menútancar
Edificio corporativo para Inditex en Narón, A Coruña

Edifici corporatiu per a Inditex en Narón, A Coruña

Seu de Pull & Bear a Narón
Seu de Pull & Bear a Narón

Seu de Pull & Bear a Narón

La seu de Pull&Bear a Narón va ser projectada i construïda per a cobrir les necessitats presents i futures de la cadena, i amb la vocació de crear un edifici integrat en l'entorn que l'envolta, eficient energèticament i amb espais diàfans que optimitzen la il·luminació natural.

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef – Arquitecte

Equip

Miriam Aranda, Carla Cadavid Izquierdo, Beatriz Barral Santos – Arquitecte / Maria Duran – Arquitecte i BIM Manager / Diana Calicó Soler, Marc Torrella Mayol – Arquitecte tècnic / Dolors Feu – Enginyera tècnica agrícola i paisatgista

Col·laboradors

STATIC Ingeniería – Enginyeria d'estructures, DM Ingeniería – Enginyeria d'instal·lacions

Promotor

Pull&Bear, Inditex

Constructora

Goa Invest

Estat del projecte

Construït

Data inici

2013

Data final

2015

Superfície total

23.000 m2
© Antonio Navarro Wijkmark

De planta rectangular —de 180×85 metres— i dues altures, el projecte planteja una estructura palafítica oberta que permet situar en planta baixa, a més de l’accés a l’edifici, l’aparcament de vehicles. La planta s’organitza en tres franges longitudinals: la central alberga quatre nuclis d’accessos i serveis, amb quatre patis per a il·luminació i ventilació. Les altres dues contenen les àrees de treball. L’orientada a nord es destina al disseny i desenvolupament de producte. Amb 37 metres, és la de major amplària, i totalment diàfana. S’il·lumina de manera natural a través de la façana envidrada. L’orientada a sud acull els usos que requereixen compartimentació —sales de visita, showroom, patronatge, office, e-commerce—, i el vestíbul a doble altura, una escala oberta i els ascensors de vidre. El disseny incorpora un gran espai lliure on s’ha implantat una gran zona verda que permet incorporar espais de descans i desconnexió per als usuaris.

© Antonio Navarro Wijkmark

Donada la seva ubicació, al Nord-oest de la península i per tant la baixa incidència solar en la zona, l’edifici es planteja completament envidrat. Les façanes confereixen al nou edifici una imatge sòbria i lleugera on el vidre i l’alumini són els materials protagonistes permetent que la llum natural inundi els espais interiors al mateix temps que un repertori de làmines confereix protecció solar a les orientacions sud —amb làmines horitzontals—, est i oest —amb làmines verticals—. Un sistema de patis amb vegetació permet reforçar la il·luminació de les zones interiors més allunyades del perímetre de la façana i alhora generar una circulació d’aire natural que millora el confort tèrmic en els períodes càlids, tant en les plantes d’oficines com en l’aparcament.

© Antonio Navarro Wijkmark
© Antonio Navarro Wijkmark

Els interiors s’han concebut a partir de la senzillesa i la claredat, on els tons clars dominen els espais i permeten una bona reflexió de la llum. Aquesta gran neutralitat s’ha compensat amb algunes superfícies de pi natural que aporten un caràcter més natural i amable a aquests espais interiors. Destaca d’entre totes les estances una gran sala de treball de 6.000 m² totalment diàfana i lliure de pilars situada en el nivell superior i on es desenvolupen gran part dels processos de disseny i compres en unes condicions d’il·luminació i acústica de gran qualitat, creant un ambient de treball que fomenta la concentració, la creativitat i la comunicació fluida.

© Antonio Navarro Wijkmark
© Antonio Navarro Wijkmark

L’edifici ha obtingut la qualificació LEED GOLD que atorga el USGBC (United States Green Building Council) en quant a sostenibilitat i estalvi energètic, destacant el tractament de la planta baixa com a espai exterior ventilat amb funció d’aparcament, unes pells tecnològiques, eficients i ben protegides del sol, uns patis que fomenten la circulació natural d’aire, l’aprofitament de l’energia sobrant d’edificis annexos, els sistemes de control lumínic interior, sistemes d’estalvi d’aigua i el desenvolupament de zones exteriors amb vegetació. Totes aquestes mesures han permès un estalvi d’aigua de més del 50% i d’energia de més del 30% respecte a oficines convencionals i eviten l’emissió de més de 230 tones de CO₂ a l’atmosfera.

© Antonio Navarro Wijkmark
© Antonio Navarro Wijkmark
© Antonio Navarro Wijkmark