menútancar
Seu corporativa de Massimo Dutti

Un edifici d'oficines elevades sobre un aparcament palafític, amb un sistema de façanes lògic amb les orientacions solars i un repertori de patis vegetals que li atorguen un gran nivell d'eficiència energètica i sostenibilitat.

Seu de Massimo Dutti a Tordera
Seu de Massimo Dutti a Tordera

Seu de Massimo Dutti a Tordera

La nova seu de Massimo Dutti consisteix en un edifici palafític que allibera la major part de la seva planta baixa per destinar aquest espai a l’aparcament de vehicles. La solució proposada té la virtut de generar una òptima accessibilitat a l’edifici protegint els vehicles de la intempèrie i millorant les ventilacions i el comfort tèrmic de l’edifici en periodes de calor.

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef – Arquitecte

Equip

Carla Cadavid Izquierdo, Meritxell Moyà Vilalta, Miriam Aranda – Arquitecte / Diana Calicó Soler, Elisabeth Torregrosa Avilés – Arquitecte tècnic

Col·laboradors

STATIC Ingeniería – Enginyeria d'estructures, PGI Engineering – Enginyeria d'instal·lacions

Promotor

Massimo Dutti, Inditex

Constructora

Goa Invest

Estat del projecte

Construït

Data inici

2011

Data final

2012

Superfície total

40.344 m2
© Jordi Surroca
© Jordi Surroca
© Jordi Surroca

Una nova tipologia

L’edifici, de tres plantes i 220×60 metres, està situat en un polígon industrial als afores de Tordera, per la qual cosa l’aparcament és la peça clau en l’organització del programa. Enfront de les dues solucions més comunes d’aparcament —a l’aire lliure en un solar confrontant o subterrani sota el propi edifici—, el projecte proposa una nova tipologia: un edifici palafític que allibera la major part de la seva planta baixa per a destinar-la a l’aparcament.

Aquesta solució genera una òptima accessibilitat, protegeix els vehicles de la intempèrie i aconsegueix una imatge que dignifica l’aparcament en comptes de tractar-lo com un espai residual. La resta de la planta baixa configura els accessos, usos complementaris i instal·lacions, i les dues plantes superiors es destinen íntegrament a espais de treball, banyats en llum natural gràcies a una façana nord totalment envidrada.

L’altura total de la planta baixa és de 4 m i les de les plantes 1 i 2 és de 5,5 m, sent l’altura total de l’edifici de 15,00 m. La superfície total de l’edifici és de 40.344 m², dels quals 11.737 m² són de l’aparcament de planta baixa i els 28.605 m² restants són espais interiors de treball en plantes primera i segona.

© Jordi Surroca
© Jordi Surroca

Patis interiors connectats amb la planta baixa

L’aposta per la sostenibilitat i el confort en els espais de treball es tradueix en la creació de diversos patis interiors, connectats directament amb la planta baixa exterior, que il·luminen els espais centrals de l’edifici i permeten la ventilació creuada de manera natural.

La visió des de l’exterior del recinte queda configurada per una pell de panells d’alumini extrusionat, que es corba lleugerament a les seves cantonades abraçant les tres façanes més assolellades. Sobre aquesta pell les obertures es protegeixen mitjançant làmines mòbils. El seu caràcter tecnològic el relaciona amb les textures industrials dels edificis adjacents. La imatge a nord, des del carrer interior del recinte es configura, al no estar exposada a la insolació directa, a partir d’una gran façana envidrada que permet il·luminar generosament les dues grans sales de treball de l’edifici situades en les plantes primera i segona.

Les altes prestacions de l’edifici de la Nova Seu Central de Massimo Dutti  quant a sostenibilitat i estalvi energètic han permès obtenir la qualificació LEED GOLD que atorga el USGBC (United States Grenn Building Council). Entre les mesures preses destaquen la utilització de patis, les pells tecnològiques i el tractament de la planta baixa com a espai exterior ventilat amb funció d’aparcament.

© Jordi Surroca
© Jordi Surroca
© Jordi Surroca