menútancar
Un refugi per insectes i aràcnids integrat en el paisatge

Insectari per a la promoció i la divulgació la fauna.

Hotel d’insectes
Hotel d’insectes

Hotel d’insectes

L'hotel d'insectes és un refugi artificial i un lloc d'hibernació per a insectes i aràcnids fets amb materials naturals. Es tracta d'un projecte que permet l'observació de prop de la natura alhora que millora la qualitat i biodiversitat dels parcs.

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Iván Sánchez Fabra – Arquitecte

Equip

Clàudia Amías Roget, Joan Batlle Blay – Arquitecte i paisatgista / Dolors Feu – Enginyera tècnica agrícola i paisatgista

Estat del projecte

Construït

Data inici

2018

Data final

2018

Superfície total

2 m2

Premis

WAF 2017 – Hotel Insectes, XV Bienal Española de Arquitectura y Urbanismo – Hotel Insectes
L'hotel d'insectes s'integra en parcs urbans com a part d'una estratègia per a reforçar la biodiversitat del lloc. / © Jordi Surroca

MILLORANT LA BIODIVERSITAT DELS PARCS

L’hotel d’insectes es compon d’una estructura dividida de diverses seccions amb instal·lacions d’implantació, on les espècies vulnerables (com l’abella solitària) puguin instal·lar-se per a desenvolupar-se i reproduir-se en un espai tranquil i protegit.

Es tracta d’una mesura pràctica i econòmica per a ajudar a la conservació dels insectes en perill d’extinció per la pràctica de l’agricultura i la desforestació. Moltes d’aquestes espècies juguen un paper destacat en l’ecosistema per la seva funció pol·linitzadora o per ser depredadors de paràsits nocius.

Un hotel d’insectes fomenta la biodiversitat d’un espai, de manera que es millora la qualitat general i la salut d’aquest, alhora que redueix la necessitat d’emprar pesticides. Les papallones, les abelles, les libèl·lules i altres petites criatures són beneficioses per a les plantes. La presència de papallones diürnes funciona com a indicatiu del benestar del parc.

A més, aquesta és una gran eina pedagògica, ja que permet a nens i adults observar de prop el cicle de vida d’algunes criatures que són difícils de trobar en la naturalesa, per la qual cosa és una atracció ideal per a un parc urbà. També permet recopilar dades sobre algunes espècies poc conegudes amb finalitats científiques.

© Stupendastic

QUATRE ESTRATS PER A DIVERSOS TIPUS D'INSECTES

Pedra, argila, fusta i restes vegetals se superposen en diverses capes per a acollir a una població heterogènia d’insectes.

NIVELL 1: PEDRA

Aranyes, escarabats, abelles, cuques de llum, tènia, grills, llagostes, pregadéu.

NIVELL 2: CERÀMICA (bloc ceràmic de baixa densitat)

Abelles solitàries: maó ceràmic perforat ple de mescla de terra i fenc.

NIVELL 3: FUSTA (Troncs perforats de pi)

Abelles solitàries (Osmia, Anthidium sp., Halíctids i Odynerus): troncs perforats entre 2 mm i 10 mm i bastons de bambú. Escarabat, centpeus i larva: fusta morta.

NIVELL 4: CONS DE PI

Aranyes, formigues, escarabats: cons de pi secs. Escarabats, centpeus i vespes, papallones i mosques: tiges d’esbarzer, rosers, gerds i flor de saüc.

L'hotel d'insectes és un element del paisatge integrat al parc, sofisticat i científic que relaciona múltiples disciplines i tècniques. Clàudia Amías RogetPaisatgista, Arquitecta / Paisatge / Senior Project Director

UNA ESTRATÈGIA GLOBAL

L’objectiu de l’Hotel d’insectes és proporcionar un hàbitat artificial a aquells animals que, a causa de l’antropització del paisatge, tenen dificultats per a trobar-lo. Per a atreure insectes a l’hotel, s’ha desenvolupat una estratègia per a proporcionar menjar, aigua i estada.

MENJAR. L’hotel d’insectes està ecològicament connectat amb grans masses vegetals d’espècies autòctones que asseguren la floració durant tot l’any. Cada espècie vegetal ha estat seleccionada per a atreure una espècie específica d’insecte.

AIGUA. La laminació, retenció i infiltració de l’aigua en el paisatge és necessària per a tots els processos ecològics, especialment per a l’ecosistema dels insectes. La millora del drenatge dins del parc, utilitzant sistemes de drenatge sostenible (SUDS), ha afavorit la infiltració en el terreny, reduint l’aportació d’aigua al sistema de sanejament.

DORMITORI. Un hotel d’insectes és un refugi i lloc d’hibernació artificial per a insectes, creat amb materials naturals. Consisteixen en una estructura dividida en estrats per a diferents tipologies d’implantació.

UN DISSENY AL DETALL UTILITZANT MATERIALS LOCALS

Per a la realització d’aquest projecte es va fer un estudi molt meticulós de les necessitats de cada insecte autòcton que es volia allotjar a l’hotel.

Les espècies vegetals plantades al parc es van triar per a atreure a uns insectes pol·linitzadors. Els materials interiors del dormitori es van estudiar per a atreure a aquests mateixos insectes i es van recol·lectar de l’entorn.

La grava prové d’una pedrera de proximitat, la palla d’uns camps pròxims, el fang de la mateixa obra, els troncs de pi de la gestió forestal del mateix municipi, la canya de la neteja de la riera del Torrent Vallmora, limítrof amb el parc, i les pinyes i pinassa, de la reforestació executada a la primera fase.

El disseny dels dormitoris compleix els dos requisits bàsics de qualsevol hotel d’insectes: registre i recer. La malla electrosoldada formant un prisma permet que una de les seves cares sigui enregistrable sense haver de desmuntar el dormitori sencer. Aquesta característica permet fer un manteniment dels materials orgànics amb la facilitat més gran possible. A més, permet col·locar una coberta integrada en el disseny que garanteix que el nou dormitori estigui ventilat i sec; característiques bàsiques per a atreure els insectes.

UNA ESTRATÈGIA AMB MÚLTIPLES CASOS D'ÈXIT

El primer prototip de l’hotel d’insectes es va desenvolupar al parc de Vallmora, al Masnou. Posteriorment, s’ha anat aplicant amb èxit en altres tres parcs dissenyats per batlleiroig: al parc de Finestrelles d’Esplugues de Llobregat, al parc de la Remonta de Santander i en la connexió per a vianants entre els carrers Oristà de Barcelona i Bosc de Montcada i Reixac.

Notícies

REPORTATGE DE L’HOTEL D’INSECTES DE BATLLEIROIG AL SUPLEMENT ‘FUERA DE SERIE’ DE ‘EL MUNDO’ I ‘EXPANSIÓN’

Llegir més
REPORTATGE DE L’HOTEL D’INSECTES DE BATLLEIROIG AL SUPLEMENT ‘FUERA DE SERIE’ DE ‘EL MUNDO’ I ‘EXPANSIÓN’
Notícies

L’Insects Hotel, ‘Highly Commended’ al WAF 2017

Llegir més
L’Insects Hotel, ‘Highly Commended’ al WAF 2017