menútancar
Projectes 13/10/2021

L’Agroparc Penedès: un clúster agroalimentari sostenible i circular dissenyat per batlleiroig que revaloritza el paisatge i el patrimoni.

L’Agroparc Penedès: un clúster agroalimentari sostenible i circular dissenyat per batlleiroig que revaloritza el paisatge i el patrimoni.

Aquest matí, batlleiroig ha participat com a arquitectes responsables del projecte en la presentació del nou Agroparc Penedès per a Ametller Origen, companyia d’alimentació especialitzada en productes frescos i elaborats de qualitat.

Es tracta dun clúster agroalimentari, sostenible i circular amb l’objectiu de transformar el model productiu actual del sector agroindustrial integrant en un únic espai agricultura, ramaderia i indústria.

L’Agroparc Penedès, ubicat a la zona nord de l’Alt Penedès, entre els termes municipals de Gelida i Sant Llorenç d’Hortons, contempla un total de 258 hectàrees on la sostenibilitat, la circularitat i la tecnologia seran els tres eixos vertebradors. 

Significarà un canvi de paradigma en el sector alimentari, tot prioritzant l’eficiència energètica, la minimització de petjada hídrica, l’ús de múltiples fonts d’energies renovables i una mobilitat 100% lliure d’emissions.

Es projecta la finalització de l’Agroparc Penedès per a l’any 2025. Tal i com ha detallat l’arquitecte responsable del projecte, Joan Batlle (Partner i Director R+D a batlleiroig): “L’anàlisi i la comprensió del territori estructura el nou Agroparc. El territori on s’implantarà és un paisatge agrícola on les masies i els seus camps son els principals protagonistes, però la topografia marcada pels petits afluents del riu Anoia han definit una geografia accidentada que enriqueix el territori i crea un mosaic agroforestal d’alt valor ecològic i paisatgístic”.

L’equip de batlleiroig ha realitzat un anàlisi històric i actual de la matriu biofísica, l’agricultura, la connectivitat, el patrimoni, entre d’altres, per a poder proposar un Agroparc que respecta el territori i que, sobretot, el revaloritza. Com ha destacat Joan Batlle: “La integració paisatgística de les activitats és la gran virtut i èxit d’aquest Agroparc.”

Respectar el medi ambient, potenciar la mobilitat sostenible, mitigar l’efecte de l’illa de calor, aprofitar les característiques del territori, maximitzar l’eficiència energètica i l’autosuficiència han estat les principals premisses per al disseny de l’Agroparc des d’un punt de vista arquitectònic i paisatgístic.

El projecte es va presentar a la seu de Foment del Treball Nacional per Josep Ametller, conseller delegat i cofundador del Grup Ametller Origen. Ho van acompanyar el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, dues de les empreses col·laboradores en el projecte, AGBAR, representada per Narciso Berberana Sáenz, i Carburos Metálicos, representada per Miquel Lope, i l’arquitecte responsable del projecte, Joan Batlle, partner a batlleiroig.