menútancar
Nou espai públic sobre la cobertura de la Ronda de Dalt al districte de Horta-Guinardó, Barcelona

Una pèrgola productiva de fusta transforma un espai públic en un refugi climàtic biodivers que connecta els barris de la Teixonera amb el de Sant Genís dels Agudells en el vessant del parc de Collserola.

Cobertura verda de la Ronda de Dalt a Barcelona
Cobertura verda de la Ronda de Dalt a Barcelona

Cobertura verda de la Ronda de Dalt a Barcelona

Un disseny alineat amb la situació d'emergència climàtica en la qual ens trobem, aconseguint un nou espai públic a la Ronda de Dalt que uneix la ciutat, cultivant la vida, utilitzant materials naturals, i produint energia renovable.

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Iván Sánchez Fabra – Arquitecte/ Joan Batlle Blay – Arquitecte i paisatgista/ Lola Simón, Maria Blanco – Enginyer

Equip

Marina Santos Loshuertos, Mercè Lorente i Gras – Arquitecte / Diana Calicó Soler, Elisabeth Torregrosa Avilés – Arquitecte tècnic / Yago Cavaller Galí – Enginyer tècnic agrícola i ambientòleg / Dolors Feu – Enginyera tècnica agrícola i paisatgista

Col·laboradors

BIS Structures – Enginyeria d'estructures

Promotor

BIMSA – Barcelona d’Infraestructures Municipals

Ubicació

Constructora

VIAS, Voracys

Estat del projecte

Construït

Data inici

2018

Superfície total

7.630 m2
© Baku Akazawa

UNA NOVA VIDA PER A LA RONDA

L’emblemàtic anell viari de Barcelona, “Les Rondes”, va ser projectat als anys seixanta. Moltes disputes polítiques, tècniques i econòmiques van impedir que fins al cap de 30 anys no es pogués inaugurar. Les olimpíades de Barcelona del 1992 van ser l’empenta definitiva d’unes obres que van suposar una transformació urbanística sense precedents a la ciutat.

30 anys després ha estat possible recuperar la vida social davant del Mercat de la Vall d’Hebron, entre els barris de la Teixonera i Sant Genís dels Agudells, on aparentment havia desaparegut gairebé per complet. Un nou paradigma de la mobilitat ha deixat enrere els cotxes com a protagonistes principals. S’ha recuperat la infraestructura com a part activa del sistema d’espais lliures de la nostra ciutat donant importància a passejar, a la interacció entre veïns i a la pacificació dels nostres carrers.

Les pèrgoles ajuden a superar la barrera que suposa la Ronda de Dalt entre els barris de Sant Genís i La Vall d’Hebron i la Teixonera. / © Jordi Surroca
Aquest projecte suposa la llavor de la transformació de la Ronda de Dalt per a potenciar la connectivitat social, amplificar els connectors ecològics i generar espais productius per a la Barcelona del segle XXI. Joan Batlle BlayPaisatgista, Arquitecte / Director R+D i Sotsdirector de Paisatge / Partner

UN ESPAI DE QUALITAT PER UNIR LA CIUTAT

Es tracta d’una plaça que es configura amb una gran pèrgola productiva, convertint-se en una de les pèrgolas fotovoltaicas més grans de la ciutat, reflex de l’aposta de la ciutat de Barcelona i el convenciment de batlleiroig per revertir la situació actual i aconseguir l’autosuficiència energètica dels espais públics.

Un espai públic de producció energètica que més enllà de l’ombra que produïda cerca ampliar les seves prestacions per a convertir la plaça en un espai bioclimàtic, superant la gran llosa de formigó del subsòl, permetent maximitzar la presència vegetal en tota la superfície.

A més, s’ha prestat especial atenció en el disseny de la zona verda per a aconseguir que compleixi amb els requisits d’un urbanisme de gènere i inclusiu, evitant que es generin espais ocults, punts morts o foscos, creant un espai públic segur per a tots.

© Jordi Surroca
A poc a poc, la vegetació es va apropiant de les pèrgoles. / © Jordi Surroca

RENATURALITZANT LA RONDA DE DALT

Un jardí lineal d’espècies autòctones ens permetrà renaturalitzar aquesta part de la ciutat guanyada als cotxes, fent-la més saludable. Acompanyant la vegetació, unes graderies de pedra procedent d’una pedrera pròxima van creant diferents espais de trobada, on el ciutadà es pot evadir del soroll i de la velocitat intrínseca a la ciutat, per a sentir-se realment en un espai de pausa i connexió amb la natura.

La gran pèrgola productiva, al costat de dues més al llarg del passeig, permeten maximitzar la presència de la vegetació que a poc a poc les anirà colonitzant, donant ombra a la plaça i al passeig, i fent d’aquest nou eix social un espai públic de qualitat.

Gràcies a l’ombreig que generen, ajuden a controlar la temperatura superficial de l’espai públic contrarestant la de les zones asfaltades i fent d’aquest espai un nou pulmó verd per a la ciutat.

La vegetació cobreix les àrees de descans a l'ombra de les pèrgoles. / © Jordi Surroca

MATERIALS NATURALS I DE PROXIMITAT

Per a la materialització del nou eix cívic, conscients del pes que té l’arquitectura en l’emergència climàtica, hem apostat per materials que ens permetin dur a terme un desenvolupament sostenible i saludable de les nostres ciutats. S’utilitzen materials de proximitat, reciclables, amb consums mínims de CO₂, definint el cicle tancat dels recursos.

L’ús de materials naturals s’estén a tota la urbanització a través de dos tipus de pedra procedents del territori català. Envoltant la vegetació, unes graderies de pedra natural serpentejant van creant diferents espais de trobada. Les graderies estan formades per blocs de pedra que conserven les estries pròpies de l’extracció de la pedrera, reduint així els processos de fabricació i, per tant, els recursos energètics que s’inverteixen. La pedra utilitzada a les graderies és pedra arenisca de Les Borges Blanques, mentre que el paviment en les zones d’estada és de pedra calcària d’Ulldecona per la seva gran duresa.

Per a la materialització de les pèrgoles s’ha apostat per la fusta, material natural, sostenible i renovable que té unes qualitats tècniques excel·lents per al seu ús en pràcticament qualsevol tipus de construcció. Les testes de les bigues tallades en vertical i la col·locació d’una peça de rematada superior, protegeixen els punts més susceptibles d’entrada d’aigua, preservant el material de la seva deterioració. A més, les unions fetes d’acer inoxidable ens asseguren la màxima durabilitat de l’estructura.

© Jordi Surroca
© Jordi Surroca
© Jordi Surroca

UN PAISATGE PRODUCTIU

Aquestes estructures han suposat una oportunitat per a convertir el paisatge de la ciutat en un paisatge productiu, col·locant plaques fotovoltaiques sobre la pèrgola més gran, que amb una potència instal·lada de 43 KW, aportarà energia a un dels equipaments més pròxims.

Els plecs que caracteritzen l’estructura de fusta generen uns plans amb orientació a sud sobre els quals s’han col·locat les diferents agrupacions de plaques. Un total de 580m2 han estat coberts amb 218 mòduls transparents, que permeten deixar lliure la vista al cel des de la plaça, alhora que llancen unes ombres molt característiques sobre aquesta.

 

Projectes

Comencen les obres d’urbanització de la cobertura de la Ronda de Dalt.

Llegir més
Comencen les obres d’urbanització de la cobertura de la Ronda de Dalt.
Agenda

TV3 pregunta a batlleiroig sobre els nous models de construcció amb fusta.

Llegir més
TV3 pregunta a batlleiroig sobre els nous models de construcció amb fusta.