menútancar
Edifici corporatiu per a Inditex en el Parc de l'Alba

Una façana dinàmica i d'alta eficiència energètica per a unes oficines inundades de llum natural que promouen la biodiversitat, la salut i el benestar.

Seu de Stradivarius a Cerdanyola de Vallès
Seu de Stradivarius a Cerdanyola de Vallès

Seu de Stradivarius a Cerdanyola de Vallès

La seu central de Stradivarius es troba en el Parc de l'Alba de Cerdanyola del Vallès, un dels pols d'activitat econòmica més importants de la metròpolis de Barcelona, amb una connectivitat excel·lent i just al costat del Parc natural de Collserola.

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef – Arquitecte

Equip

Carla Cadavid Izquierdo, Beatriz Barral Santos, Marcos Andrés Trenado, Segundo Rodríguez, Marta Peinado – Arquitecte / Diana Calicó Soler, Francisco Palau – Arquitecte tècnic / Dolors Feu – Enginyera tècnica agrícola i paisatgista

Col·laboradors

STATIC Ingeniería – Enginyeria d'estructures, JG Ingenieros – Enginyeria d'instal·lacions

Promotor

Stradivarius, Inditex

Constructora

Goa Invest

Estat del projecte

Construït

Data inici

2015

Data final

2017

Superfície total

45.170 m2

UN EDIFICI D'ARQUITECTURA SINGULAR

El nou edifici, projectat per batlleiroig, consta de 31.600 m² d’oficines que es desenvolupen en 3 plantes i una planta baixa d’aparcament. Els espais de treball inundats de llum natural, es caracteritzen per ser diàfans, de gran grandària i amb altures lliures de 4,5 metres en algunes zones. Un repertori de patis interiors permet il·luminar de manera natural els espais més allunyats de les façanes. Un nucli de comunicacions central permet la relació entre les diferents plantes de l’edifici.

El projecte incorpora algunes de les solucions utilitzades en el disseny d'altres seus del grup Inditex, com l'estructura palafítica, l'aparcament sota l'edifici o la disposició del programa en franges. / © Antonio Navarro Wijkmark

UN SÒCOL ENJARDINAT

La parcel·la on creix l’edifici té una superfície de 18.000 m². Un sòcol ajusta l’edifici als forts pendents dels carrers perimetrals i defineix l’entrada principal al mateix des d’un gran pati ovalat on se situa una magnòlia singular.

La planta d’aparcament, amb una capacitat per a gairebé 300 vehicles, se situa al mateix nivell que l’entrada principal. L’aparcament queda obert als diferents patis interiors i perimetrals enjardinats que li ofereixen il·luminació natural i ventilació directa.

 

El sistema interactiu de làmes verticals a les façanes permet garantir l'eficiència energètica d'un edifici dissenyat segons criteris de sostenibilitat i en el qual juga un paper destacat la vegetació. / © Antonio Navarro Wijkmark

EL CONFORT DELS EMPLEATS COM A PRIORITAT

El confort dels espais de treball dels 300 empleats de l’edifici s’assegura mitjançant sistemes domòtics centralitzats de control lumínic i de climatització. En les zones de treball s’ha cuidat especialment el confort acústic i els acabats interiors que combinen els tons clars amb textures naturals de fusta.

Els espais de treball es complementen amb zones de descans amb terrasses exteriors, un menjador corporatiu amb sortida al jardí i un gimnàs, tot això per a afavorir el benestar de les persones durant la jornada laboral.

Les escales són fàcils de localitzar, disposen de llum natural, amplitud, ergonomia, vegetació i connecten les plantes de manera intuïtiva. / © Antonio Navarro Wijkmark

SOSTENIBILITAT, VEGETACIÓ I EFICIÈNCIA ENERGÈTICA

La sostenibilitat és la base del disseny d’unes façanes que es caracteritzen per un sistema interactiu de làmines verticals de color blanc que, més enllà d’una imatge atractiva i molt singular, li aporten funcionalitats de gran valor que garanteixen eficiència energètica i reducció de consums mitjançant sistemes domòtics de gestió.

La vegetació autòctona i de baix consum hídric s’integra en els espais exteriors que envolten a l’edifici, així com en el repertori de patis interiors i en el vestíbul principal d’accés a manera de cascada vegetal. El reg de la vegetació prové d’un sistema de reaprofitament d’aigües pluvials que també alimenta als sanitaris i que permet un estalvi del 45% d’aigua dedicada a aquests usos.

Totes les accions d’eficiència energètica permetran reduir el consum elèctric de l’edifici en un 30% i el consum d’aigua potable interior en un 45%. Aquests estalvis al costat de l’elecció de materials reciclables i de proximitat, així com la connexió a la xarxa de District-Heating permetran que l’edifici pugui obtenir una certificació LEED GOLD.

© Antonio Navarro Wijkmark