menútancar
Primera fase del sector de La Remonta, Santander

Un circuit educatiu i per a la practica de l'esport que recupera els espais amb alt valor paisatgístic de l'antic recinte militar per a la ciutat.

Parc de La Remonta a Santander
Parc de La Remonta a Santander

Parc de La Remonta a Santander

La finca de la Remonta és un espai únic a la ciutat de Santander. El seu anterior ús militar l'ha preservat de la urbanització general de l'àmbit, mantenint la tolla i els passejos arbrats que la caracteritzen.

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran – Arquitecte

Equip

Iván Sánchez Fabra – Arquitecte / Abel Porcar Badal – Arquitecte i urbanista / Dolors Feu – Enginyera tècnica agrícola i paisatgista

Col·laboradors

APPIA XXI – Enginyeria

Promotor

Segipsa

Estat del projecte

Construït

Data inici

2008

Data final

2017

Superfície total

600.000 m2
© Jordi Surroca

El projecte es basa en l’adequació d’un itinerari de prop d’1 km de longitud que travessi tota la finca amb el mínim impacte ambiental. El projecte combina l’espai de passeig i d’oci ciutadà amb un significatiu component mediambiental representat en els seus aspectes hidrològics i de flora i fauna.

L’itinerari recull una gran diversitat d’espècies vegetals que responen a un meticulós estudi i observació de la vegetació pròxima al lloc, així com de la topografia i la humitat. Es tracta d’espècies estrictament autòctones que donen aliment i recer a la fauna pròpia de l’àmbit i permeten potenciar la biodiversitat del conjunt.

L’estratègia de la proposta es basa en tres línies: la connectivitat de les persones, la de la flora i la fauna, i la gestió de l’aigua.

Per a les persones, es projecta un nou camí i carril bici de gairebé 1 km que travessa tot l’àmbit. Per a l’atracció de la fauna es potencien les espècies vegetals amb presència en el seu entorn més immediat, i s’assegura la seva connectivitat amb l’àmbit mitjançant nous biòtops. La gestió de l’aigua de pluja es realitza mitjançant un sistema de cunetes que recullen les aigües de vessament per crear dues zones humides, alimentant els nous biòtops.

Podríem definir la Remunta com un gran corredor verd; un camí que transcorre enmig de la natura; un espai capaç de potenciar la biodiversitat de les espècies; un itinerari lúdic-didàctic on aprendre i gaudir de la natura, on grans i petits puguin apropar-se i reconèixer les diferents espècies d’arbres, arbustos i petits animals de l’indret. Observar els ocells de la bassa des del mirador, perseguir les papallones entre els canals, reconèixer els arbres a través dels diferents panells i submergir-se en els colors i perfums de les flors a la primavera.

 

© Jordi Surroca