menútancar
Edifici d'oficines al carrer Cristóbal de Moura 196 al 22@

Una nova generació d'oficines que aposta per la calidesa i sostenibilitat de la fusta amb sistemes altament industrialitzats.

Oficines T3 Diagonal Mar a Barcelona
Oficines T3 Diagonal Mar a Barcelona

Oficines T3 Diagonal Mar a Barcelona

L'edifici T3 Diagonal Mar combina els beneficis de la fusta amb una alta industrialització per a crear unes oficines sostenibles que promouen el benestar dels seus usuaris. Gràcies al seu disseny pioner, materials i tècniques constructives d'avantguarda, T3 Diagonal Mar està preparat per a complir amb els més alts estàndards de certificacions com LEED Platinum, WELL i WiredScore.

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef, Helena Salvadó Giné, Anna Lloret Papaseit – Arquitecte

Equip

Santi Xercavins Julià, Jordi Llàcer Macau, Mario Súñer Díaz, Roger Mermi Ribalta, Marta Sanz Cuso – Arquitecte / Bárbara Freire Ares – Arquitecte i paisatgista

Col·laboradors

BIS Structures – Enginyeria d'estructures, PGI Engineering – Enginyeria d'instal·lacions, Ferrés Arquitectos y Consultores – Façana, Egoin – Enginyeria, fabricació i construcció en fusta, G3 – Arquitectes tècnics

Promotor

Hines, Henderson Park

Constructora

OCP – Obra Civil Profesional

Estat del projecte

En construcció

Data inici

2021

Superfície total

3.627 m2

Superfície exterior

163 m2
T3 Diagonal Mar comparteix illa amb una residència d'estudiants dissenyada també per batlleiroig, amb la qual comparteix aparcament. / © SBDA

Solucions innovadores per a reduir la petjada carboni

L’estreta relació amb el client i l’interès comú per la innovació i el respecte pel medi ambient han permès plantejar una proposta avantguardista i sostenible, convertint-se en el primer edifici d’oficines a Europa que forma part de la família T3 (TimberTransitTechnology).

Aquest nou concepte de disseny d’oficines s’assenta sobre tres pilars fonamentals: la calidesa i la sostenibilitat de la fusta, situar-se en un entorn emergent ben connectat a la ciutat i la tecnologia punta. Aquest projecte s’ha pres com una oportunitat per a repensar les solucions constructives habituals i aplicar materials i sistemes que redueixin la petjada de carboni. Per aquesta raó, la fusta és la veritable protagonista de les oficines.

Per a l’estructura s’utilitza fusta de pi insigne (pinus radiata) que es desenvolupa en tota la cornisa cantàbrica. En aquest cas, es tracta de fusta del País Basc, transformada allà i transportada a Barcelona, apostant per un producte amb el mínim desplaçament possible.

A més, l’edifici compta amb una façana de fusta carbonitzada seguint el mètode Shou Sugi Ban, una tècnica tradicional japonesa que consisteix en la crema de la capa externa de la fusta, de manera que s’assegura la protecció enfront de la humitat, la radiació solar i l’atac d’insectes. Aquesta tècnica ens permet fer servir materials naturals en l’exterior assegurant-nos una alta durabilitat amb baix manteniment.

© SBDA
La planta baixa de l'edifici reserva espais exteriors d'estada que connecten amb el sistema d'espais públics de l'illa. / © SBDA

Dissenyant noves maneres de treballar

El programa es resol amb una planta baixa pública i diàfana en contacte amb els espais lliures de l’illa i quatre plantes d’oficines en les quals la disposició del nucli estructural en la façana al passatge permet uns espais de treball diàfans i flexibles.

Un càlid porxo d’accés dona la benvinguda als usuaris de l’edifici i connecta amb el lobby: una veritable carta de presentació de l’edifici en el qual la fusta i la vegetació són protagonistes. Gràcies a la seva gran transparència, la planta baixa transmet l’activitat interior de l’edifici al carrer, aconseguint una intensa relació amb l’espai públic. La planta baixa reserva un espai perfecte per a la creació d’un entorn coworking o sales de reunions, a més d’un espai per a cafeteria connectat amb la terrassa.

© SBDA

Espais de treball més domèstics i saludables

Les comunicacions verticals es realitzen a través d’una única escala caracteritzada pels tons càlids que ofereix la fusta i pels seus grans finestrals que aporten il·luminació natural i vistes a la ciutat. Les escales s’han dissenyat com a espais saludables que, a més de complir la normativa, són fàcils de localitzar, intuïtives i conviden a ser usades, promovent una mobilitat sostenible dins de l’edifici.

La disposició del nucli d’escales i serveis en la façana al passatge permet que T3 Diagonal Mar disposi d’uns espais de treball oberts, flexibles i adaptables a qualsevol empresa.

La fusta i els grans finestrals panoràmics confereixen uns interiors que aporten calidesa i benestar als seus usuaris. A més, es cuiden al detall els acabats i es mantenen les instal·lacions vistes, permetent una gran altura lliure en les plantes de treball i aportant caràcter a l’espai.

© SBDA

Cap a un nou model de construcció més eficient i industrialitzat

L’elecció de sistemes industrialitzats suposa una intensitat prèvia a obra molt alta, però que es veu recompensada amb un gran control sobre el procés, una obra més ràpida i segura, major optimització i un procés de construcció més net i eficient.

Continuant amb aquesta estratègia, s’ha dissenyat una façana de mur cortina modular que redueix el temps de posada en obra. A la fonamentació, on no hi ha alternativa al formigó, s’ha triat un sistema de pilotis clavats prefabricats que ens permet optimitzar al màxim la quantitat de formigó utilitzat.

 

Molt més que fusta

T3 Diagonal Mar compta amb sistemes de ventilació d’última generació i altament eficients per a garantir la màxima qualitat de l’aire interior i un entorn de treball saludable. El sistema d’il·luminació de l’edifici utilitza la tecnologia DALI per a adaptar-se automàticament, aprofitar la llum natural exterior i minimitzar el consum.

A més de les mesures passives per a reduir el consum, s’ha destinat espai a la coberta per a la producció d’energia fotovoltaica in situ, que permet l’autoconsum a l’edifici i redueix la demanda energètica externa mitjançant 92 panells fotovoltaics (34 kW de potència elèctrica) connectats directament al sistema elèctric de l’edifici.

Per a minimitzar l’impacte ambiental del soterrani requerit per normativa, es va decidir projectar-lo compartit amb la residència d’estudiants del costat, també dissenyada per batlleiroig, que està destinat a aparcament. Aquest cedeix un gran protagonisme a la mobilitat sostenible, incorporant 102 places per a bicicletes. A més, el seu accés es produeix a través d’una rampa adaptada a bicicletes i patinets.