menuclose
Office building at street Almogàvers 160 in the 22@ district

A terraced office building respectful of its surroundings that achieves exceptional workplaces in relation to outdoor spaces and vegetation.

Oficines Almogàvers 160 a Barcelona
Oficines Almogàvers 160 a Barcelona

Almogàvers 160 offices in Barcelona

Almogàvers 160 offices combine the industrial tradition of Poblenou with the high technology of 22@, giving place to high-quality workspaces related to vegetation, which have obtained the double LEED Gold and Well certification. Its façade combines the concrete prefabricated strong appearance with metallic elements that provide luminosity inside.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef – Architect

Team

Meritxell Moyà Vilalta, Cristòfol Tauler Bennàsar, María Ferrer Morey, Carla Cadavid Izquierdo, Xabier López Corres – Architect / Diana Calicó Soler, David Sobrino Viguín, Jordi Pontnou Orga – Building engineer / Clàudia Amías Roget – Architect and landscape architect

Collaborators

BIS Structures – Structural engineering, PGI Engineering – MEP engineering, Ferrés Arquitectos y Consultores – Facade

Promoter

Conren Tramway

Construction company

Sacyr

Project status

Under construction

Start date

2020

Total area

13385 m2

Outdoor surface

2196 m2
The A160 offices seek maximum permeability on the ground floor and incorporate quality public spaces. / © bside

A rapidly changing context

This project is part, together with Badajoz 97 offices, of the same planning carried out by batlleiroig in 2019: the Urban Improvement Plan and Urbanization Project of the Pere IV – Badajoz block, where the recognition of the historical plots, the pre-existing buildings and the passages of the block gives rise to an arrangement with a new central public space that adapts to a rapidly changing environment.

This urbanization not only recognizes the Passatge del Camp already existing in the block but also reinforces it with a new system of passages that allow the historically densified industrial block to be fluffed up and incorporate quality public spaces, with which Almogàvers 160 dialogues.

The staggered section of the project gives rise to a large private interior patio where the vegetation is the protagonist. This strategy resolves with special respect the relationship with the pre-existing apple. / © bside

A respectful intervention with pre-existing buildings

A160 offices occupy the chamfer of the block between Almogàvers and Ávila streets, where the building grows in height to be terraced towards the interior of the plot, giving rise to a private interior patio where vegetation is the protagonist. It is a project resolved in a staggered section with significant respect for the pre-existing surroundings.

The principal access to the building locates on the chamfer, where the volume withdraws on the ground floor, freeing the corner. A large double-height porch frames the entry to the building while leading the entrance to the system of interior passages of the block.

When entering, we found a large lobby characterized by its permeability with the street, transporting the exterior porch spatiality to the interior. Reinforcing this transparency character of the ground floor, the access ramp to the car park communicates visually with the lobby: a friendly space with a plant presence that works as a backdrop in welcoming the users of the building.

© bside
The access porch reinforces the chamfer and leads to the block passage system of the block. / © bside

Connecting with the industrial past of Poblenou

The image of the building is given by the structure itself, a prefabricated exposed concrete structure following an ordered geometry that seeks to connect with the factory landscape that has characterized the history of this sector of the city.

In this way, the structure is transferred to the façade, leaving an open office space organized by a core of services and circulations located in the center of the floor. In addition, this structural system is conceived in the project phase as an optimal formula to reduce construction time.

The modular compositional system of the facade is altered by some larger openings that seek to break the monotony. These are made up of a double skin of glass on the façade, creating an air chamber as a thermal cushion, improving the climatic conditions inside the offices.

Workspaces are always in contact with the terraces, characterized by vegetation. / © bside

Biophilic and staggered facade

All workspaces are in relation to quality outdoor spaces and vegetation, improving the well-being of its users. In this way, each floor has a terrace resulting from the staggering of the building.

In them, a system of perimeter planters acts as a vegetable filter and is integrated into the environment, complemented by pergolas colonized by the vegetation that provide sun protection.

This biophilic facade that improves the comfort of its occupants and promotes biodiversity in the city culminates in an interior patio on the ground floor featuring vegetation.

© bside
In addition to the terraces that each office floor has, the building adds an interior green patio on the ground floor. / © bside

An optimal building with quality spaces

A singular point in Almogàvers 160 is the arrangement of offices belowground. Some spaces that, far from becoming dark and isolated, are in close contact with the outdoor green patio and enjoy quality lighting and are in contact with the vegetation.

This is possible thanks to an intermediate space that acts as a transition between the interior and exterior: a triple-height atrium that, through a very slim and simple metal structure, generates a meeting space with natural lighting and ventilation. This space acts as a multipurpose relationship space, being able to be used as a workspace, for conferences, events or other activities.