menútancar
Un estadi per a més de 1.700 espectadors en Zanica per al UC AlbinoLeffe

Un estadi modern i integrat al paisatge llombard que es converteix en un símbol per a la zona i per a la família bluceleste.

Estadi AlbinoLeffe a Bérgamo
Estadi AlbinoLeffe a Bérgamo

Estadi AlbinoLeffe a Bérgamo

L'estadi AlbinoLeffe s'integra al paisatge agrícola de la localitat llombarda de Zanica prestant especial atenció al medi ambient. Unes instal·lacions que, construïdes al costat de la ciutat esportiva del club, estan pensades per a albergar els partits del primer equip i el juvenil, el qual s'ha convertit en el primer estadi de propietat privada de la Sèrie C italiana.

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef – Arquitecte

Equip

David Sesé López, Francisco Javier Luna Gómez, Andreu Carpi – Arquitecte

Col·laboradors

Krea Studio – Arquitectes locals, Tekn&Co SLR – Arquitectes locals

Promotor

U.C. AlbinoLeffe

Estat del projecte

Construït

Data inici

2019

Data final

2021

Superfície total

35000 m2

Superfície exterior

3178 m2

Una intervenció integrada al paisatge

En haver de dissenyar un estadi a entorn amb un alt valor paisatgístic, la intervenció es basa en la conservació dels elements naturals existents per a la creació d’un estadi verd.

El projecte manté el turó arbrat existent al lloc i aprofita les terres excavades de la construcció de l’estadi per a prolongar aquesta elevació del terreny en tres costats del camp de joc.

El camp es tanca amb una graderia de formigó de la mateixa altura que els turons excepte per un dels costats de l’estadi, on la tribuna i la coberta creixen en altura. El volum sobresurt amb un perfil que segueix la forma lògica de l’edifici i que es converteix en una imatge icònica per a l’equip italià.

Bona visió del camp i l'entorn

Continuant amb l’estratègia d’inserir l’edifici de manera adequada dins del paisatge, dues grans rampes per als vianants acompanyen suaument als usuaris fins al nivell superior de la tribuna, dotant a l’estadi de recorreguts còmodes i totalment accessibles.

A la tribuna, la mirada de l’espectador compta amb una bona visibilitat del terreny de joc, alhora que pot apreciar l’entorn de les instal·lacions: des de les àrees agrícoles circumdants, amb els seus canals i fileres arbrades, fins al llac que caracteritza els espais exteriors de l’estadi.

Minimitzant la petjada de carboni

L’atenció al medi ambient de l’estadi AlbinoLeffe no es limita només a la seva integració paisatgística, sinó que també es concreta en la baixa petjada ambiental de la intervenció, que aprofita l’energia geotèrmica per a calefactar les instal·lacions sense producció de CO₂.

D’altra banda, les instal·lacions recuperen l’aigua de pluja per al reg de les grans àrees verdes de l’entorn.

Instal·lacions pioneres en la seva categoria

Les instal·lacions, avui dimensionades per a jugar a la competició italiana de la Sèrie C, estaran preparades per a la possible adaptació de l’estadi AlbinoLeffe a la Sèrie B en el cas que el club el necessités en el futur, ampiando l’aforament fins a les 6.000 localitats.

Actualment, la tribuna de l’estadi alberga a 1.791 espectadors dels quals 1.147 són locals, 513 convidats, 10 estacions VIP i 31 llocs per als mitjans de comunicació.

A més de les graderies per a espectadors, les instal·lacions compten amb àrees de restauració , estacions específiques per a televisió i per al personal de servei i, en la planta baixa, totes les sales dedicades als equips local i visitant.

 

Projectes

Es juga el primer partit a l’estadi AlbinoLeffe!

Llegir més
Es juga el primer partit a l’estadi AlbinoLeffe!