menútancar
Habitatges Can Bruguera a Castellar de Vallès

Edifici de 30 habitatges de protecció oficial de lloguer per a joves.

Habitatges Can Bruguera a Castellar de Vallès
Habitatges Can Bruguera a Castellar de Vallès

Habitatges Can Bruguera a Castellar de Vallès

L'edifici d'habitatges de "Can Bruguera" a Castellar de Vallès, es va plantejar com una operació d'habitatges de petit format, en règim de lloguer i destinats a joves. La tipologia de l'edifici, en torre aïllada de PB + 4, venia definida pel planejament urbanístic de la zona.

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran – Arquitecte

Equip

Goretti Guillén, Cristina Maragall – Arquitecte / Ángel Antón – Arquitecte tècnic

Col·laboradors

STATIC Ingeniería – Enginyeria d'estructures, LKN Sistemes – Energia solar

Promotor

INCASÒL – Institut Català del Sòl

Constructora

Corsan – Corviam

Estat del projecte

Construït

Data final

2005

Superfície total

3.300 m2
© Eva Serrats

Habitatges Can Bruguera

La nostra proposta busca racionalitzar l’organització de l’edifici orientant els habitatges a est i oest i situant l’accés principal a nord i les zones d’estenedors a sud. Aquesta disposició, atesa la reduïda grandària de les tipologies i volumetria de la torre, va determinar una superfície d’espais comuns i de distribució, superior a l’habitual en aquest tipus de promocions.

Això va permetre desenvolupar un sistema de comunicacions verticals que proporcionaven una entitat comunitària a l’edifici, rarament assolible en habitatges protegits, generant un sistema de dobles altures que deixaven percebre l’edifici de manera unitària.

© Eva Serrats

Una operació d'habitatges de petit format

El tractament dels acabats d’escales i vestíbuls, en fusta de faig i la seva il·luminació zenital, van ser claus en aquest afany. Els habitatges busquen optimitzar els sistemes energètics i dotacionals agrupant cuina i bany de manera que les instal·lacions puguin ser registrables des de les zones comunes de l’edifici. Sala d’estar i dormitori se separen mitjançant una porta corredissa el que facilita la seva agregació i comparteixen finestra i terrassa, unificant la seva obertura en un sol forat en façana.

Les terrasses s’independitzen entre si mitjançant una mampara de formigó prefabricat, col·locada en el seu costat nord, que atorga intimitat i protegeix del vent. Les cares est, oest i sud de la torre es construeixen en maó cara vista cosa que permet mitjançant un joc en el seu aparellament, usar-lo com gelosia per ventilar els estenedors. La cara nord es construeix amb un aparell de plaques prefabricades de formigó, en continuïtat amb les mampares de les terrasses.

© Eva Serrats
© Eva Serrats