menútancar
Edifici d'oficines de la Generalitat de Catalunya al barri de la Marina de Port

Un complex dissenyat per a oferir espais de treball de màxima qualitat i en relació amb la natura que fomenta el benestar de les persones amb la màxima eficiència arquitectònica i energètica.

Districte Administratiu a Barcelona
Districte Administratiu a Barcelona

Districte Administratiu a Barcelona

El nou Campus Administratiu de la Generalitat de Catalunya se situa en el barri de la Marina del Port, a Barcelona. El complex, projectat de manera integral per batlleiroig, s'ha dissenyat per a obtenir uns espais de treball de màxima qualitat. Es tracta del primer edifici a Catalunya que posseeix les certificacions LEED PLATINUM i WELL i l'edifici d'oficines més gran de tota Europa amb certificat WELL.

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef – Arquitecte

Equip

Anna Lloret Papaseit, José Sanz Gorordo, Maria Comas Giménez, Paula Lladonosa Farré – Arquitecte / Maria Duran – Arquitecte i BIM Manager

Col·laboradors

BIS Structures – Enginyeria d'estructures, PGI Engineering – Enginyeria d'instal·lacions, ARCO Facade Consulting – Façana

Promotor

AXA Investment Managers, Hines, Infraestructures de la Generalitat de Catalunya

Constructora

Comsa, Alainsa, Elecnor, Thyssen

Estat del projecte

Construït

Data inici

2016

Data final

2018

Superfície total

58.587 m2
El nou Campus Administratiu de Generalitat de Catalunya s’ubica al barri de la Marina del Port, a Barcelona. / © Antonio Navarro Wijkmark

UN DISSENY INTEGRAL CAP A LA MÀXIMA OPTIMITZACIÓ

El conjunt s’ha construït en dues fases, una primera fase de construcció de l’edifici promoguda per Axa i una segona fase d’implantació promoguda i gestionada per Infraestructures de Catalunya a través d’un concurs públic.

La creació d’aquest districte administratiu és el projecte de concentració de dependències administratives de caràcter multidepartamental i corporatiu de més envergadura que ha promogut la Generalitat de Catalunya.

El complex pretenia introduir noves maneres de treballar i interactuar, a través d’una nova concepció dels espais que permet aconseguir els objectius de màxima eficiència arquitectònica i energètica. Des del punt de vista del model organitzatiu i funcional, el nou Districte Administratiu ha suposat la concentració d’unitats de diferents departaments, ha permès racionalitzar i optimitzar els espais de treball de la Generalitat de Catalunya a Barcelona, que anteriorment estaven dispersats en diferents ubicacions en el centre de la ciutat i ha permès racionalitzar i optimitzar així el model de funcionament d’acord amb les noves maneres de treballar a l’Administració.

© Antonio Navarro Wijkmark

UN GRAN SÒCOL DE SERVEIS

El complex de 58.000 m² s’estructura en dos grans edificis units mitjançant un gran sòcol de serveis, amb una gran zona central enjardinada. Aquest sòcol de serveis i espais comuns estructurat en dos nivells engloba entre altres: els accessos als dos edificis, accés als nuclis de comunicació dels dos edificis, una zona d’atenció al públic, una sala d’actes i una sala de premsa, i un gran nombre de sales de reunions i de formació de diferents grandàries i característiques pensades per a donar servei al conjunt del complex.

En la planta superior d’aquest sòcol se situa la zona de cafeteria i menjador, permetent així una relació directa a l’espai exterior del Campus.

L’interior de l’edifici es relaciona intensament amb els espais exteriors. / © Antonio Navarro Wijkmark

UNS ESPAIS DE TREBALL POLIVALENTS I FLEXIBLES

Cada planta tipus de 3.315 m², es distribueix en una zona central amb dos nuclis de comunicacions al voltant d’un pati central i donen servei a dues ales de treballs simètriques entre elles.

El projecte d’implantació planteja plantes diàfanes i lliures generant camps de treball visualment segregats en la modulació d’eixos entre pilars. No obstant això, la continuïtat dels espais de treball s’articulen al voltant de la façana, dotant-los de molt bona qualitat lumínica.

Els diferents departaments situats en aquestes plantes tipus han estat ideades amb unes premisses que permeten flexibilitat dels espais i variabilitat del nombre d’unitats de cada tipologia d’ús, permetent així el canvi en un futur dels diferents departaments, així com en un futur pròxim, la possibilitat del “free sitting”: el no tenir un lloc de treball fix.

Tots els elements utilitzats en la implantació (mampares, paviments i mobiliari) són fàcilment reutilitzables en cas de canvis de distribució en l’organització futura. El projecte s’adapta a una institució canviant i alhora permet noves maneres de treballar, i adaptar-se al teletreball.

Els vestíbuls de l'edifici s'entenen com espais acollidors de benvinguda. / © Antonio Navarro Wijkmark
El complex introdueix noves maneres de treballar i interactuar, a través d'una nova concepció dels espais que permet aconseguir els objectius de màxima eficiència arquitectònica i energètica. Anna Lloret PapaseitArquitecta / Sostdirectora del departament d'Edificació / Associate
La relació amb la vegetació es constant en tot l’edifici. / © Antonio Navarro Wijkmark

ESPAIS "FAR", UN GRAN CANVI DE CULTURA

Un canvi significatiu de programa per a la Generalitat, va ser la decisió d’eliminar en gran part els despatxos tancats, per la qual cosa es va plantejar destinar uns espais posicionats estratègicament per als subdirectors en la planta diàfana. La disposició de la planta crea zones de treball per als llocs “far” (subdirector/a), que es doten amb mobiliari singular de majors dimensions i se situen en un lloc preferent, en primera línia de façana.

Aquestes tipologies de llocs de treball queden enriquides pel complement de mobiliari de suport del moble separador posterior que el recull i la composició més àmplia del seu espai de treball, que les dota de privacitat respecte a la proximitat als llocs de treball del respectiu equip, al qual queden lligades per a facilitar el control visual. La configuració dels despatxos s’ha previst de manera polivalent perquè el projecte accepti les possibles compartimentacions d’aquest en funció de la capacitat de membres directius per plantes o la necessitat de sales de reunions. Els espais de treball s’agrupen en grups de 4 o 6 persones. Es disposen perpendiculars a la façana longitudinal, amb una organització modulada a través de passos entre aquestes que organitzen les zones de treball. Els mòduls d’emmagatzematge centrals incorporen jardineres amb vegetació, permetent crear privacitat entre grups i alhora generant benestar.

 

FOMENTAR EL BENESTAR I LA SALUT A través DEL WELL

En el projecte s’aconsegueix disposar d’un sistema d’il·luminació molt cuidat en qualsevol espai, alineant-lo als ritmes circadiaris per a disminuir tot el possible la sensació de fatiga dels treballadors.

Es promou el moviment dins de l’edifici, ja que el mateix recorregut es pot efectuar per diferents circuits amb una correcta senyalització i projecte de wayfinding al detall per a millorar l’orientació dels usuaris.

La nova imatge aposta per la continuïtat cromàtica i de materials del projecte arquitectònic, emprant fusta de freixe que aporta calidesa, combinada amb tons blancs que aporten claredat i lluminositat. Els colors corporatius de la Generalitat també es troben en els espais pertinents, acompanyats amb acabats sobris, neutres i de colors concordes.

A més de complir al 100% el programa requerit, es va buscar crear espais diferencials com les zones ovals icòniques en els espais comuns. També es va dissenyar de mobiliari fet a mida per a generar espais col·laboratius i de reunions més informals, espais vagó i espais de trobada. Tot això, en una distribució molt oberta i modulada.

En tot el projecte es promou la biofília incorporant vegetació a la part superior dels mòduls d’emmagatzematge. Des de qualsevol punt de la planta tens connexió amb l’exterior o amb algun element natural.

A més, es garanteix un excel·lent confort acústic mitjançant un paviment tèxtil “anti fatiga” que absorbeix el so d’impacte i redueix la reverberació.

 

Projectes

El Campus Administratiu de la Generalitat de Catalunya obté el certificat LEED Platinum.

Llegir més
El Campus Administratiu de la Generalitat de Catalunya obté el certificat LEED Platinum.
Publicació

La revista Tectònica publica un reportatge sobre el Campus Administratiu de la Generalitat de Catalunya.

Llegir més
La revista Tectònica publica un reportatge sobre el Campus Administratiu de la Generalitat de Catalunya.