menútancar
Ordenació i intervenció paisatgística al Parc des Expositions de Touluse

Intervenció paisatgística inspirada en la tradició agrícola i dissenyada des de la lògica de l'aigua aconseguint un complex autosuficent.

Parc d’exposicions a Toulouse (MEETT)
Parc d’exposicions a Toulouse (MEETT)

Parc d’exposicions a Toulouse (MEETT)

Una estratègia paisatgística basada en la gestió de les aigües al voltant del nou Parc d'Exposicions de Toulouse (França), un complex projectat pels despatxos OMA (Rem Koolhaas) + Puig-Pujol + Taillandier + Ingerop

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Iván Sánchez Fabra – Arquitecte

Equip

Guillem Matallanas, Mario Súñer Díaz, Simon Gallibard – Arquitecte / Javier Zaldívar – Arquitecte i paisatgista / Dolors Feu – Enginyera tècnica agrícola i paisatgista

Promotor

SPLA Toulouse Métropole

Ubicació

Estat del projecte

Construït

Data inici

2011

Data final

2020

Superfície total

190.000 m2
© Simon Gabillard

UNA MINI CIUTAT COMPACTA

El MEETT està concebut com una nova porta d’entrada a la ciutat que acollirà exposicions, conferències i concerts. Amb una superfície edificada de 338.000 m² dins d’una àrea aproximada de 130 Ha, el projecte ha estat dissenyat com una mini-ciutat compacta (en contraposició a les grans extensions de parcs d’exposicions) per a preservar l’entorn de la campinya francesa.

En comptes d’expandir-se per tota la superfície disponible (un mosaic de camps agrícoles abandonats o esporàdicament en explotació) el projecte es concentra en una “banda” de 2,8km de longitud i 320m d’ample travessada per l’autopista RD902. Aquesta banda servirà com a zona per a albergar futurs usos i actuarà com a nexe d’unió entre el riu Garona i la fàbrica de l’Airbus 380. L’edifici, de 660 m de llarg i 24 m d’altura, adquireix una escala monumental en la seva grandària, però alhora subtil en el seu impacte global.

© Simon Gabillard

UNA APOSTA PEL DRENATGE SOSTENIBLE

El projecte paisatgístic valora aquesta compacitat amb una proposta d’intervenció humil i altament gràfica que aprofita els espais situats entre les principals infraestructures de fluxos del lloc i l’edifici, i proposant una actuació basada en la gestió de les aigües de pluja.

© Simon Gabillard

TRES BOSCOS SEQÜENCIALS

Es repliquen les formes de solcs lineals inspirades per les estructures agrícoles existents, i s’insereixen, de manera subtil, en el camí de l’aigua a través dels espais lliures. Aquestes estructures verdes acullen una vegetació de bosc baix de tipus mediterrani, continental i atlàntic, de manera seqüencial, reflectint la condició particular de Tolosa, trobada d’aquests 3 macro climes. Aquestes estructures permeten a més crear eco-sistemes capaços de mantenir la humitat i d’afavorir l’evapotranspiració de la vegetació. L’aigua acaba el seu camí en grans basses de retenció i lagunage on es lamina i es filtra per fito-depuració, en el seu curs fins al riu.

El conjunt ofereix un paisatge cinètic als usuaris diaris de les infraestructures principals, capaç de dialogar amb l’escala monumental de l’edifici i emmarcar la peça urbana del PEX com a porta de la metròpolis de Touluse.

© Simon Gabillard