menútancar
Edifici corporatiu a Can Mates

El primer edifici d'oficines privat d'Espanya amb una estructura íntegrament de fusta.

Seu de Vega Instruments a Sant Cugat de Vallès
Seu de Vega Instruments a Sant Cugat de Vallès

Seu de Vega Instruments a Sant Cugat de Vallès

El projecte de la nova seu corporativa per a Vega, una empresa de tecnologia de mesurament de nivell i pressió per a la indústria de processos, planteja un edifici de planta quadrada de 30x30 m amb planta baixa més un que compta amb una superfície total de 1.800 m²

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef, Helena Salvadó Giné, Marcos Andrés Trenado – Arquitecte

Equip

Clàudia Amías Roget – Arquitecte i paisatgista / Laura Luque Pan, Gemma Ramon Mestre – Arquitecte tècnic

Col·laboradors

G+R Structures – Enginyeria d'estructures, Estudis ESL – Enginyeria d'instal·lacions, Egoin – Enginyeria, fabricació i construcció en fusta

Promotor

Vega Instrumentos

Constructora

VOPI4

Estat del projecte

En curs

Data inici

2019

Superfície total

1.800 m2

UNA FORTA APOSTA PER LA SOSTENIBILITAT

L’estreta relació amb el client, Vega, i l’interès comú per la innovació i el respecte pel medi ambient han permès plantejar una proposta avantguardista i sostenible, convertint-se en el primer edifici privat d’oficines amb una estructura íntegrament de fusta.

L’edifici compta amb dues plantes de 30x30m treballades en mòduls de 5×5. Aquesta lògica constructiva li permet ser ampliable fàcilment en un futur i aconseguir la màxima eficiència.

La planta baixa està destinada principalment a la recepció de visites, showroom i reparació, per la qual cosa compta amb un caràcter més públic i es planteja com un espai més compartimentat. La planta superior, dirigida a un ús més intern i administratiu de l’empresa, compta amb una planta més diàfana on se situen els espais de treball, despatxos, sales de reunions i de descans, etc.

© SBDA

UNA FAÇANA MODULADA PER A UN EQUILIBRI ÒPTIM

La façana de l’edifici es planteja com un reticle que segueix sempre la mateixa modulació i que s’aplica en els quatre alçats de l’edifici.

L’envolupant és una pell exterior ceràmica que segueix la lògica estructural, formada per un terç massís i dos terços vidriats. D’aquesta manera s’aconsegueix un equilibri òptim entre l’aprofitament de la il·luminació natural i el control de la radiació solar, és a dir, entre el confort dels usuaris i l’eficiència energètica de l’edifici.

Les fusteries es col·loquen retardades respecte al pla de façana per a generar una línia d’ombra i es projecten també unes persianes per a garantir la protecció solar i benestar dels usuaris. A més, el color de la fusta aporta un to càlid, tamisant la llum natural.

Una gran escala interior promou la mobilitat sostenible a dins de l’edifici. / © SBDA

PROMOVENT LA MOBILITAT SOSTENIBLE EN L'EDIFICI

A l’interior, les comunicacions verticals es realitzen a través d’una escala oberta que se situa al centre de l’edifici i compta amb il·luminació zenital que permet l’entrada de llum natural en la part central de l’edifici.

D’aquesta manera, l’edifici compta amb unes escales fàcils de localitzar, intuïtives, que compten amb llum natural, amplitud i vegetació. En definitiva, unes escales que a més de complir la normativa, són saludables i conviden a ser usades.

La fusta aporta calidesa als espais de treball i millora el benestar dels usuaris de l'edifici. / © SBDA

LA FUSTA, PROTAGONISTA

Per al sistema estructural s’opta per una combinació molt interessant i que es troba a l’alça. Es tracta d’un reticle d’elements porticats de fusta laminada GL24H sobre els quals es van posant els forjats de CLT. Un sistema lògic amb unes llums molt raonables.

La fusta és un material natural, sostenible i renovable que té unes qualitats tècniques excel·lents per al seu ús en pràcticament qualsevol tipus de construcció. Però el seu ús no sols millora la qualitat dels nostres habitatges i ciutats, sinó que fa que s’augmentin els boscos destinats a la seva producció, millorant el manteniment dels mateixos i elevant l’ocupació rural.

Per a l’estructura s’utilitza fusta de pi insigne (pinus radiata) que creix a tota la cornisa cantàbrica. En aquest cas, es tracta de fusta del País Basc, transformada allí i transportada a Sant Cugat, apostant per un producte local, amb el mínim desplaçament possible. Amb aquesta decisió, s’emmagatzemen 650 tones de CO₂ a l’estructura de l’edifici.

D’aquesta manera mantenim el nostre compromís amb el medi ambient, promovent materials de proximitat, reciclables, amb consums mínims de CO₂ de fabricació i emissió.

 

UNA CONSTANT CERCA DE L'AUTOSUFICIÈNCIA

Sumant-se a l’elecció d’un material sostenible com la fusta i l’aposta per unes escales saludables, s’instal·len en el projecte plaques fotovoltaiques i un sistema de recollida d’aigües pluvials per al reg, reforçant l’autosuficiència de l’edifici.

A més, en l’àmbit de la parcel·la es plantaran espècies autòctones o adaptades a la climatologia de la zona, amb baixos requeriments hídrics. D’aquesta manera s’afavoreix la biodiversitat de l’entorn, a més de generar espais ombrejats per a millorar la qualitat de l’espai. A l’entorn de l’edifici es planten 52 arbres que amb el seu creixement capten CO₂ i també 3.300 m² de zones verdes.

La proposta d’enjardinament dels espais exteriors afavorirà la permeabilitat del sòl lliure d’edificació per a potenciar la infiltració de l’aigua al terreny.

 

Projectes

L’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, visita l’obra de VEGA Instrumentos.

Llegir més
L’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, visita l’obra de VEGA Instrumentos.
Agenda

TV3 pregunta a batlleiroig sobre els nous models de construcció amb fusta.

Llegir més
TV3 pregunta a batlleiroig sobre els nous models de construcció amb fusta.