menútancar
Residència d'estudiants de 673 habitacions al 22@

Un complex autosuficient que potencia la vida en comunitat i en contacte amb espais verds.

Residència Pallars Aparto Student a Barcelona
Residència Pallars Aparto Student a Barcelona

Residència Pallars Aparto Student a Barcelona

La residència s'organitza en quatre ales d'habitacions connectades per un sòcol de menor altura, permetent crear tres grans patis verds. El tractament de les façanes del complex l'integra en el context urbà del 22@ i, gràcies a la seva forta aposta per l'eficiència i el benestar, obté les certificacions LEED Platinum i Well Gold.

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef, Anna Lloret Papaseit – Arquitecte

Equip

Santi Xercavins Julià, Jordi Llàcer Macau, Anna Porta Almagro, Maria Comas Giménez, Paula Lladonosa Farré, Manuel Pedraz Salas – Arquitecte / Clàudia Amías Roget, Berta Vilar Moragas – Arquitecte i paisatgista / Diana Calicó Soler, David Sobrino Viguín, Laura Luque Pan, Beatriz Álvarez, Carolina Valero Ramos, Gemma Ramon Mestre – Arquitecte tècnic / Yago Cavaller Galí – Enginyer tècnic agrícola i ambientòleg

Col·laboradors

BIS Structures – Enginyeria d'estructures, PGI Engineering – Enginyeria d'instal·lacions, ENAR Envolventes Arquitectónicas – Façana, G3 – Arquitectes tècnics, Green Living Projects – Assessoria LEED, ACTIO – Project manager, Direcció d’excució d’obra

Promotor

Hines, Henderson Park

Constructora

Dragados, OCP – Obra Civil Profesional, Alainsa, Servifuster, Conillas, Azor

Estat del projecte

En construcció

Data inici

2020

Superfície total

26700 m2

Superfície exterior

4706 m2
© SBDA
© SBDA

Fomentant la vida en comunitat

La residència d’estudiants Pallars s’emplaça al districte tecnològic del 22@, en una ubicació estratègica de fàcil accés i excel·lents comunicacions. Es tracta d’un entorn consolidat que compta amb nombrosos centres educatius, com el Campus Diagonal-Besòs de la UPC o, en la seva mateixa àrea, l’escola de negocis TBS.

El complex s’estructura en quatre grans ales unides mitjançant un sòcol de menor altura que discorre al llarg del carrer Pallars, sobre el qual se situa una gran terrassa comunitària amb una piscina de 44 m de llarg. L’organització volumètrica en “pinta” origina tres patis en planta baixa, de manera que totes les habitacions compten amb vista a espais exteriors i en contacte amb la vegetació.

© SBDA
© SBDA

Una dualitat en façana que respon al context urbà

Integrant-se en el context urbà, l’aspecte exterior de la residència respon a dues característiques. La materialitat del sòcol busca connectar amb l’herència industrial del barri i segueix una pauta geomètrica ordenada que es formalitza en una façana d’obra vista de caràcter càlid i línies horitzontals. D’altra banda, a partir de la quarta planta la materialitat es vincula amb el caràcter innovador del 22@, gràcies a una façana prefabricada d’acabat metàl·lic i color rogenc, amb un aire lleuger i contemporani.

Amb la condició de potenciar la permeabilitat de l’edifici amb l’espai públic, se situen les estades de caràcter més públic orientades al carrer, generant una escala més urbana i acollidora des de l’exterior. A més, els espais comunitaris i el lobby principal es caracteritzen per la seva transparència, dinamitzant la façana a l’escala del vianant.

© SBDA

Espais comuns per a ser viscuts

Quan accedeixes a l’edifici pel carrer Pallars, a través d’un vestíbul diàfan a doble altura, tens una comunicació visual directa amb el jardí interior. El mateix vestíbul connecta a través d’una graderia amb una gran zona comunitària al nivell inferior, il·luminada a través de claraboies que projecten llum natural tot el dia. En aquest espai és on es troben tot tipus de zones comunes com a sales d’estudi, de jocs, bugaderia, zones d’estar, sales de cinema, gimnàs, etc.

El vestíbul principal connecta, a través dels jardins del complex, amb els nuclis de comunicació. Aquests espais verds donen la benvinguda a l’usuari, representant la transició entre el lobby i la seva habitació. Es crea un recorregut que promou la biofília i fomenta el benestar dels usuaris en contacte amb la natura. L’accés a aquests nuclis verticals de comunicació (escales i ascensors) també es troba disponible través dels espais comuns de la planta -1.

Una habitació per a cada tipus d'usuari

El complex disposa de diferents tipologies d’estança privada, oferint així la solució òptima per a cada usuari. El sòcol, reconegut per la seva façana d’obra vista, disposa d’habitacions individuals i dobles, les quals s’agrupen en clústers –petites comunitats formades des de 6 a 11 habitacions–, que comparteixen espais comuns com la cuina i la sala d’estar, afavorint la vida en comunitat i les relacions socials.

En les plantes altes del complex, reconegudes per la seva innovadora façana d’acabat metàl·lic color rogenc, trobem els estudis, dissenyats amb diferents grandàries. Aquestes estances estan equipades amb cuina pròpia, funcionant d’una forma més independent.

© SBDA
© SBDA

Potenciant la connexió amb els espais verds

Cada pati s’organitza en diferents zones, amb punts de trobada per als estudiants, zones d’estudi i instal·lacions esportives. La vegetació ajuda a separar aquests espais i, a partir de la creació de motes, es trenca la planitud dels patis. També es disposen filtres vegetals en els espais privats de les habitacions de planta baixa, generant privacitat per als seus usuaris.

En les dues últimes plantes es generen unes terrasses de caràcter privat que, a més d’acostar la vegetació als seus usuaris, alleugereixen la volumetria superior, especialment en la zona més pròxima al passatge i així generant menor ombra sobre el futur edifici d’habitatge dotacional.

Espais interiors dissenyats per batlleiroig des de l'escala domèstica

Pallars compta amb ambients acollidors i d’escala domèstica en els quals materials com el formigó, la fusta, el terratzo, tèxtils i elements naturals ajuden a crear un ambient continu i equilibrat. Sobre una base neutral de tonalitats pastel i textures càlides que brinden atemporalitat, versatilitat i harmonia, destaquen elements puntuals de colors vibrants que aporten diversitat i ajuden a la identificació dels diferents ambients.

S’han dissenyat peces de mobiliari singulars a manera de fites que, en combinació amb els elements de senyalística, milloren l’orientació dels usuaris. L’elecció cromàtica també ajuda a situar a l’usuari al complex, ja que diferents tons identifiquen a cadascuna de les ales d’habitacions.

Concorde a criteris de sostenibilitat i amb l’objectiu de limitar el manteniment, s’han triat materials resistents, durables i reciclables. En tot el projecte es promou la biofilia, de manera que en qualsevol punt del projecte es tingui contacte amb la vegetació, millorant el confort i benestar de la comunitat estudiantil de Pallars.

© SBDA

L'autosuficiència com a principi de disseny

Conscients del compromís amb el medi ambient, el disseny i la construcció de la residència s’ha dut a terme orientat a aconseguir un edifici sostenible, eficient i confortable per als seus usuaris.

El projecte persegueix una alta eficiència energètica i ser un actiu en la generació d’aquesta. Per aquest motiu es disposa d’una gran superfície de panells fotovoltaics en coberta i es connecta a la xarxa de Districlima (District heating and cooling) per a reduir gran part el consum elèctric de l’edifici. S’ha apostat per sistemes industrialitzats en façana i banys, la qual cosa permet tenir un gran control sobre el procés, una obra més ràpida i un procés de construcció més net i eficient.

Per tot això, la residència Pallars preveu obtenir el certificat de sostenibilitat LEED Platinum, així com una qualificació WELL Gold, que certifica els espais que impacten positivament en la salut i el benestar dels ocupants.