menútancar
Edifici Cook a l'Hospitalet de Llobregat

Edifici de 62 habitatges a la plaça Europa.

Edifici Cook a l’Hospitalet de Llobregat
Edifici Cook a l’Hospitalet de Llobregat

Edifici Cook a l’Hospitalet de Llobregat

L'edifici es situa a la plaça Europa de l'Hospitalet de Llobregat. Una ubicació privilegiada amb vistes a Barcelona, Montjuïc i fins i tot al mar Mediterrani. Aquesta plaça i la seva agrupació de torres emblemàtiques de la qual aquest edifici en formarà part, conformen la porta d'entrada sud a la ciutat.

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef, Helena Salvadó Giné – Arquitecte

Equip

Lucía De Val, Jaime Calabuig, Josep Maria Navarrete – Arquitecte / Maria Duran – Arquitecte i BIM Manager / Alba Puig Ros – Arquitecte i paisatgista

Col·laboradors

BIS Structures – Enginyeria d'estructures, JSS – Enginyeria d'instal·lacions, SOB Arquitectos – Arquitectes tècnics, Espai Energy – Assessoria BREEAM

Promotor

Aedas Homes

Constructora

Acsa Sorigué

Estat del projecte

Construït

Data inici

2017

Data final

2020

Superfície total

11.516 m2

Superfície exterior

716 m2

UNA TORRE ASIMÈTRICA, BLANCA I AMB VISTES

Una torre de planta baixa i 14 pisos d’altura amb un total de 62 d’habitatges. L’organització volumètrica de l’edifici que es retranquejaen altura, fa possible la ubicació de 5 pisos per replà en les plantes més baixes, de 2 i 3 dormitoris, i la ubicació de 4 pisos per replà en les plantes superiors, on es situen els habitatges més grans, de 4 dormitoris, que a més gaudeixen de vistes privilegiades de la ciutat i Montjuïc. La torre té 3 cares homogènies i opaques i una façana més lleugera amb terrasses que es retranquegen en altura. La ubicació del nucli central i de les escales marca un refós en façana oest que determina clarament la posició asimètrica de la torre. La façana aterrassada s’orienta a est, cap a Barcelona i a Montjuïc. Les altres 3 façanes més massisses compten amb unes perforacions en forma de buits verticals, que contribueixen a donar una imatge més esvelta a l’edifici. Aquestes façanes son de ceràmica extruïda de gran format i combinen tres colors diferents.

© Antonio Navarro Wijkmark

UN ENTORN ENJARDINAT

Tots els pisos disposen d’amples terrasses. Les sales d’estar de la majoria dels pisos de 3 i 4 dormitoris estan situats a la cantonada, gaudint de ventilació creuada i de més superfície vidriada i amb vistes.

La torre es situa en un entorn enjardinat. En la planta baixa trobem un local comercial i el vestíbul d’accés als habitatges, al que s’accedeix a través d’una zona verda comunitària. A l’última planta de la torre es situa una terrassa solàrium comunitària amb una piscina de vora infinita i abundant vegetació.

Els habitatges es relacionen amb espais exteriors de qualitat. / © Antonio Navarro Wijkmark

UN EDIFICI SOSTENIBLE

L’edifici ha estat dissenyat sota paràmetres de sostenibilitat i estalvi energètic com la millora del seu envolupant tèrmic amb la incorporació d’un sistema de façana ventilada, major aïllament tèrmic i acústic, fusteries amb trencament de pont tèrmic i la utilització de vidres de baixa emissió.

S’incorporen sistemes de climatització altament eficients combinats amb un sistema de producció d’ACS centralitzat amb plaques solars, així com, sistemes de ventilació de doble flux i il·luminació de Leds. L’edifici ha obtingut el certificat de Construcció Sostenible BREEAM, així com una qualificació energètica A.

Al sistema de façana ventilada utilitzat i altres estratègies de sostenibilitat suposen un gran estalvi d'energia en l'edifici. / © Antonio Navarro Wijkmark