menútancar
Complex d'oficines EUROPA-CENTER HIT a Sant Cugat

Unes oficines altament sostenibles que oferiran un metre quadrat d'espais verds per cada 1.5 m2 d'espais de treball.

Oficines EUROPA-CENTER HIT a Sant Cugat
Oficines EUROPA-CENTER HIT a Sant Cugat

Oficines EUROPA-CENTER HIT a Sant Cugat

Les oficines EUROPA-CENTER HIT s'organitzen en tres ales d'amplis espais de treball interconnectades entre elles, elevant-se sobre dos grans patis centrals que ofereixen vistes a la natura. Els principis d'eficiència i sostenibilitat aplicats en el projecte permetran obtenir la doble certificació Well i LEED Platinum, a més del nou segell de connectivitat digital WIREDSCORE.

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef, Helena Salvadó Giné, David Sesé López – Arquitecte

Equip

Miquel Manén Gorgas, Clara Doyhambehere – Arquitecte / Abel Porcar Badal, Helena Valls Fígols – Arquitecte i urbanista

Col·laboradors

BIS Structures – Enginyeria d'estructures, PGI Engineering – Enginyeria d'instal·lacions

Promotor

EUROPA-CENTER

Estat del projecte

En curs

Superfície total

39000 m2

Superfície exterior

25857 m2
© SBDA

Un disseny passiu per a aconseguir la màxima eficiència

Les oficines EUROPA-CENTER HIT s’envolten per una extensa superfície enjardinada amb espècies autòctones, organitzant-se entorn de dos grans patis centrals pavimentats que es converteixen en el cor del complex. L’ala central d’oficines s’eleva sobre el sòl, formant un gran porxo en planta baixa que connecta la plaça central amb el parc i les zones verdes confrontants.

S’ha adoptat un enfocament de disseny passiu que busca aprofitar al màxim les característiques de l’emplaçament. Per això, des de les primeres fases de projecte s’han estudiat al detall i tingut en compte el sol, el vent i l’ecosistema del lloc.

Es generen espais bioclimàtics maximitzant la cobertura verda i l’ombra dels espais exteriors per a absorbir la radiació solar. El projecte es converteix en un refugi climàtic a partir de façanes i cobertes amb materials d’alta inèrcia tèrmica i vegetació que capten calor i humitat. Aquestes eleccions permeten que el complex actuï com a regulador tèrmic de l’entorn, alhora que li suposa un important estalvi energètic.

A més de reduir la demanda energètica de l’edificació mitjançant estratègies passives, s’ha integrat tecnologia fotovoltaica al disseny arquitectònic per a produir la major part de les necessitats mitjançant energies renovables en el mateix edifici.

© SBDA

Espais que potencien la vida en comunitat i la mobilitat saludable

El complex es concep com un espai permeable i inclusiu. Tant la urbanització de l’entorn com els mateixos edificis tenen un caràcter obert i acollidor, amb diverses zones públiques de fàcil accés. Les grans places i el pati estan dissenyats per a usos comuns, que es potencien en planta baixa amb locals de restauració destinats a cafeteria, restaurant, sala de conferències i un gimnàs.

En la planta baixa també es contempla un aparcament de bicicletes accessible des de l’exterior i amb una dotació major a la normativa, a més d’incorporar uns vestuaris per a promoure l’esport entre els usuaris. La vocació de l’edifici està orientada al benestar dels usuaris des que emprenen el trajecte al seu treball, per la qual cosa es faciliten itineraris clars per a vianants i bicicletes que connecten els nodes de transport col·lectiu amb l’entorn.

En definitiva, s’adopten solucions que prioritzen les connexions per als vianants i de mobilitat sostenible. Una aposta pel nou paradigma de la mobilitat que ha deixat enrere als cotxes com a protagonistes de les nostres ciutats.

© SBDA

Unes oficines que fomenten el benestar dels seus usuaris

La volumetria no sols respon a criteris d’eficiència i sostenibilitat, sinó que també permet obtenir espais de treball diàfans de gran flexibilitat i qualitat espacial. Les ales de l’edifici tenen una profunditat estudiada al detall per a oferir gran varietat d’espais de treball mai inferiors a 16 metres d’ample, alhora que afavoreixen la seva relació amb les façanes vidriades. D’aquesta manera, cada usuari disposa de llum natural i vistes al parc pròxim.

El mur cortina i les làmines metàl·liques de doble altura que s’instal·laran en les façanes amb més incidència solar, minimitzen l’enlluernament sense perjudicar l’aportació de llum natural als espais de treball, alhora que optimitzen el confort tèrmic interior.

A l’interior, es maximitza la presència de vegetació per a aconseguir un confort espacial, físic i material que fomenta la salut i benestar dels seus usuaris.

© SBDA

Espais de treball en contacte amb la natura

El disseny amplia el programa més enllà de les façanes de l’edifici, de manera que els seus usuaris poden socialitzar i treballar en una gran varietat d’espais exteriors. Porxos, balcons, terrasses i passarel·les exteriors s’estenen des de l’edifici cap al paisatge.

Els balcons superiors tenen un ample suficient per a instal·lar taules de reunió i de treball, i estan equipats tècnicament per a poder esdevenir una ampliació de l’oficina.

© SBDA
El projecte aprofita la infraestructura verda existent en el seu entorn i integra els espais verds pròxims a la parcel·la. Façanes, patis i interiors verds són l'aposta per a millorar la qualitat de l'aire, la biodiversitat i el benestar dels seus usuaris. David Sesé LópezArquitecte / Edificació / Associate
© SBDA

Una intervenció paisatgística per a una vida mediterrània

La ubicació de l’aparcament en les plantes sota rasant permet alliberar un gran espai verd en planta baixa perquè pugui ser viscut i destinar-ho a activitats esportives i d’oci en contacte amb la natura.

Els pins existents al lloc van inspirar el disseny paisatgístic, generant múltiples ambients dins d’un mateix entorn. Aquest arbre natiu del sud d’Europa genera un entorn ideal per al desenvolupament d’activitats humanes, ja que el seu fullatge bloqueja el sol directe al mateix temps que deixa passar la llum filtrada i la brisa, creant un microhàbitat d’aïri fresc sota la seva copa.

El projecte gestiona l’aigua de manera responsable, maximitzant la permeabilitat del terreny, la infiltració i retenció de l’aigua de pluja en els espais exteriors mitjançant la incorporació de sistemes urbans de drenatge sostenible (SUDS).