menútancar
Plaça Onze de Setembre a Sant Fruitós de Bages

Un nou espai públic multifuncional configurat per terrasses enjardinades que complementen la gran coberta i commemoren el passat agrícola de la ciutat.

Plaça del Cobert de la Màquina de Batre a Sant Fruitós de Bages
Plaça del Cobert de la Màquina de Batre a Sant Fruitós de Bages

Plaça del Cobert de la Màquina de Batre a Sant Fruitós de Bages

La proposta fa ús del llenguatge agrícola de murs de pedra seca i bancals per a emmarcar i posar en valor aquest element patrimonial i crear al mateix temps un espai públic polivalent.

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Iván Sánchez Fabra – Arquitecte

Equip

Mario Súñer Díaz, Simon Gallibard – Arquitecte / Lidia Carrillo Parra – Arquitecte i paisatgista / Dolors Feu – Enginyera tècnica agrícola i paisatgista

Promotor

Ajuntament de Sant Fruitós de Bages

Constructora

Constructora Calaf

Estat del projecte

Construït

Data inici

2016

Data final

2018

Superfície total

4.500 m2
© Jordi Surroca
© Jordi Surroca

Plaça de la Màquina de Batre

Durant les dècades següents, el reforç de la industrialització de la comarca i de la seva importància com a nucli de comunicacions va portar a un important creixement de la població. Aquest creixement va acabar envoltant l’àmbit del Cobert de la Màquina de Batre. La trama d’eixample sobre la que es va produir no va preveure la reserva d’un espai digne per al Cobert, i l’espai lliure que va quedar al seu voltant va ser producte de la casualitat.

Aquest espai, però, no disposa de la qualitat que es correspondria amb la significació del Cobert per al poble. Malgrat les mancances en la configuració de l’espai públic i de la seva urbanització, l’espai que envolta el Cobert (conegut com a plaça Onze de Setembre) serveix per a l’organització d’esdeveniments i amb certes millores podria fer-se servir com a espai públic central d’un poble que, pel seu creixement històric, no ha tingut una plaça major que fes la funció de punt central de reunió del municipi.

Es proposa la generació d’un espai públic on el Cobert sigui el protagonista. Es preveu una plaça organitzada amb grades al voltant de l’espai que ocupa la construcció. Les grades combinaran els espais tous i durs, mentre que a la cantonada entre els carrers Eugeni d’Ors i Arquitecte Gaudí es reserva espai per a una gran esplanada que funcioni com a lloc de celebració d’actes i ampliació de l’espai reservat pel mercat.

© Jordi Surroca