i la voluntat de convertir-lo en un nou espai públic. El projecte va ser seleccionat pel comissari de la Biennale di Venezia 2016, Alejandro Aravena, per a ser present en el Pavelló Central i explicar com, a través de l’establiment d’un procés agrícola, s’aconsegueix recuperar la biodiversitat perduda en un lloc on s’havien abocat els residus de Barcelona durant 40 anys. Per a expressar la nostra particular idea del que entenem per “renaturalitzar” vam triar el lema Farming the Life, associant totes les riqueses que descobrim en l’agricultura a la voluntat de recuperar la vida en un lloc degradat.
Les nostres ciutats disposen d’un conjunt d’infraestructures verdes molt diverses, que ocupen una part important del seu territori i que componen una xarxa d’espais oberts que està plena de valors ecològics, de possibilitats d’ús per a l’oci i de capacitats productives. Una xarxa ambiental i social que podria ser la columna vertebral dels nostres territoris urbans. Un conjunt d’espais de característiques diverses però amb objectius comuns: fomentar la biodiversitat urbana, promoure la connectivitat ecològica i social i valorar la seva productivitat per a així garantir la seva conservació.
Crear noves natures és possible. Hem de superar els discursos sobre la conservació dels paisatges, que en moltes ocasions han perdut els processos que els feien possibles, per a tractar de recuperar la vida en tots els llocs, fins i tot en aquells que l’han perdut totalment. Batlleiroig té el compromís de fer que tots els seus projectes siguin una explosió de vida, reactivant les dinàmiques naturals del lloc i promovent que es propagui com una ona expansiva més enllà dels seus límits.
Façanes, cobertes, patis i interiors verds milloren la salut de les persones, la qualitat de l’aire i la biodiversitat de les nostres ciutats. Els edificis han de promoure la salut i el confort dels usuaris, entendre la relació entre les persones i la natura i els beneficis de les reaccions biològiques que genera. Els balcons, les cobertes i les façanes dels nostres edificis, així com els carrers i les places de les nostres ciutats, es poden renaturalitzar i connectar amb els parcs que tenim i els espais agrícoles que encara conservem.
Projectant la ciutat bioclimàtica. Hem de configurar ciutats –espais públics i edificis– que disposin de totes les connectivitats possibles, que promoguin la connectivitat ecològica, urbana i metropolitana, que reforcin el caràcter social de totes les actuacions i que adquireixin la qualitat bioclimàtica necessària per a mitigar els efectes produïts pel canvi climàtic.
LLEGIR MÉSVisibilitzant el cicle de l'aigua. L'aigua es pot recollir als edificis, retenir i infiltrar en els espais públics i conduir cap als espais naturals pròxims que podem recuperar, creant així un sistema de drenatges del territori que redescobreix la continuïtat de l'aigua, fomenta la creació de nous ecosistemes i facilita la implantació de noves continuïtats cíviques.
LLEGIR MÉS