menútancar
Millora dels espais comuns i exteriors del centre comercial a l'Avinguda Diagonal

El centre comercial aposta per nous espais de trobada verds i sostenibles que fomenten la connexió entre les persones i la natura.

Reforma de L’illa Diagonal de Barcelona
Reforma de L’illa Diagonal de Barcelona

Reforma de L’illa Diagonal de Barcelona

Una reforma per a millorar la connectivitat del centre comercial amb els jardins públics de Sant Joan de Déu, mitjançant la construcció d'un umbracle amb vegetació que reforçarà l'entorn verd de la zona i acollirà nous espais de restauració.

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef, Helena Salvadó Giné, Laura Quintana Fernàndez, Eirene Presmanes Yrurzun – Arquitecte/ Joan Batlle Blay – Arquitecte i paisatgista

Equip

Cristina Domínguez Morales, Elisabeth Pino Palomo, Pilar Álvarez Alvargonzález, Alba Moreno Rodríguez, Maria Peñas de los Aires, Rafel Bonet Sisniega, Alba Monfort Ribes, Arrate Abaigar Villota, Annabel Barba Calpe, Irene Escudé Moreno, Fernando Marí Rebollo – Arquitecte / Diana Calicó Soler, Elisabeth Torregrosa Avilés, Laura Luque Pan, Helena Canals Albiol – Arquitecte tècnic

Col·laboradors

PGI Engineering – Enginyeria d'instal·lacions, Estudi m103 – Enginyeria d'estructures, Artec Studio – Disseny d'il·luminació, Emiliana – Interiorisme, Avanti – Senyalística, JSS – Enginyeria d'instal·lacions

Promotor

L’illa Diagonal

Estat del projecte

En curs

Superfície total

35.000 m2

Superfície exterior

1.934 m2

Apostant pels espais verds i sostenibles

El centre comercial fomentarà la interacció dels usuaris amb els jardins públics de Sant Joan de Déu i recuperarà la permeabilitat entre l’interior i l’exterior del recinte. Per a això, es construirà un umbracle amb una longitud de gairebé 200 metres i vegetació. Així, el centre comercial comptarà amb una nova zona verda polivalent integrada als jardins, que optimitzarà la qualitat de l’aire i el confort tèrmic i acústic.

L’umbracle també reordenarà i renovarà les àrees gastronòmiques a l’aire lliure, en incorporar nous conceptes de restauració únics a la ciutat que atrauran nous públics i operadors.

La reforma tracta de fomentar la connexió entre les persones i la natura. S’han proposat estratègies que articulen aquesta relació, introduint llum i vegetació a l’interior, obrint L’illa cap a l’exterior i proposant el nou umbracle entre el centre comercial i els jardins públics.

L’illa s'obre al jardí i el jardí entra en L’illa. / © SBDA

Nous espais de trobada

La proposta també millora el confort dels visitants del centre comercial amb la creació de diverses zones de descans i la reforma integral dels quatre nuclis de lavabos (dels quals un ja s’ha reformat), soposant un important avanç quant a sostenibilitat –per un menor consum d’aigua–, estètica i usabilitat.

Així mateix, es durà a terme una millora general dels elements arquitectònics del centre comercial (sostres amb projecció d’imatges i efectes lumínics, revestiments substituïts per murs vegetals, escales redissenyades, etc.) i actuacions en determinades botigues per a optimitzar la seva visibilitat.

L’eficiència energètica és un altre dels aspectes clau del projecte. En aquesta línia, la reforma del centre comercial implementarà millores ambientals encaminades a reduir l’ús de recursos naturals, mitjançant un menor consum d’energia (il·luminació led) i d’aigua, i la generació de residus, així com a fomentar l’ús de fonts d’energia renovables mitjançant la instal·lació de plaques solars.

L’illa Diagonal també implementarà un projecte de wayfinding per a facilitar la ubicació i el recorregut dels visitants, mitjançant la combinació de nous elements corporis de senyalística i pantalles digitals d’última generació, al mateix temps que introduirà les últimes tendències en digital signage.