menútancar
Centre comercial a Ca n'Alemany, Viladecans

Una arquitectura contemporània, càlida i natural defineix un conjunt metropolità i urbà que acosta la natura a l'experiència de compra.

The Style Outlets Viladecans
The Style Outlets Viladecans

The Style Outlets Viladecans

El centre, de 26.500 m² i amb més de 100 locals comercials, s'organitza al voltant d'un passeig obert en forma d'anell que connecta amb les dues entrades principals i des del qual s'accedeix a la totalitat dels locals. La geometria fragmentada i variable d'aquest passeig genera una gran diversitat d'espais entre els quals destaca la gran plaça central on es concentren principalment els locals de restauració.

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran – Arquitecte

Equip

Helena Salvadó Giné, Eirene Presmanes Yrurzun, Laura Quintana Fernàndez, Xavier Irigoyen, Iván Sánchez Fabra, Antoni Monté Llopis – Arquitecte / Maria Duran – Arquitecte i BIM Manager / Alba Puig Ros – Arquitecte i paisatgista / Diana Calicó Soler, Elisabeth Torregrosa Avilés, Alex Gràcia – Arquitecte tècnic / Yago Cavaller Galí – Enginyer tècnic agrícola i ambientòleg / Dolors Feu – Enginyera tècnica agrícola i paisatgista

Col·laboradors

STATIC Ingeniería – Enginyeria d'estructures, PGI Engineering – Enginyeria d'instal·lacions

Promotor

Neinver

Constructora

Sacyr

Estat del projecte

Construït

Data inici

2011

Data final

2016

Superfície total

50.277 m2

Premis

Premis Catalunya Construcció 2017 – The Style Outlets Viladecans
© Antonio Navarro Wijkmark

UNA UBICACIÓ ESTRATÈGICA

El centre comercial The Style Outlets es desenvolupa en una parcel·la trapezoidal de gairebé 7 Ha en el terme municipal de Viladecans i disposa de dos accessos principals. L’accés sud, situat en la cota més baixa del solar i connectat directament amb la sortida de l’autopista C-32, des del qual s’accedeix al centre comercial a través d’una gran porta situada a la cantonada sud del trapezi i que, pel seu especial disseny és fàcilment visible des de l’autopista. L’accés nord està situat en la cota més alta del solar i connecta amb el nucli urbà de Viladecans i l’estació del ferrocarril mitjançant la Carretera de la Vila que va de la ciutat fins a la platja. En aquest punt s’accedeix a una gran plaça d’ús públic que es desenvolupa a un nivell superior des del qual es veu la totalitat del conjunt i des de la qual es pot descendir cap al passeig principal.

El passeig obert central vertebra el complex. / © Antonio Navarro Wijkmark

UN CONJUNT METROPOLITÀ I URBÀ

Una arquitectura contemporània, càlida i natural defineix un conjunt METROPOLITÀ molt homogeni des de l’exterior que adquireix l’escala i la rotunditat necessària per a ser vist des de l’autopista, i un interior URBÀ i fragmentat que atorga el caràcter i la dimensió necessaris per a integrar-lo en el paisatge de Viladecans.

El disseny de la topografia del centre recull els condicionants del lloc, millora el funcionament del centre i contribueix a implementar solucions més respectuoses amb el medi ambient, com una gestió responsable de l’aigua. Una suau adaptació topogràfica permet que l’aparcament es desenvolupi de manera unitària, potenciant la il·luminació i ventilació natural, així com el contacte amb la naturalesa.

© Antonio Navarro Wijkmark
El passeig es complementa amb una gran diversitat d’espais lliures. / © Antonio Navarro Wijkmark
© Antonio Navarro Wijkmark
© Antonio Navarro Wijkmark

UN GRAN JARDÍ PER A COMPRAR

Un projecte en el qual la biofília i la sostenibilitat es converteixen en pilars del disseny, acostant la natura a l’experiència de compra dels seus usuaris i potenciant la sostenibilitat lògica implementant mesures que garanteixen el màxim estalvi energètic, una reducció de consum i d’emissions de CO₂.

S’ha optat per l’ús de materials naturals de proximitat i reciclats, potenciant la biodiversitat amb la plantació d’espècies autòctones de baix consum hídric, apostant per una gestió responsable de l’aigua, una reducció de la contaminació lumínica i la implementació de plaques solars per a la generació d’energia renovable.

El conjunt s’entén com un gran jardí que inclou tant els aparcaments perimetrals com la seqüència de passejos i places interiors. El caràcter proposat s’acosta a les sensibilitats mediterrànies i fomenta la imatge d’oasi mitjançant la utilització de palmeres, arbres de floració variats, arbustos i flors de temporada. Les diverses marquesines dels locals comercials ens ofereixen protecció i ombres dotant al passeig d’un millor confort i complementant el caràcter de passeig urbà que es pretén obtenir.

Espais exteriors de The Style Outlets. / © Antonio Navarro Wijkmark

GESTIONANT L'AIGUA DE MANERA RESPONSABLE

El centre aposta per una gestió responsable de l’aigua que s’inspira en el funcionament hídric dels espais naturals, garantint el 100% de l’aprofitament de l’aigua de pluja i evitant el seu abocament a la xarxa pública.

El sistema de recollida i infiltració natural de l’aigua de la pluja té un disseny que s’inspira en el funcionament hídric dels camps agrícoles del parc agrari del Baix Llobregat. Un innovador sistema de drenatges urbans sostenible (SUDS) basat en el cicle natural de l’aigua, des de la captació de l’aigua de pluja, fins a la seva infiltració al sòl, la retenció i l’acumulació, i la reutilització per a usos compatibles com el reg de totes les zones enjardinades. El sistema de drenatge s’estén per l’aparcament exterior enjardinat i per l’edifici comercial, amb l’objectiu de captar tota l’aigua de pluja de la parcel·la. El disseny evita les solucions convencionals que provoquen grans escolaments, els desbordaments de les xarxes de clavegueram i els rierols i, no obstant això, defineix diferents solucions en funció de les necessitats i les oportunitats que ofereixen la parcel·la i el seu entorn immediat. L’objectiu és que l’aigua s’infiltri en el propi lloc i evitar el vessament en la xarxa de pluvials del sector de Can Alemany.

La intervenció s’emmarca dins del nou paradigma de la sostenibilitat intel·ligent on materials naturals i materials industrials avançats es combinen per a millorar el rendiment del sistema de gestió de les aigües pluvials, i ofereixen molts beneficis: recarregar els nivells freàtics del sòl i evitar l’illa de calor (tan pròpia dels aparcaments a l’aire lliure i dels centres comercials oberts).

Notícies

THE STYLE OUTLETS VILADECANS, PREMI CATALUNYA CONSTRUCCIÓ A LA INNOVACIÓ

Llegir més
Notícies

“The Style Outlets”, Premi AECC 2018 al millor Centre Comercial Especialitzat

Llegir més
“The Style Outlets”, Premi AECC 2018 al millor Centre Comercial Especialitzat