menútancar

El vincle dels nostres directors amb la docència i la recerca han atorgat un prestigiós reconeixement a Batlleiroig.

Coneixement
Coneixement

Publicacions

L’extensa trajectòria de Batlleiroig i la qualitat de la seva obra ha estat mereixedora d’un ampli reconeixement en els mitjans de comunicació nacionals i internacionals, no sols en aquells específics de l’àmbit de l’Arquitectura, sinó també en mitjans generalistes.

 • TC CUADERNOS. Batlle i Roig Arquitectura 2008-2018
  Editorial: Ediciones Generales de la Construcción
  Any: 2017

 • AV Monografías Num 207. BUILDING WITH NATURE
  Editorial: Arquitectura Viva
  Any: 2017

 • EL JARDÍN DE LA METRÓPOLI. Del paisaje romántico al espacio libre para una ciudad sostenible
  Autor: Enric Batlle
  Editorial: Gustavo Gili
  Any: 2011
  Premi FAD de Pensament i Crítica 2012

 • Batlle i Roig VEINTE JARDINES 1981-2011
  Editorial: Asflor Ediciones
  Any: 2011

 • TC CUADERNOS. Batlle i Roig Arquitectura 1996-2009
  Editorial: Ediciones Generales de la Construcción
  Any: 2009

 • ARCHITECTURE DESCRIBED. Batlle i Roig Arquitectura
  Editorial: Actar
  Any: 2000

 • DOCUMENTOS DE ARQUITECTURA. Num 44
  Editorial: Delegación de Almería del Colegio de Arquitectos de Andalucía Oriental
  Any: 2000

 • ARQUITECTURAS DE AUTOR AA 10. Works 1982 / 1997
  Editorial: T6 Ediciones, SL
  Any: 1999

 • NUEVOS PUENTES
  Autor: Joan Roig
  Editorial: Gustavo Gili
  Any: 1996

Un referent internacional

Un reconeixement internacional secundat pel nostre discurs sobre el futur desenvolupament de les ciutats, on la mobilitat sostenible i les infraestructures verdes ocupen una posició central.

XV BIENNAL INTERNACIONAL D'ARQUITECTURA DE VENÈCIA

L’any 2016, el premi Pritzker Alejandro Aravena, comissari de la XV Biennal Internacional d’arquitectura de Venècia, va comptar amb 88 arquitectes de 37 països diferents i Batlleiroig va ser un dels 4 equips espanyols convidats a mostrar el seu treball amb la Restauració Paisatgística del Dipòsit Controlat de la Vall D’en Joan. Batlleiroig va comissariar l’exposició individual “Farming The Life”.

“Farming the life”, exposició comissariada per Batlleiroig Arquitectura. Pavelló Central, Biennale di Architettura di Venezia 2016. / © Eugeni Bach

Metròpolis Verda

El 2017, el soci fundador de Batlleiroig, Enric Batlle, va ser director de la taula Infraestructura Verda del PDU – Pla Director Urbanístic Metropolità de Barcelona. La seva participació en aquesta taula va desembocar en el comissariat d’exposicions, com “Metròpolis Verda”, que, al seu torn, va derivar en ponències en universitats com Harvard GSD-Graduate School of Design o intervencions en simposis com reSITE a Praga, MIPIM a Cannes o The European Fòrum on Urban Forestry (EFUF).

 

Harvard School of Design. Merging Public Space & Nature, 2017.

El 2019, l’entitat pública Àrea Metropolitana de Barcelona va presentar a la Biennal d’Arquitectura i Urbanisme de Seül, l’exposició Metropolis Barcelona, on exposaven una mostra dels treballs executats en l’àmbit territorial del AMB i en la qual nostra Gigafoto era la protagonista.

La Gigafoto representa en una sola imatge la nostra filosofia i manera d’entendre el territori: una successió sense interrupcions de diferents paisatges –des dels parcs, els carrers o els balcons de l’entorn urbà fins a la mar, passant pels rius, pels parcs metropolitans, el Parc Natural de Collserola o el Parc Agrari del Llobregat- que construeixen la matriu ecològica Metropolitana i formen un sistema on l’ecologia, l’oci i la producció són possibles.

Exposició de l'Àrea Metropolitana de Barcelona AMB en la Biennal d'Arquitectura i Urbanisme de Seül.
Batlleiroig, direcció de la secció "Paisatge: ecologia, oci i producció" de l'Exposició Metròpolis de Barcelona. Design Hub Barcelona, 2015.
Panell de diàleg Innovació. Participació d'Enric Batlle en representació de Batlleiroig.

Parlem de paisatge i de natura des de la nostra fundació l’any 1981, però som conscients de la necessitat d’evolucionar cap a compromisos més eficients que estiguin en relació amb l’Agenda 2030 i l’Agenda Urbana De Catalunya.

Vam triar el lema “Fusionant Ciutat i Natura” per a aglutinar els nostres propòsits de millora en cadascuna de les accions que desenvolupem. Treballem en tres disciplines diferenciades: planejament -ciutat-, espai públic i infraestructures -paisatge- i construcció -edificació-, tractant de ser molt especialistes en cadascuna d’elles, però des de la imprescindible transversalitat que avui es requereix per a desenvolupar qualsevol intervenció. L’emergència climàtica converteix avui la nostra principal transversalitat, aquella que ha de guiar totes les nostres accions.

A Batlleiroig estem profundament compromesos amb el medi ambient i implicats en la cerca contínua de solucions per a resoldre l'emergència climàtica del nostre planeta. Enric Batlle DuranyDoctor arquitecte i paisatgista / Founding Partner
Joan Roig, Albert Gil, Enric Batlle i Iván Sánchez durant el lliurament de la Medalla CSCAE a Batlleiroig.

“Per ser un gran estudi d’Arquitectura, consolidat com a referent de qualitat i rigor professional, i organitzat segons un funcionament empresarial i solvent, amb una filosofia col·laborativa, global, dirigida cap al control del procés i a l’avantguarda en l’ús de les noves tecnologies, sempre sense oblidar els valors propis de la nostra disciplina” segons el Jurat CSCAE2017.

La medalla CSCAE és una distinció de caràcter honorífic, que s’atorga amb la finalitat de reconèixer a persones o entitats que hagin contribuït de manera significativa amb el seu treball i dedicació, entre altres mèrits destacables, a la defensa dels interessos de la professió i de l’Arquitectura.

La medalla CSCAE 2017 va suposar per a nosaltres un gran reconeixement per part dels nostres companys de professió per tota la nostra trajectòria i al mateix temps un revulsiu per a continuar creixent i innovant com a organització. Albert Gil MargalefArquitecte / CEO / Senior Partner
Equip de Batlleiroig durant el lliurament de la Medalla CSCAE l’any 2017.

Videos

Fusionant ciutat i natura
La ciutat en moviment
Connectant ciutats
Els rius
Les muntanyes
El mar
Hotel d'insectes al Parc Vallmora, El Masnou
Paisatges productius

Docència

Batlleiroig ha tingut des dels seus inicis una relació molt estreta amb la docència. L’extensa experiència professional i acadèmica del nostre equip —tant dels socis com dels responsables dels projectes— es veu reflectida a la nostra participació a exposicions nacionals i internacionals, a jurats de premis i concursos nacionals i internacionals i a la nostra constant participació a congressos i simposis a tot el món.

Alumnes del Màster Universitari en Paisatgisme -MBLandArch- impartit a l’ETSAB (Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona - UPC) durant el hackatón “Descobrir Les Rondes” al Parc de Finestrelles, projecte de Batlleiroig.

Enric Batlle ha estat vinculat des de 1982 al Departament d’Urbanisme i Ordenació del Territori de la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya). El seu paper com a docent s’ha desenvolupat principalment en l’ETSAV (Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès – UPC) com a professor d’Urbanisme i coordinador de Tallers d’Arquitectura i Projectes. Actualment, és director del Màster Universitari en Paisatgisme –MBLandArch– impartit a l’ETSAB (Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona–UPC).

Doctor Arquitecte des de 2002 pel Departament d’Urbanisme i Ordenació del Territori de la UPC amb la tesi doctoral “El jardí de la metròpoli. Del paisatge romàntic a l’espai lliure per a una ciutat sostenible”. Tesi per la qual va rebre el premi Extraordinari de Doctorat de la Comissió de Doctorat de la UPC i que va ser guardonada amb el premi Luis Domènech i Montaner d’Arquitectura Teoria i Crítica. Aquest treball de recerca ha estat publicat per l’Editorial Gustavo Gili l’any 2012 sota el mateix nom, i reconegut amb el premi FAD de Teoria i Crítica 2012.

Batlle, Enric. 2011. El jardí de la metròpoli: Del paisatge romàntic a l'espai lliure per a una ciutat sostenible. Barcelona: Editorial Gustavo Gili.
Premi FAD de Pensament i Crítica 2012.

Joan Roig, ha impartit classes de Projectes Arquitectònics a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona des de 1984, així com del Màster d’Arquitectura del Paisatge de la Universitat Politècnica de Catalunya i de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona. Ha estat també director del BIArch (Barcelona Institute of Architecture).

Matter, Barcelona. De petit estudi a empresa d'arquitectura, 2019.

DOCÈNCIA EN l’ÀMBIT DEL PAISATGE

En l’actualitat, el Joan Batlle Blay és professor associat del Departament d’Urbanisme i Ordenació del Territori de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i imparteix classes al Grau en Estudis d’Arquitectura de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) i al Grau en Paisatgisme de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB) i l’ETSAB. Des de l’any 2016, el Mario Súñer Díaz és professor convidat al MBLandArch – Màster Universitari en Paisatgisme, de l’ETSAB (UPC).

L’Iván Sánchez Fabra va ser professor convidat al MBLandArch – Màster Universitari en Paisatgisme, de l’ETSAB (UPC), des de l’any 2014 al 2017. El Yago Cavaller Galí va ser professor convidat al Postgrau de Gestió de Projectes i Manteniment d’Espais Verds a la Fundació Politècnica de Catalunya de la UPC, des de l’any 2001 al 2005.

 

 

DOCÈNCIA EN L’ÀMBIT DEL PLANEJAMENT

Abel Porcar Badal ha estat professor convidat en diverses ocasions al MBLandArch – Màster Universitari en Paisatgisme de la ETSAB (UPC), a la London School of Economics i a diversos postgraus del COAC i el COAMB.

 

 

DOCÈNCIA EN L’ÀMBIT DE L’ÉDIFICACIÓ

En l’actualitat, l’Esther Díaz Salas és professora a l’Escola Tècnica i Superior d’Arquitectura La Salle de Barcelona (ETSALS, URL), on imparteix diverses assignatures en arquitectura interior i en instal·lacions, i professora al curs “La gestió de projectes en el sector del Retail” del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona (CAATEEB). La Maria Comas Giménez és professora del Màster de Disseny d’Interiors i Hospitality, de l’escola LABASAD Barcelona School of Arts & Design.

 

 

DOCÈNCIA EN L'ÀMBIT DEL BIM

En l’actualitat, l’Antonio Duran Bautista —BIM Management Director de Batlleiroig—, és professor associat del Departament de Representació Arquitectònica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), on imparteix classes a l’ETSAB a l’assignatura de Representació Arquitectònica II on es fonamenta en la construcció del model virtual aplicant un primer contacte amb la tecnologia BIM. L’any 2016 el Roger Mermi Ribalta va impartir un curs al Postgrau BIM Manager del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Barcelona (CAATEEB).

 

 

Nombroses universitats i organitzacions de prestigi internacional han comptat amb la nostra participació en cursos i masterclasses: Harvard University-Graduate School of Design, Copenhagen University, Oslo School of Architecture and Design, Pequín Forestry University, University of Pennsylvania, University of Virginia, University of Illinois, Universitat de Navarra, Università degli Studi Roma Tre, IUAV Istituto Universitari di Architettura de Venezia, Delft University of Technology; ILAUD (International Laboratory of Architecture and Urban Design), École Supérieure du Paysage de Versalles –entre altres- i les tesis de Batlleiroig sobre arquitectura i paisatge han estat divulgades en institucions molt diverses, com l’Architectural League de Nova York.

Càtedra Batlleiroig - UPC

Batlleiroig impulsa la Càtedra Batlleiroig – UPC amb la voluntat ferma d’establir una col·laboració estratègica i transversal amb la Universitat Politècnica de Catalunya, i amb la finalitat de desenvolupar objectius de recerca, difusió, valorització i transferència de coneixement en l’Àmbit de Coneixement UPC de l’Arquitectura. La Càtedra Batlleiroig vol establir una col·laboració estratègica i visible amb la UPC, que asseguri la transferència de tecnologia entre ambdues parts a través de treballs d’investigació i activitats en consonància amb els valors de la UPC, i que ajudi a millorar els processos d’innovació de l’empresa.

La Càtedra Batlleiroig té com a objectiu la recerca de l’excel·lència en l’àmbit de l’Arquitectura, i estarà centrada específicament en la relació entre Ciutat i Natura. Sota el lema “merging city & nature” centrarà els seus recursos en aprofundir en la capacitat que té la natura com a eina per combatre l’emergència climàtica a l’entorn urbà. La Càtedra Batlleiroig té com a Unitat Acadèmica la ETSAB-UPC, Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona.

Els recursos d’aquesta Càtedra es dividiran en 3 àmbits d’actuació, amb activitats i iniciatives que asseguraran l’interès comú i l’aportació al coneixement i a la excel·lència de la comunitat cientifico-tècnica de la UPC.

ACTIVITATS DE FORMACIÓ I DETECCIÓ DE TALENT

Es crearà el Premi Càtedra Batlleiroig al millor treball de TFM de la carrera d’Arquitectura de la UPC que estigui vinculat amb les línies d’investigació de la Càtedra.

S’atorgaran també 2 Beques de Pràctiques remunerades per treballar a Batlleiroig Arquitectura. Amb aquestes iniciatives, la Càtedra Batlleiroig vol incentivar la comunitat estudiantil a la realització de treballs que abordin les temàtiques que es promouen des de la Càtedra, així com detectar el talent individual d’interès per a la empresa.

RECERCA, TRANSFERÈNCIA DE TECNOLOGIA I SUPORT A LA INNOVACIÓ

Es desenvoluparà una LÍNIA DE RECERCA titulada  “Merging City and Nature” vinculada al Departament d’Urbanisme i Ordenació del Territori de la UPC (DUOT) i al Màster Universitari de Paisatgisme (MBLandArch-ETSAB). La Càtedra atorgarà un Premi anual de Doctorat a un dels investigadors que estiguin desenvolupant tesis doctorals dins d’aquesta línia d’investigació. Es promourà des de la Càtedra un Programa de Doctorat Industrial per doctorants que treballin a la empresa durant el període de desenvolupament de la seva tesi doctoral.

ACTIVITATS DE DIVULGACIÓ I DIFUSIÓ DEL CONEIXEMENT

Es programarà una Jornada Tècnica anual sota el lema “Merging City and Nature” que té com a voluntat divulgar les diverses investigacions sobre la temàtiques que estiguin en curs. Es potenciarà la difusió de les jornades i de l’activitat de la càtedra a través de les xarxes i amb una publicació específica del seu contingut.

Es té com a objectiu posar a l’abast de la comunitat UPC aquest patrimoni arquitectònic i proposar que les activitats de la Càtedra es puguin desenvolupar de manera compartida entre la ETSAB i la Casa Moratiel.

Podran optar al Premi Càtedra Batlleiroig els estudiants de la UPC que hagin obtès una nota d’Excel·lent o Matrícula d’Honor en un TFM de Màster Habilitant d’Arquitectura MArq o de Paisatgisme MBLandArch.

S’acceptaran treballs que, des de l’Arquitectura, l’Urbanisme o el Paisatgisme, aportin Solucions a la Emergència Climàtica i solucions per construir les ciutats del futur.

El premi serà atorgat per la Càtedra Batlleiroig i tindrà un import de 1.000€.

 

La missió d’aquestes beques és la d’estimular i promoure l’aprenentatge pràctic de solucions per combatre l’emergència climàtica i construir les ciutats del futur.

La durada de cada pràctica és de 6 mesos,  i podrà optar a aquesta beca l’alumnat d’Arquitectura GArq i MArq i de Paisatgisme MBlandArch.

Els estudiants interessats en aquesta beca de pràctiques remunerades podran presentar els seus escrits de motivació i CV acadèmic, que es valoraran en funció de la seva proximitat als temes d’interès de la Càtedra i els projectes que es porten a terme a la empresa Batlleiroig.