menútancar
Seu corporativa de Metges Sense Fronteres al 22@

Un pati verd i escalonat que relaciona l'accés públic, els llocs de treball flexibles i una coberta productiva.

Seu de Metges Sense Fronteres a Barcelona
Seu de Metges Sense Fronteres a Barcelona

Seu de Metges Sense Fronteres a Barcelona

La Seu Corporativa de Metges Sense Fronteres, finalitzada l’any 2019 a Barcelona, va transformar un edifici existent situat al 22@ promovent espais funcionals, biofílics i dissenyats per a les persones.

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef – Arquitecte

Equip

Miriam Aranda, Annabel Barba Calpe – Arquitecte / Diana Calicó Soler, Elisabeth Torregrosa Avilés – Arquitecte tècnic / Dolors Feu – Enginyera tècnica agrícola i paisatgista

Col·laboradors

STATIC Ingeniería – Enginyeria d'estructures, PGI Engineering – Enginyeria d'instal·lacions, dos54 – Façana

Promotor

MSF – Médecins Sans Frontières

Constructora

Vesta Rehabilitación

Estat del projecte

Construït

Data inici

2018

Data final

2019

Superfície total

8.230 m2

Premis

Premis Catalunya Construcció 2020 – MSF
La vegetació envaeix la façana del pati interior. / © Antonio Navarro Wijkmark

DIFERENTS ESTRATÈGIES PER A MILLORAR L'EDIFICI

Es proposa la inclusió d’un pati verd i escalonat millorant les condicions lumíniques i de ventilació dels espais interiors. La secció escalonada optimitza l’entrada de llum en totes les plantes i genera terrasses que amplien les zones de treball amb nous espais exteriors de reunió i trobada. Al pati també s’incorpora una nova escala reforçant la connexió entre les plantes i fomentant hàbits saludables. La vegetació acaba sent protagonista de la majoria d’espais exteriors fomentant la biodiversitat i generant espais biofílics.

La planta baixa s’entén com a extensió de la via pública relacionant-se de manera directa amb la façana principal i l’accés a l’edifici. Es projecta un vestíbul molt polivalent que incorpora diferents elements del programa; l’aparcament de bicicletes i la recepció situades en l’entrada de l’edifici, el foyer i l’auditori vinculats directament a la zona d’accés i el pati verd com a teló de fons.

Les estratègies no només donen resposta a les necessitats de programa i funcionament de l'edifici, també s'estudien les repercussions de les diferents actuacions i l'elecció dels materials prioritzant un disseny sostenible. Annabel Barba CalpeArquitecta / Edificació / Project Director

NOUS ESPAIS DE TREBALL DIÀFANS

Els espais de treball flexibles se situen en les quatre plantes tipus i s’organitzen al voltant del nou pati central fomentant la relació amb les terrasses i la vegetació. Les plantes s’estructuren amb una zona central diàfana destinada als espais de treball i dues franges laterals, situades en les mitgeres de l’edifici, on se situen els nuclis de comunicació vertical, els nuclis de serveis, les sales de reunions, els despatxos i les zones de descans.

La nova coberta productiva i dinàmica promou nous espais exteriors de relació i producció. S’estructura en dues zones, una zona de terrassa principal de l’edifici vinculada amb el pati central i la façana del carrer Zamora on es localitzen espais de descans i de trobada relacionats amb abundant vegetació i protegits per tendals mòbils; i una altra zona destinada a les instal·lacions de l’edifici aprofitant elements existents com la pèrgola metàl·lica per a incorporar panells fotovoltaics.

La coberta, colonitzada per la vegetació, nou espai de trobada entre els usuaris. / © Antonio Navarro Wijkmark
Premis

La Seu Corporativa de Metges Sense Fronteres finalista als Premis Catalunya Construcció 2020

Llegir més
La Seu Corporativa de Metges Sense Fronteres finalista als Premis Catalunya Construcció 2020
Premis

Batlleiroig guanya el premi Catalunya Construcció 2020 a la rehabilitació funcional

Llegir més
Batlleiroig guanya el premi Catalunya Construcció 2020 a la rehabilitació funcional