menútancar
Edifici d'oficines al carrer Almogàvers 160 al 22@

Un edifici d'oficines aterrassat i respectuós amb el seu entorn que aconsegueix uns llocs de treball excepcionals en relació amb els espais exteriors i la vegetació.

Oficines Almogàvers 160 a Barcelona
Oficines Almogàvers 160 a Barcelona

Oficines Almogàvers 160 a Barcelona

Les oficines a Almogàvers 160 combinen la tradició industrial del Poblenou amb l'alta tecnologia del 22@, albergant uns espais de treball de gran qualitat i relacionats amb la vegetació, que obtenen la doble certificació LEED Gold i Well. La seva façana conjuga l'aparença sòlida dels prefabricats de formigó amb elements metàl·lics que aporten lleugeresa al seu interior.

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef – Arquitecte

Equip

Meritxell Moyà Vilalta, Cristòfol Tauler Bennàsar, María Ferrer Morey, Carla Cadavid Izquierdo, Xabier López Corres – Arquitecte / Diana Calicó Soler, David Sobrino Viguín, Jordi Pontnou Orga – Arquitecte tècnic / Clàudia Amías Roget – Arquitecte i paisatgista

Col·laboradors

BIS Structures – Enginyeria d'estructures, PGI Engineering – Enginyeria d'instal·lacions, Ferrés Arquitectos y Consultores – Façana

Promotor

Conren Tramway

Constructora

Sacyr

Estat del projecte

En construcció

Data inici

2020

Superfície total

13385 m2

Superfície exterior

2196 m2
Les oficines A160 busquen la màxima permeabilitat en planta baixa i incorporen espais públics de qualitat. / © bside

Un entorn en ràpida transformació

Aquest projecte forma part, juntament amb les oficines a Badajoz 97, d’un mateix planejament realitzat per batlleiroig al 2019: el Pla de Millora Urbana de l’illa Pere IV – Badajoz, on el reconeixement de les trames històriques, els edificis preexistents i els passatges de l’illa dona lloc a una ordenació amb un nou espai públic central i que s’adapta a un entorn en ràpida transformació.

Aquesta urbanització no sols reconeix el Passatge del Camp ja existent a l’illa, sinó que ho reforça amb un nou sistema de passatges que permeten esponjar l’illa industrial històricament densificada i incorporar espais públics de qualitat i amb els quals Almogàvers 160 dialoga.

La secció escalonada del projecte dona lloc a un gran pati interior privat on la vegetació és protagonista. Aquesta estratègia resol amb especial respecte la relació amb les preexistències de l'illa. / © bside

Una intervenció respectuosa amb les preexistències

Les oficines A160 ocupen el xamfrà de l’illa entre els carrers Almogàvers i Àvila, on l’edifici creix en altura per a aterrossar-se cap a l’interior de la parcel·la, donant lloc a un pati interior privat on la vegetació és protagonista. Es tracta d’un projecte que es resol a través d’una secció escalonada amb especial respecte per les preexistències de l’entorn.

L’accés principal a l’edifici se situa en el xamfrà, on el volum es retira en planta baixa alliberant la cantonada. D’aquesta forma es crea un porxo a doble altura que emmarca l’entrada de l’edifici i que condueix al vianant cap al sistema de passatges interiors de l’illa.

A l’interior, un gran lobby que es caracteritza per la seva gran permeabilitat amb el carrer, transporta l’edifici l’escala i la materialitat del porxo exterior. Per a reforçar aquest caràcter de transparència de la planta baixa, la rampa d’accés a l’aparcament es comunica visualment amb el lobby: un espai amable i amb presència vegetal que funciona com a teló de fons a la benvinguda als usuaris de l’edifici.

© bside
El gran porxo d'accés reforça el xamfrà i condueix al sistema de passatges interiors de l'illa. / © bside

Connectant amb el passat industrial del Poblenou

La imatge de l’edifici és definida per la mateixa estructura, una estructura prefabricada de formigó vist seguint una geometria ordenada que busca connectar amb el paisatge fabril que ha caracteritzat la història d’aquest sector de la ciutat.

D’aquesta manera, l’estructura es trasllada a façana permetent deixar un espai d’oficines diàfan i organitzat per un nucli de serveis i circulacions que se situa en el centre de la planta. A més, aquest sistema estructural es concep en fase de projecte com una fórmula òptima per a reduir el temps de construcció.

El sistema compositiu modular de façana s’altera mitjançant alguns buits de major grandària que busquen trencar la monotonia. Aquests es componen d’una doble pell de vidre en façana creant una cambra d’aire a manera de coixí tèrmic, millorant les condicions climàtiques de l’interior de les oficines.

Els espais de treball estan sempre en contacte amb les terrasses, protagonitzades per la vegetació. / © bside

Façana biofílica i escalonada

Tots els espais de treball es troben en relació amb espais exterior de qualitat i amb vegetació, millorant així el benestar dels seus usuaris. Cada planta compta amb un terrassa gràcies a la secció escalonada de l’edifici.

Es proposa un sistema de jardineres perimetrals a les terrasses que actuen com a filtre vegetal i s’integren a l’entorn, complementades amb unes pèrgoles colonitzades per la vegetació que aporten protecció solar.

Aquesta façana biofílica que millora el confort dels seus ocupants i fomenta la biodiversitat a la ciutat, culmina en un pati interior en la planta baixa protagonitzat per la vegetació.

© bside
A més de les terrasses de les quals disposa cada planta d'oficines, l'edifici suma un pati interior en la planta baixa protagonitzat per la vegetació. / © bside

Un edifici òptim amb espais de qualitat

Un punt singular en Almogàvers 160 és la disposició d’oficines en baix rasant. Uns espais que, lluny de convertir-se en foscos i aïllats, estan en estret contacte amb el pati verd exterior i gaudeixen d’una il·luminació de qualitat i en contacte amb la vegetació.

Això és possible gràcies a un espai intermedi que actua com a transició entre l’interior i exterior: un atri a triple altura que, mitjançant una estructura metàl·lica molt esvelta i senzilla, genera un espai de trobada amb il·luminació i ventilació natural. Aquest espai actua com a espai polivalent de relació, podent-se destinar a espai de treball, conferències, esdeveniments o altres activitats.