menuclose
Special Plan and urbanization project for the Sant Domènec - El Colomer sector

Geography as a guideline for urban growth that introduces the "cool island" effect within the city through a linear park.

Parc Central de Sant Cugat del Vallès
Parc Central de Sant Cugat del Vallès

Central Park of Sant Cugat del Vallès

This urban extension is based on the establishment of a linear park along an existing stream, preserving in its interior the agricultural character of the surrounding plots. On both sides, there are, parallel to the park, two perimeter roads that in turn order the proposed residential growths, which complete the existing ones.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran – Architect

Promoter

Ajuntament de Sant Cugat del Vallès

Project status

Tender

Start date

1989

Main use

Residential / Tertiary

Total area

165.640 m2

Roof area

98.923 m2

A GREEN STRIP IN SANT CUGAT

Sant Cugat del Vallès is a town in the metropolitan area of Barcelona that in the last 40 years has seen its population double with the occupation of previously rural lands.

The Central Park occupies one of these sectors, the so-called Sant Domènec-Colomer. It is a narrow, long strip that extends from the center of the town to one of the nearby hills, traversed longitudinally by a torrent.

General view of the park

Urban planning focuses its attention on two main issues: the concentration of the green area in a central strip that protects the torrent, and the adaptation of the road and building layout to the morphology of the place.

The layout of the building on the edges of the park allows the whole neighborhood to enjoy the proximity to the green space. The project of the park takes into account the topography of the small neighborhood on which it sits, its agricultural character and the strong social pressure that its urban immersion entails.

© Jordi Surroca

TWO TRACES

The main road, which is parallel to the park, is designed according to two different lines: one rectilinear, proposing a clear geometric order, and the other sinusoid, adapting to the existing lines.

The curvilinear layout is broken down into a staggered section that, while maintaining a minimum sidewalk, allows a walk-dock to be attached mid-height between park and street. This walk that gives specific access to the park is the most urban alternative of the project, becoming a viewpoint over the park and over the city.

In the interior, the route of the stream is restored and it is accompanied by a path, substantially parallel to it, which allows you to travel the entire sector in a longitudinal direction. A system of transversal roads, following the agricultural subdivision, completes the connection with the perimeter limits.

The vegetation evokes the ecosystems typical of the area: deciduous alignment on the stream and the longitudinal path, evergreen on the transversal paths, small evergreen groves in the demarcation of the fields, and various types of grasses in the fields.

© Jordi Surroca