menútancar
Conjunt residencial de 33 habitatges unifamiliars al barri de Finestrelles

Un complex d’habitatges exclusiu envoltat d'espais verds al peu de la serra de Collserola.

Habitatges unifamiliars Finestrelles a Esplugues de Llobregat
Habitatges unifamiliars Finestrelles a Esplugues de Llobregat

Habitatges unifamiliars Finestrelles a Esplugues de Llobregat

El conjunt residencial situat a Esplugues de Llobregat està format per 33 habitatges unifamiliars adossats que es disposen en quatre fileres i compten amb vistes privilegiades a Barcelona i al mar Mediterrani.

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef, Helena Salvadó Giné – Arquitecte

Equip

Marta Gil Margalef, Lucía De Val, Elena Miralles Coll, Alba Monfort Ribes – Arquitecte

Col·laboradors

BIS Structures – Enginyeria d'estructures, JSS – Enginyeria d'instal·lacions, Centre Català de Geotècnia – Geotecnia i fonaments

Promotor

Vía Célere

Constructora

Vía Célere

Estat del projecte

Construït

Data inici

2020

Data final

2022

Superfície total

11290,17 m2

Una disposició òptima del conjunt

El projecte té en compte la topografia original i busca amb la seva implantació un impacte mínim en el terreny, afavorint així una actuació respectuosa amb l’entorn. Per aquest motiu el conjunt s’organitza en fileres esglaonades, potenciant no només l’adaptació del projecte al terreny natural, sinó també a l’orientació òptima dels habitatges. La diferència de cota dels habitatges gràcies a la topografia afavoreix a la llum natural i que es gaudeixi d’unes vistes privilegiades sobre la ciutat de Barcelona i cap al mar Mediterrani.

També es busca l’adaptació a la morfologia de la parcel·la a través d’una implantació en forma de ventall, que fomenta la interacció i la creació d’espais exteriors entre les edificacions. Al mateix temps, els plecs de la volumetria dels edificis afavoreixen la privacitat de cada habitatge.

© Antonio Navarro Wijkmark

Espais que fomenten la vida en comunitat

Amb la voluntat de fomentar la relació entre els veïns, s’integra un espai comunitari exterior format per un jardí que també s’adapta al pendent del terreny. Aquest espai comunitari inclou una piscina per infants i adults, una àmplia zona de solàrium i una sala social on poder dur a terme trobades i activitats. Els espais exteriors i comunitaris estan pensats per promoure la relació entre l’usuari i la natura a través de diferents recorreguts i espais amb vegetació. Els recorreguts exteriors resolen els diferents desnivells a partir de camins i rampes acompanyats sempre d’un mur de gabions i vegetació, fent més agradable el passeig.

El complex té en compte la importància dels espais exteriors i la seva gestió responsable dels recursos. Per aquest motiu s’han triat plantacions d’arbres i espècies arbustives autòctones, fomentant la biodiversitat i optimitzant els recursos hídrics. També s’han seleccionat espècies vegetals que aportin color i aroma en les diferents èpoques de l’any.

© Antonio Navarro Wijkmark

Potenciant les vistes a la ciutat

Els habitatges estan dissenyats a partir d’una mateixa tipologia amb quatre nivells: planta soterrani, planta baixa i dues plantes superiors. En les diferents plantes es plantegen espais exteriors que fomentin les relacions entre l’espai interior i exterior a l’habitatge, millorant així el confort i la qualitat de vida dels usuaris.

Estructuralment, s’han prioritzat sistemes que permeten millorar els espais interiors i les connexions amb l’exterior mitjançant grans obertures que afavoreixen les vistes, fins i tot des de l’interior dels habitatges.

© Antonio Navarro Wijkmark

Un complex eficient

Pel que fa al sistema de la façana s’ha escollit un sistema industrialitzat mitjançant panells de formigó arquitectònic a les plantes superiors, combinat amb un sòcol amb acabat d’aplacat ceràmic. Aquesta industrialització en els sistemes constructius de la façana, han afavorit la reducció del temps d’execució.

Orientats a assolir la màxima eficiència energètica, el projecte incorpora estratègies passives per controlar la radiació solar i potenciar la ventilació creuada dels habitatges, a més d’implementar un sistema de climatització per aerotèrmia. Gràcies a aquests sistemes el conjunt residencial ha obtingut una qualificació energètica A, el que suposa una disminució de les emissions de CO2 i una reducció significativa de la demanda energètica del conjunt.

© Antonio Navarro Wijkmark