menútancar
Edifici d’oficines al 22@

Oficines integrades en el passat industrial de Poblenou mitjançant una façana de tons ceràmics, amb un gran atri d'accés que actua de refugi climàtic per a la ciutat.

Oficines Tànger 36 a Barcelona
Oficines Tànger 36 a Barcelona

Oficines Tànger 36 a Barcelona

Gràcies al gran nombre d'innovacions que s'implementen al projecte, l'edifici d'oficines a Tànger, 36 és la nova referència d'oficines al 22@: un edifici dissenyat per captar i retenir el talent que demanden les empreses tecnològiques que s'estableixen a la zona

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef – Arquitecte

Equip

Meritxell Moyà Vilalta, Cristòfol Tauler Bennàsar, Manel Ventura – Arquitecte / Diana Calicó Soler, David Sobrino Viguín – Arquitecte tècnic

Col·laboradors

STATIC Ingeniería – Enginyeria d'estructures, PGI Engineering – Enginyeria d'instal·lacions, ENAR Envolventes Arquitectónicas – Façana

Promotor

Esecetanger

Constructora

OHL – Obrascón Huarte Lain

Estat del projecte

Construït

Data inici

2019

Data final

2021

Superfície total

11.585 m2

Superfície exterior

1.222,66 m2
© Antonio Navarro Wijkmark

UN EDIFICI D'OFICINES D'ÚLTIMA GENERACIÓ

Un edifici d’oficines d’última generació situat a la cantonada dels carrers Tànger-Álaba i limitant també amb el sistema de passatges interiors del passatge Ratés. Aquest projecte se situa en una parcel·la que forma part d’un planejament desenvolupat també per batlleiroig l’any 2007.

La volumetria de l’edifici s’organitza en forma de L en les 4 primeres plantes més una planta tècnica sobre la qual se situen dues plantes més de menor dimensió. En la cinquena planta, on es produeix el canvi de secció, ens trobem una coberta verda amb la creació d’espais per a possibles esdeveniments i de relació. A més, l’edifici es caracteritza pel disseny d’un gran atri en l’accés principal creant un refugi climàtic i millorant l’aïllament tèrmic i acústic de l’edifici, incorporant espais d’ombra i benestar per als usuaris.

A l'atri, una gran escala exterior connecta les plantes de manera saludable. / © Antonio Navarro Wijkmark

INTEGRAT AL CONTEXT URBÀ

L’edifici, amb una superfície construïda de 11.585 m², s’integra al context urbà desenvolupant una solució singular de la cantonada Tànger-Álaba, on es genera un atri exterior de 4 plantes d’altura que emmarca l’accés a l’edifici i genera una plaça d’accés a l’edifici relacionada amb el carrer pacificat Tànger.

El hall d’entrada se situa a l’extrem de l’edifici, al qual accedim a través del gran atri que indica l’entrada. És una continuació privada de la plaça d’accés, amb la qual es comunica a través de la façana totalment envidrada.

Una vegada en el seu interior, tangencialment disposem d’una gran entrada de llum a través d’una claraboia que comunica amb la planta soterrani a través d’una singular escala i un gran mur verd.

En la cinquena planta es crea una coberta verda amb la creació d'espais per a possibles esdeveniments i de relació. / © Antonio Navarro Wijkmark

PLANTES MOLT ORDENADES, ESPAIOSES I LLUMINOSES

Un edifici molt òptim amb un nucli central que s’adossa a una de les façanes interiors del passatge i permet generar plantes d’oficines molt flexibles alhora que s’aconsegueix que les zones de comunicació vertical i els serveis tinguin il·luminació natural.

A més, totes les plantes d’oficines compten amb terrasses en els extrems, promovent la relació dels espais de treball amb els espais exteriors.

Els espais de treball es relacionen intensament amb els espais exteriors, protagonitzats per la vegetació. / © Antonio Navarro Wijkmark

UNA FAÇANA QUE RESPON Al PASSAT INDUSTRIAL DEL 22@

L’edifici respon al passat industrial del 22@ amb una façana que conté tons ceràmics, que es planteja com una doble pell amb un tancament exterior de gelosia ceràmica vertical i una pell interior formada per un aplacat ceràmic en els punts cecs (forjats i pilars) i grans obertures vidriades en la resta dels espais. Els testers es resolen amb uns balcons de dos metres de profunditat.

La doble pell que forma la façana està dissenyada segons l’orientació de l’edifici, diferenciant la separació de les làmines d’alumini a les façanes amb més incidència solar de la de les façanes amb orientació nord.

Aquesta gelosia està formada per baguettes metàl·liques romboidals d’aproximadament 70×50 mm.i té un acabat lacat bicapa amb un aspecte similar a la ceràmica en diferents tonalitats marrons, que s’aconsegueix mitjançant una base de diferents intensitats de gris i un acabat de color marró igual per a totes les làmines.

Igual que la resta de components de la façana, la gelosia de làmines s’ha executat per mòduls de làmines conformats prèviament en taller per a facilitar el seu posterior posicionament i muntatge en obra.

© Antonio Navarro Wijkmark

UN EDIFICI INNOVADOR AMB LA MÀXIMA QUALIFICACIÓ ENERGÈTICA

L’edifici disposa de la màxima qualificació energètica “A” en climatització gràcies a l’estació centralitzada del barri del 22@, que proveeix d’energia als nous edificis, i, d’altra banda, als sistemes passius de la façana de doble pell i la seva eficiència.

A més, rep la qualificació “Leed Gold V4” Core and Shell, que garanteix que l’edifici ha estat construït amb materials locals i fabricats amb criteris de sostenibilitat, dissenyat amb criteris mediambientals de reducció de consums d’aigua i demanda energètica, amb unes característiques que asseguren la qualitat de l’aire interior de les oficines i amb un disseny innovador adaptat a les característiques del lloc.