menútancar
Edifici d'oficines al carrer Badajoz 97 al 22@

Unes oficines que responen al passat industrial del 22@ i que, gràcies a una solució estructural innovadora, aconsegueixen uns espais de treball excepcionals.

Oficines Badajoz 97 a Barcelona
Oficines Badajoz 97 a Barcelona

Oficines Badajoz 97 a Barcelona

Les oficines Badajoz 97 se situen en un eix de centralitat del districte tecnològic del 22@. Es tracta d'un edifici en altura amb una façana ceràmica que respon al seu passat industrial, dissenyat per a obtenir uns espais de treball de gran qualitat i relacionats amb la vegetació, obtenint la doble certificació LEED Gold i Well.

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef – Arquitecte

Equip

Meritxell Moyà Vilalta, Cristòfol Tauler Bennàsar, María Ferrer Morey, Carla Cadavid Izquierdo, Xabier López Corres – Arquitecte / Diana Calicó Soler, David Sobrino Viguín, Jordi Pontnou Orga – Arquitecte tècnic / Clàudia Amías Roget – Arquitecte i paisatgista

Col·laboradors

BIS Structures – Enginyeria d'estructures, PGI Engineering – Enginyeria d'instal·lacions, Ferrés Arquitectos y Consultores – Façana

Promotor

Conren Tramway

Constructora

Sacyr

Estat del projecte

En construcció

Data inici

2020

Superfície total

17.898 m2

Superfície exterior

1.659 m2
© bside
Badajoz 97 respon al passat industrial del Poblenou i s'integra en la seva trama històrica. A la façana en contacte amb el carrer Pere IV, un gran porxo d'accés a doble altura dona la benvinguda als usuaris de l'edifici. / © bside

Un entorn en ràpida transformació

Aquest projecte forma part, juntament amb les oficines a Almogàvers 160, d’un mateix planejament realitzat per batlleiroig al 2019: el Pla de Millora Urbana de l’illa Pere IV – Badajoz, on el reconeixement de les trames històriques, els edificis preexistents i els passatges de l’illa dona lloc a una ordenació amb un nou espai públic central i que s’adapta a un entorn en ràpida transformació.

Aquesta urbanització no sols reconeix el Passatge del Camp ja existent a l’illa, sinó que ho reforça amb un nou sistema de passatges que permeten esponjar l’illa industrial històricament densificada i incorporar espais públics de qualitat, amb els quals Badajoz 97 dialoga.

En el xamfrà amb el carrer Almogàvers l'edifici creix en altura, reconeixent la importància del carrer Badajoz com a eix del 22@ i marcant la connexió des de la plaça de les Glòries fins a la mar. / © bside

Una volumetria que respon al seu context

L’edifici d’oficines Badajoz 97 sap reconèixer les diverses característiques passades i futures de l’entorn urbà on se situa per a conjugar-les en la seva volumetria.

D’una banda, es retira de l’àmbit del carrer Pere IV donant lloc a una àmplia plaça protagonitzada per la vegetació que emmarca l’accés a l’edifici i connecta amb el sistema de passatges de l’antiga trama industrial del Poblenou.

Un sòcol fins a la planta sis respon a l’escala dels habitatges preexistents enfront de Pere IV, mentre a la cantonada amb el carrer Almogàvers, l’edifici creix en altura amb una torre que arriba fins a la planta dotze. Aquest gest reconeix la importància del carrer Badajoz com a eix del nou pol de centralitat que suposa el 22@ per a la ciutat de Barcelona. A més, segueix la lògica dels edificis en altura situats en aquest carrer, marcant la connexió des de la plaça de les Glòries fins a la mar.

© bside
La gran transparència de la planta baixa permet transmetre l'activitat interior de l'edifici al carrer. A més, la materialitat de la façana es trasllada als espais interiors de l'accés, potenciant la permeabilitat amb l'exterior. / © bside

Permeabilitat amb l'espai públic

En el seu contacte amb el carrer Pere IV, un gran porxo d’accés a doble altura dona la benvinguda als usuaris de l’edifici. Gràcies a la seva gran permeabilitat, la planta baixa transmet l’activitat interior de l’edifici al carrer, aconseguint una intensa relació del mateix amb l’espai públic.

L’aparcament, situat en les plantes inferiors, cedeix un gran protagonisme a la mobilitat sostenible, incorporant 147 places per a bicicletes. A més, el seu accés es produeix a través d’una rampa amb pendents còmodes per a bicicletes i patinets.

La rampa es disposa en paral·lel al Passatge del Camp i incorpora un mur vegetal que no sols aporta qualitat a l’accés rodat de l’edifici, sinó que també contribueix a amabilitzar l’espai públic del passatge.

 

Un sistema estructural innovador

El gran repte d’aquest projecte ha estat treballar amb una parcel·la de geometria complicada, sense renunciar a una plantes d’oficines molt diàfanes i sense una estructura que fragmentes els espais.  Per això es va treballar en una solució altament innovadora: un sistema de forjat unidireccional de bigues Holedeck postesadas. Aquest sistema permet aconseguir llums de fins 18 metres lliures, traslladant la major part de l’estructura vertical a la façana i deixant una planta diàfana únicament amb dos grans pilars i el nucli de serveis adossat a la façana.

El forjat compost per bigues Holedeck és considerat estructuralment el sistema de forjat de formigó més eficient quant a la relació entre material utilitzat i la capacitat estructural que ofereix. Al seu torn, la geometria perforada de les bigues Holedeck permet albergar les instal·lacions al mateix espai que l’estructura, deixant uns espais de treball de mínim 2,89 metres d’altura lliure.

Aquest innovador sistema estructural dona lloc a amplis espais diàfans. / © bside

Amplis espais de treball en contacte amb la vegetació

L’aspecte exterior de l’edifici busca connectar amb el passat industrial del Poblenou seguint una pauta geomètrica ordenada i formalitzant-se en una façana d’obra vista en color negre. L’envolupant es presenta més opaca i compartimentada donant al carrer Badajoz i el Passatge del Camp, metre les testeres de l’edifici s’obren a les vistes de la ciutat mitjançant unes terrasses lineals situades en el extrems de cada planta d’oficines.

Els espais de treball estan sempre en contacte amb aquestes terrasses, protagonitzades per la vegetació, amb l’objectiu de millorar el confort del usuaris i fomentar la biodiversitat a la ciutat. Al tractar-se d’un edifici en altura, es decideix situar la vegetació enrasada amb el paviment amb la finalitat de projectar millors vistes des de l’interior de les oficines cap al exterior.

A partir de la cinquena planta, l’interior de l’edifici comença a buidar-se creant dobles espais de relació en contacte amb les terrasses, donant lloc a àmbits de trobada d’excel·lent qualitat.

/ © bside
/ © bside

Múltiples espais exteriors

A més de les terrasses lineals de les quals disposa cada planta d’oficines, l’edifici suma una gran terrassa comunitària enjardinada a la trobada entre el sòcol i la torre, aportant un gran espai de reunió a l’aire lliure.

A la urbanització d’aquests espais, la ceràmica de la façana es trasllada a les jardineres i genera una seria d’àrees de descans amb blancs i presencia de vegetació de major grandària.

A més, s’aprofita per a integrar en el mobiliari exterior de la urbanització un conjunt d’hotels d’insectes: petits refugis artificials que proporcionen un lloc d’hibernació per a insectes i aràcnids que contribueixen a millorar la qualitat i biodiversitat de la ciutat.

© bside

Un edifici altament sostenible

A més de diverses mesures passives per a reduir la demanda energètica, Badajoz 97 promou la utilització d’energies renovables incorporant plaques solars, no sols en la coberta superior, sinó que també aprofitant la façana sud per a la captació d’energia solar.

A través d’un mateix mòdul de finestra, comuna a tota la façana, que incorpora panells fotovoltaics, la fusteria s’adapta a les diferents necessitats de l’edifici cap a l’autosuficiència energètica.

En la zona d’oficines la superfície de panell fotovoltaic és menor per a maximitzar la transparència, mentre que en la zona del nucli de circulacions s’inverteix la proporció, aprofitant al màxim la incidència solar.