menútancar
Noves instal·lacions esportives i socials del Reial Club de Polo de Barcelona

Un gran espai porxat que vertebra els nous usos esportius i socials del Club.

Nova edificació del Reial Club de Polo de Barcelona
Nova edificació del Reial Club de Polo de Barcelona

Nova edificació del Reial Club de Polo de Barcelona

Un nou edifici ordena el complex esportiu del Club, potenciant la connectivitat entre els espais interiors i exteriors en unes noves instal·lacions modernes, accessibles i sostenibles.

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Casacuberta Matías Arquitectes. Victòria Casacuberta de la Rosa, Carlos Matías Sendra – Arquitecte

Equip

Clàudia Amías Roget – Arquitecte i paisatgista / David Sesé López, Marc Sánchez Olivares, Ronda Quetglas Aragay – Arquitecte / Abel Porcar Badal, Helena Valls Fígols – Arquitecte i urbanista

Col·laboradors

Capilla Monaco – Enginyeria d'estructures, PGI Engineering – Enginyeria d'instal·lacions, ACTIO – Project manager, Direcció d’excució d’obra

Promotor

Real Club de Polo de Barcelona

Constructora

Voracys

Estat del projecte

En curs

Data inici

2022

Superfície total

9000 m2
© SBDA

Un nou complex esportiu i social

Amb motiu del 125 aniversari del Reial Club de Polo de Barcelona i després de 90 anys a les seves instal·lacions de l’Avinguda Diagonal, l’associació esportiva renova el complex per a unificar unes instal·lacions fragmentades i amb espai insuficient.

Per a això, d’acord al Pla Especial aprovat en 2019, es proposa un nou edifici que ordena el conjunt i integra més serveis per al Club en unes noves instal·lacions modernes, accessibles i sostenibles substituint diverses edificacions obsoletes pel pas del temps.

© SBDA

Ampliant el programa del complex

Les noves instal·lacions ofereixen una nova graderia hípica, dues piscines cobertes, una moderna i completa àrea de fitness, un atractiu espai per a la celebració d’esdeveniments i altres serveis que milloraran l’experiència dels socis.

La renovació, a més, permet la millora de l’accessibilitat de les instal·lacions, adaptant tots els serveis a persones amb mobilitat reduïda.

© SBDA

Espais diàfans i polivalents

El nou edifici compta amb espais de grans llums, permetent disposar de sales àmplies i polivalents, i adaptant-se a la diversitat de serveis que ofereix el Club.

Aquests es relacionen de manera intensa amb els espais exteriors, buscant fomentar la celebració d’activitats i esdeveniments a l’aire lliure. En la segona planta, un gran espai porxat possibilita la realització d’activitats esportives a l’aire lliure i genera un espai de recepció per a esdeveniments, funcionant com a avantsala de la sala polivalent de 400 m².

Així mateix, les escales i circulacions s’emplacen en llocs estratègics i es dissenyen àmplies i amb llum natural, comunicant espais interiors i exteriors i convidant a ser usades. En definitiva, unes escales que a més de complir la normativa, són saludables i promouen la mobilitat activa.

© SBDA

Una coberta que ordena els usos del Club

La coberta del nou edifici es prolonga per a conformar la tribuna de la pista de salts, que s’amplia per a poder acollir grans esdeveniments d’hípica. La nova disposició de la graderia no sols incrementa l’aforament per als esdeveniments hípics, sinó que també millora la seva visibilitat.

Això, conjuntament amb l’aprofitament de la topografia i una altura limitada de les edificacions, permet minimitzar l’impacte visual de les noves instal·lacions en un entorn que es pretén mantenir amb un caràcter d’espai obert amb edificacions d’una escala amb relació al seu entorn.

© SBDA

Materials naturals i de proximitat

Per a la materialització de la gran coberta s’ha apostat per la fusta; material natural, sostenible i renovable que té unes qualitats tècniques excel·lents per al seu ús en pràcticament qualsevol mena de construcció.

A més, la fusta també és protagonista en molts espais interiors del nou edifici, aportant calidesa i tamisant la llum natural, a més de minimitzar la petjada de carboni de la intervenció. Exemple d’això són les noves piscines, on la fusta genera un espai òptim per a resistir les exigents condicions higromètriques de l’activitat.

Espais exteriors verds per a ser viscuts

El tractament dels espais exteriors de l’entorn busca potenciar els recorreguts exteriors i la connectivitat entre l’interior i exterior, per a així mantenir l’esperit del complex.

El nou enjardinament es realitza amb vegetació autòctona i de baix requeriment hídric, a més de respectar i valorar les palmeres existents, continuant l’eix verd dels jardins confrontants de Torre Melina.