menútancar
46 habitatges a Vilanova i la Geltrú

Un edifici d'habitatges amb un disseny d'avantguarda i funcional, amb solucions d'eficiència energètica compromeses amb el medi ambient.

Residencial Bonpland a Vilanova i la Geltrú
Residencial Bonpland a Vilanova i la Geltrú

Residencial Bonpland a Vilanova i la Geltrú

L'edifici se situa en l'àrea Eixample Mar, en els terrenys de l'antiga Fàbrica Pirelli. El complex consta de 46 habitatges, distribuïdes en dos blocs. La intervenció s'adapta a la topografia del terreny i cerca la millor orientació i vistes per als habitatges.

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef, Helena Salvadó Giné – Arquitecte

Equip

Laura Quintana Fernàndez, Lucía De Val, Cristina Domínguez Morales, Víctor Bertrán – Arquitecte

Col·laboradors

BIS Structures – Enginyeria d'estructures, JSS – Enginyeria d'instal·lacions, Geoplanning – Geotecnia i fonaments, Ingeniería y prevención de riesgos – Enginyeria, Seguretat y salud

Promotor

Aedas Homes

Constructora

Copcisa

Estat del projecte

Construït

Data inici

2020

Data final

2021

Superfície total

7383 m2

Superfície exterior

416 m2
© Antonio Navarro Wijkmark
© Antonio Navarro Wijkmark

Cap a la mar

La intervenció s’adapta a la topografia del terreny, la qual descendeix cap al nivell del mar. El projecte busca l’escalonament entre les edificacions per a afavorir les vistes del conjunt d’habitatges cap a la costa del Garraf.

Per aconseguir aquest escalonament, les altures de les edificacions són de planta baixa més 4, 5 i 6 pisos. Gràcies a aquesta solució arquitectònica i a la topografia natural, s’aconsegueix sempre mantenir les vistes cap al mar en la gran majoria dels habitatges.

© Antonio Navarro Wijkmark

Coherència entre la geometria, els materials i els colors.

La façana va plegant-se i desplegant-se, donant lloc a un joc volumètric característic, que parteix d’un volum gairebé cúbic. Aquesta superfície que es plega compta amb diferents materials i colors, emfatitzant les esquerdes de la façana i donant harmonia i unitat al recinte residencial.

© Antonio Navarro Wijkmark

Des de l'interior

Cada edifici s’organitza al voltant d’un nucli (escales, ascensor i vestíbuls), orientat a nord, deixant així les millors orientacions i vistes pels habitatges. L’edifici compta amb habitatges per a totes les necessitats de l’usuari, des de dos fins a quatre dormitoris.

Els volums es reculen en l’última planta amb l’objectiu de generar unes grans terrasses per als habitatges situats en aquesta planta. En canvi, els habitatges en planta baixa aprofiten els espais exteriors de la parcel·la per a generar uns jardins privats.

Els habitatges busquen en tot moment aquest contacte amb l’exterior i amb les vistes cap a la mar, afavorint les relacions entre els espais interiors i exteriors, millorant el confort i la qualitat de vida dels usuaris dels habitatges.

L'escalonat de l'última planta dona lloc a uns exclusius àtics amb vistes a la mar. / © Antonio Navarro Wijkmark
Jardins privats pels habitatges en planta baixa. / © Antonio Navarro Wijkmark
© Antonio Navarro Wijkmark

Eficiència energètica

L’edifici disposa de diferents solucions d’eficiència energètica com són plaques solars en coberta i un sistema de reaprofitament d’aigües grises procedents de dutxes, rentamans i banyeres, que una vegada reciclades i tractades es converteixen en una font d’aigua per a usos com a cisternes i reg. Amb aquestes dues solucions es redueix el consum energètic de l’edifici en més d’un 50% i un 40% en el consum d’aigua.

© Antonio Navarro Wijkmark
© Antonio Navarro Wijkmark