menútancar
Àrea d’estada a Malniu

Intervenció paisatgística a Meranges, La Cerdanya.

Àrea d’estada a Malniu
Àrea d’estada a Malniu

Àrea d’estada a Malniu

L'àrea de descans de malniu està situada als pirineus Catalans, al terme municipal de Meranges, a la comarca de la Cerdanya. Es troba a 2000m d'altitud, al final d'un camí de muntanya, sobre una antiga glacera, al límit entre els boscos sub-alpins i les zones de vegetació alpina, i al costat d'un refugi existent i d'un llac-presa artificial.

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran – Arquitecte

Equip

David Closas – Arquitecte

Promotor

Generalitat de Catalunya, Consell Comarcal de la Cerdanya

Constructora

Flotats

Estat del projecte

Construït

Data inici

1991

Data final

1994

Superfície exterior

36600 m2

El projecte intentava consolidar el final del camí per a evitar la seva possible prolongació cap als cims pròxims, limitar l’aparcament, evitar la invasió de vehicles pels prats veïns, resoldre les disfuncions que apareixen entre els usos ramaders i l’afluència de visitants que arriben a la recerca del contacte amb la natura, i situar adequadament uns serveis públics que originalment es dispersaven per l’entorn sense criteri ni limitació. Des de l’inici vam tenir la voluntat d’arrelar-nos amb les qualitats del lloc utilitzant per al projecte aquells materials que tradicionalment s’usaven per a la delimitació de finques (com els perpanys de granit) o per a la consolidació de prats (com els murs de pedra seca).

Centrem l’actuació en la construcció d’un únic mur de pedra que zigzagueja adaptant-se a la topografia i que, aprofitant la disposició de les roques existents, limita la zona d’aparcament de vehicles, indica el final del camí, serveix de suport de fonts, focs i escombraries i acaba convertint-se en el petit edifici de serveis públics. A la manera d’un jardí de pedra japonès o d’algunes de les intervencions de “land-art” de Richard Long o Robert Smithson, el conjunt es tanca en un cercle de perpanys que delimiten l’actuació mitjançant un filat, impedint l’entrada del bestiar a l’interior de l’àrea de descans.