menútancar
Oficines Interface a Barcelona

Edifici d'oficines al carrer Tànger 98 al 22@.

Oficines Interface a Barcelona
Oficines Interface a Barcelona

Oficines Interface a Barcelona

Al districte del 22@ de Barcelona i en un solar que antigament allotjava la fàbrica de productes de neteja Netol, es planteja el projecte amb dos punts de partida; protegir i conservar una façana catalogada i construir un edifici d’oficines amb 13 altures.

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran – Arquitecte

Equip

Helena Salvadó Giné, Goretti Guillén, Meritxell Moyà Vilalta – Arquitecte

Col·laboradors

STATIC Ingeniería – Enginyeria d'estructures, PGI Engineering – Enginyeria d'instal·lacions, G3 – Arquitectes tècnics

Promotor

Grupo Castellví

Constructora

Dragados

Estat del projecte

Construït

Data inici

2005

Data final

2008

Superfície total

27.965 m2
© Eva Serrats
© Eva Serrats

Situat al barri del Poble Nou de Barcelona, el districte 22@ està promovent una crucial transformació econòmica i urbana. Històric enclavament d’indústries de tota mena, ara en desús, el 22@ cerca reactivar la zona incorporant noves activitats productives en l’obsolet teixit industrial existent sense renunciar, ni a la presència arquitectònica dels elements del passat, ni a la possibilitat de dotar al lloc d’una imatge contemporània.

El solar on es va construïr l’edifici INTERFACE va albergar durant mig segle la fàbrica de productes de neteja Netol. L’edifici projectat l’any 1955 per l’arquitecte S. Balcells, era un conjunt industrial format per diverses naus adossades. La seva façana donava als carrers Tànger i Ciutat de Granada i estava composta per un sòcol de pedra aplacada i un cos superior de lames verticals de formigó. La porta d’accés al conjunt s’emmarcava en pedra formant un element autònom d’escala superior.

© Eva Serrats

El desenvolupament urbanístic de la illa on se situa l’edifici determinava pel nostre solar la conservació de la façana de l’antiga fàbrica i una edificabilitat de 18.271 m² sobre rasant. Volumètricament es va proposar la construcció d’una torre de planta sensiblement rectangular recolzada al carrer Ciutat de Granada i un basament d’altura similar a la de la façana existent en la resta del solar.

El nostre projecte va recollir les indicacions proposades respecte a la conservació de la façana, però va eliminar el sòcol i la va deixar suspesa de l’estructura del nou edifici. Això va permetre relacionar els comercials de planta baixa directament amb el carrer i plantejar una nova entrada principal a l’edifici des d’un pati interior que localitzem al xamfrà. Des d’aquest pati s’accedeix cap al vestíbul principal, un espai a doble altura que comunica amb els nuclis d’accés vertical.

© Eva Serrats

La volumetria proposada recull els criteris de l’estudi urbanístic previ que tracta de relacionar l’edifici amb els altres de la mateixa illa i amb els dels sectors veïns, com el Campus Audiovisual. Es va proposar, doncs, construir part de l’edifici amb la mateixa altura de la façana antiga i relacionar-lo d’aquesta manera amb l’edifici veí. Sobre aquesta base es va aixecar un volum prismàtic de 13 plantes que s’alinea amb el carrer Ciutat de Granada. Aquesta torre deforma la seva planta per a adaptar-se al xamfrà i accentuar la seva esveltesa. Per a pal·liar la disparitat volumètrica de l’edifici vam treballar amb una pell de tancament contínua que embolicava els diferents volums de manera indiscriminada doblegant-la amb una segona pell en forma d’escates en les zones més perjudicades per l’assolellament. Així mateix, vam fer que aquesta segona pell passés per davant de la façana antiga, velant-la, però alhora incorporant-la al conjunt i convertint-la en part inseparable del nou edifici. Sobre aquesta doble pell i a fi d’assenyalar la nova entrada es va xerografiar el nom de l’edifici.

L’any 2020 es va realitzar la reforma de l’edifici.