menútancar
Rehabilitació d’un edifici de 21 habitatges a Barcelona

Habitatges d'alta qualitat que conserven el caràcter original de l'immoble, millorant la seva eficiència energètica i incorporant espais verds.

Habitatges Passeig de Gràcia 30 a Barcelona
Habitatges Passeig de Gràcia 30 a Barcelona

Habitatges Passeig de Gràcia 30 a Barcelona

El projecte planteja la remodelació completa de l'edifici d'habitatges, modernitzant-lo i adaptant-lo als nous requeriments residencials, però conservant els elements originals protegits per patrimoni i recuperant l'esperit original de la finca.

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef, Helena Salvadó Giné – Arquitecte

Equip

Josep Maria Navarrete, Irene Ayala Castro, Pablo Navas – Arquitecte / Alba Puig Ros – Arquitecte i paisatgista

Col·laboradors

G3 – Arquitectes tècnics, BIS Structures – Enginyeria d'estructures, JSS – Enginyeria d'instal·lacions, Aeland – Paisatgisme

Promotor

Twin Peaks Capital

Ubicació

Constructora

Constructora del Cardoner

Estat del projecte

Construït

Data inici

2019

Data final

2020

Superfície total

3.262 m2

Superfície exterior

545,60 m2
Notable ubicació a la confluència del Passeig de Gràcia amb el carrer Diputació. / © Antonio Navarro Wijkmark

UNA UBICACIÓ IMMILLORABLE

El Passeig de Gràcia de Barcelona, artèria principal del cor de la ciutat, ha estat espectador d’excepció dels grans canvis que ha sofert la ciutat al llarg de la seva història.

A l’origen el passeig unia la ciutat emmurallada amb el municipi independent de Gràcia a través del portal de l’Àngel. En ella es van construir els habitatges de la burgesia barcelonina signats pels grans arquitectes de l’època. Més tard, molts d’aquests habitatges van ser transformats en oficines i van aparèixer locals comercials en planta baixa. El Passeig de Gràcia s’ha convertit en el gran eix comercial on totes les marques de luxe volen tenir el seu flagship store. En l’actualitat el Passeig de Gràcia està tornant al seu origen residencial. Moltes de les oficines es traslladen cap a altres zones de la ciutat, on troben edificis especialitzats, com el cas del 22@.

L’edifici situat en el número 30, l’encàrrec del qual va rebre l’estudi, també havia sofert moltes modificacions i adaptacions que li van fer perdre part del seu atractiu històric. L’immoble d’origen residencial data de finals de segle XIX. Més tard, en els anys 30, es realitza una remunta de dues plantes d’altura i posteriorment se situen les oficines centrals de la companyia Iberia. Abans de la intervenció es trobava deshabitat a excepció del local comercial situat en les plantes inferiors que segueix ocupat per una marca del grup Inditex. Aquestes transformacions li han fet perdre la seva morfologia original, així com l’ornamentació que s’espera en un edifici d’aquestes característiques.

Els habitatges compten amb unes vistes immillorables. / © Antonio Navarro Wijkmark

UNA NOVA VIDA PER A UN EDIFICI OBSOLET

L’objectiu de rehabilitar és donar una nova vida a edificis obsolets i ineficients en lloc d’enderrocar-los. Un objectiu bàsic de la sostenibilitat.

El projecte planteja la remodelació completa de l’edifici, modernitzant-lo i adaptant-lo als nous requeriments residencials, però conservant els elements originals protegits per patrimoni i recuperant l’esperit original de la finca.

El projecte redefineix la distribució dels habitatges actuals, transformant 2 habitatges parells per planta, en 4 habitatges de diferents dimensions, amb la qual cosa s’abasta un major espectre de futurs residents. Interiorment els habitatges es doten d’acabats i equipaments de màxima qualitat per a adaptar-se a les exigències dels possibles compradors.

En l’última planta se situava l’antic pis de porteria -molt habitual en aquesta mena d’immobles- transformant-se ara en un singular àtic o pent-house que gaudeix de terrassa i vistes al Passeig de Gràcia.

Els espais comuns conten amb els elements originals rehabilitats. / © Antonio Navarro Wijkmark

RESPECTANT LA HISTÒRIA DE L'EDIFICI I MILLORANT LA SEVA SOSTENIBILITAT

En l’edifici es conjuga la tradició i modernitat, respectant els elements originals i millorant la sostenibilitat dels habitatges.

En les zones comuns es recuperen i milloren elements originals: l’escala de volta a la catalana, el revestiment d’estuc o l’ascensor de fusta que són endèmics de l’arquitectura de l’Eixample. Amb la finalitat de crear l’accés als nous habitatges s’aconsegueix una millor il·luminació del nucli d’escala, annexionant els petits patis de ventilació existents i aconseguint una major entrada de llum natural.

S’ha millorat l’envolupant tèrmica per a reduir el consum energètic i s’han incorporat instal·lacions de ventilació i recuperació de calor. Amb això s’aconsegueix un edifici sostenible certificat amb una doble A.

DUES FAÇANES DIFERENCIADES

La façana principal s’ha restaurat per a recuperar el seu aspecte inicial realitzant un estudi cromàtic que va establir els tons originals dels paraments i obertures. Les finestres s’han substituït per noves fusteries de fusta que han conservat l’estètica de la façana aconseguint una millora de l’aïllament acústic i tèrmic. En les parts massisses, també s’ha realitzat un reforç de l’aïllament tèrmic per a aconseguir una reducció considerable del consum energètic de l’edifici.

En canvi, la façana interior original mancava completament d’interès històric, per la qual cosa es va decidir una substitució total dels paraments i obertures. La proposta conserva l’estètica tipològica de les façanes de l’Eixample amb obertures verticals, petits balcons, fusteries i porticons de fusta, conjugant una estètica tradicional i moderna al mateix temps.

Una rehabilitació d'un edifici d'habitatges en una ubicació immillorable. 21 habitatges moderns, que conserven el caràcter original de l'immoble, millorant la sostenibilitat i incorporant espais verds. Josep Maria NavarreteArquitecte / Edificació / Senior Project Director
La vegetació protagonitza el renovat pati interior de l’edifici. / Antonio Navarro Wijkmark

ESPAIS EXTERIORS DE QUALITAT

S’han incorporat elements de jardineria a la coberta, al pati i als espais interiors. La vegetació juga un paper important en la rehabilitació i millora de l’edifici.

La coberta es converteix en una zona d’ús comunitari amb piscina, creant un reducte on aïllar-se de la bullícia del carrer, però gaudint d’unes vistes immillorables de Passeig de Gràcia i de Barcelona en general. El pati interior també es transforma convertint la mitgera existent en un mur verd sobre una base de llistons de fusta que ajuden a fixar la vegetació.

La major complexitat de la intervenció ha consistit a realitzar l’actuació en paral·lel amb el desenvolupament de l’activitat comercial del local de Zara Home, situat en les plantes inferiors de l’edifici que limitava l’accés a l’obra. Va caldre realitzar un reforç de la fonamentació existent, la qual cosa es va dur a terme sense interrompre el funcionament i vendes d’aquest negoci. Tot això ha estat possible gràcies a una bona gestió de l’obra, del procés d’execució i de la col·laboració entre totes dues propietats.