menútancar
Pla de Millora Urbana i Projecte d'Urbanització de l'illa delimitada pels carrers de Pere IV, Badajoz, Almogàvers i Àvila al 22@

El reconeixement de les trames històriques, edificis preexistents i passatges genera una ordenació adaptada a un entorn en ràpida transformació.

Ordenació de l’illa Pere IV – Badajoz a Barcelona
Ordenació de l’illa Pere IV – Badajoz a Barcelona

Ordenació de l’illa Pere IV – Badajoz a Barcelona

El planejament proposa l'ordenació d'aquest nou parc de negocis en el districte tecnològic del 22@ a partir de la conservació dels passatges tradicionals d'aquesta zona industrial.

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran – Arquitecte

Equip

Abel Porcar Badal, Helena Valls Fígols – Arquitecte i urbanista

Promotor

Conren Tramway

Estat del projecte

Aprovat definitivament

Data inici

2019

Data aprovació definitiva

2019

Ús principal

Residencial / Terciari

Superfície total

9120 m2

Superfície sostre

27.315 m2

Nombre habitatges

34

UN EIX CONSOLIDAT

El districte tecnològic 22@ de Barcelona s’està desenvolupant a força de transformar antigues illes industrials, mantenint la memòria fabril del Poblenou però fent lloc per a nous edificis d’oficines per a implantar preferentment activitats tecnològiques i de la nova economia, així com un volum important d’habitatge social. Aquest projecte es desenvolupa en una illa incompleta, tallada pel carrer Pere IV, l’antiga carretera de sortida de Barcelona que interseca de manera obliqua amb la trama Cerdà.

Atès que les primeres urbanitzacions del Poblenou es van fer a partir d’aquesta carretera, el front de Pere IV està construït en la seva major part amb edificis consolidats d’habitatge de principis del segle XX, i la seva traça genera una sèrie de passatges que seguien l’estructura agrícola original sobre els quals es va superposar la trama Cerdà.

En aquest àmbit, Batlleiroig és a més a més responsable de la urbanització dels espais públics interiors i dels dos edificis d'oficines del sector.

MANTENINT L'ESTRUCTURA DE BARRI

L’ordenació proposada part del reconeixement de totes les preexistències: el manteniment del front d’habitatges consolidat a Pere IV; el reconeixement dels passatges, sobre els quals es recolzen les noves zones verdes, equipaments públics i habitatge social; el manteniment de l’habitatge dels anys 20 existent al carrer Almogàvers, que no estava catalogat inicialment; i la implantació dels nous edificis d’oficines reconeixent el caràcter dels diferents carrers de la trama de l’Eixample: edificis amb altures contingudes a Almogàvers i Ávila, que passaran a ser carrers pacificats d’acord amb el pla de superilles de l’Ajuntament; i un edifici en altura amb front de Badajoz, que s’està configurant com un eix de desenvolupament terciari del 22@ i que és una artèria principal de trànsit rodat.

La proposta, doncs, és el resultat del reconeixement d’aquestes dades, juntament amb les diferents etapes de desenvolupament que imposava l’estructura de la propietat en el moment que es va redactar el Pla.

El projecte es planteja perquè pugui ser executat per fases, en funció de les preexistències.