menútancar
Concurs Nou Camp Nou

Proposta finalista al concurs internacional del Nou Camp Nou del FC Barcelona.

Concurs Nou Camp Nou
Concurs Nou Camp Nou

Concurs Nou Camp Nou

El disseny parteix d’un principi bàsic de reconeixement i respecte dels valors de l’estadi d’en Mitjans. La nova ampliació es manifesta de manera discernible i amb un llenguatge propi complementant l’edifici original. Els entorns del nou complex es resolen com un gran parc que l’integra dins la trama urbana del barri de les Corts.

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran – Arquitecte

Equip

Mario Súñer Díaz, Sergi Roca, Alejandra Liébana Leirós – Arquitecte

Promotor

FCB – Fútbol Club Barcelona

Ubicació

Estat del projecte

Concurs

Data inici

2015

El disseny actual de l’estadi del Camp Nou té capacitat per una mica més de 90.000 espectadors; amb la nostra proposta tindria més de 105.000 espectadors. El camp estaria format per quatre graderies. Tenint en compte que la graderia no només ofereix un seient per a l’espectacle, sinó que proporciona la plataforma des de la qual els aficionats hi poden participar, el disseny de la graderia ha de contribuir substancialment a l’ambient i l’atmosfera, per això s’han de produir condicions en les quals el suport dels aficionats locals el puguin sentir els jugadors del Barça i tots els espectadors presents. La coberta transmet l’ambient de dins la graderia i crea les condicions perfectes tant per jugar com per veure futbol, efecte amb el qual democratitza l’estadi. També transmet la imatge de l’estadi i del club mitjançant l’ús de la llum i una composició efímera.

S’ha desenvolupat un disseny específic de l’espai públic que envolta el camp que permet que, en dies de partit, es pugui utilitzar com a extensió de la graderia. Aquest nou espai públic perimetral, anomenat l’Ameba, se serveix de la gran tradició d’espais públics de Barcelona i presenta un paisatge estructurat amb zones verdes, seients, amfiteatres i passarel·les. A més, oculta la part inferior de l’estadi, la qual cosa redueix la seva altura aparent. En adoptar el seu propi llenguatge formal, aporta contrast i es diferencia de l’edifici de l’estadi. L’Ameba divideix el nivell a peu de carrer en dues altures, la qual cosa crea un espai addicional per a garantir el moviment segur i fluid d’un gran nombre de vianants en els dies de partit, i per a poder donar capacitat a una gran varietat de funcions i instal·lacions al servei de l’estadi. Sota l’Ameba hem creat tota una zona d’entreteniment i activitats socials, que inclou cafeteries, restaurants, botigues, espais per a museus i la Nike Store, la qual tindrà una posició predominant i estarà perfectament integrada dins del NCN Experience.

Finalment, dissenyem el nou Museu del Barça com una experiència total en un recorregut al llarg de tot l’estadi, que permet gaudir de tota la història i els assoliments del club, amb l’objectiu d’aconseguir una fusió del museu amb el propi estadi.