menútancar
Estudi de solucions d'ordenació de la B-23 entre els termes municipals de Barcelona, Esplugues de Llobregat, Sant Just Desvern i Sant Joan Despí

La transformació d'una autopista en una via cívica verda que permetrà recuperar les connexions urbanes perdudes.

Transformació de l’autopista B-23 entre Barcelona i el Llobregat
Transformació de l’autopista B-23 entre Barcelona i el Llobregat

Transformació de l’autopista B-23 entre Barcelona i el Llobregat

La transformació de la B-23 en una via cívica permetria recuperar les relacions urbanes que l'autopista talla al llarg dels 5 quilòmetres entre el parc de Cervantes de Barcelona i l'avinguda Llobregat a Sant Joan Despí. Aquesta transformació permetria la prolongació de la Diagonal en els termes municipals d’Esplugues de Llobregat, Sant Just Desvern i Sant Joan Despí fins al riu Llobregat.

Autors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran – Arquitecte

Equip

Iván Sánchez Fabra – Arquitecte / Abel Porcar Badal – Arquitecte i urbanista

Col·laboradors

Garrigues – Advocats

Promotor

INCASÒL – Institut Català del Sòl

Estat del projecte

Sense tramitar

Data inici

2009

Ús principal

Residencial / Oficines

Superfície total

316781 m2

Superfície sostre

146.330 m2

Nombre habitatges

1.710

UNA VIA CÍVICA PROLONGANT LA DIAGONAL

Es proposa mantenir la capacitat de la B-23 com a via segregada, però transformant la seva secció per a convertir-la en una via cívica que prolongui la Diagonal incorporant sistemes de transport públic i recorreguts per a vianants i bicicletes que uneixin Barcelona amb el Llobregat. L’establiment de laterals a banda i banda de la B-23 i el redisseny global de la secció de l’avinguda permetria la màxima connectivitat tant al llarg de la via com entre les dues bandes que ara es troben segregades.

La proposta podria permetre la transformació global de totes les seves vores amb les solucions més adequades per a cada tram en funció de les característiques urbanes dels diferents teixits que travessa. La transformació tindria més característiques unitàries constants, però la possibilitat d’incorporar solucions individualitzades adequades a la problemàtica de cada tram amb cobriments i soterraments puntuals en els llocs que el requereixin.

© SBDA

CINC ÀREES DE TRANSFORMACIÓ

La Diagonal arribaria al Llobregat amb 5 quilòmetres d’una avinguda que uneix el territori i que fomentaria la transformació urbana a partir de 5 àrees de desenvolupament:

DIAGONAL – SANT JOAN DE DÉU

Situada entre Barcelona i Esplugues de Llobregat, requereix la transformació de l’encreuament entre la B-23 i la Ronda de Dalt i possibilitaria la prolongació del transport públic i de la connectivitat verda.

DIAGONAL – ESPLUGUES

Situada en el centre d’Esplugues de Llobregat, requereix el soterrament de la B-23 per a resoldre l’encreuament amb Laureà Miró. Suposa la creació d’un gran parc sobre la B-23.

DIAGONAL – TV3
Situada entre Sant Just Desvern i Sant Joan Despí. Requereix el cobriment de part de la B-23. Plaça central i porta de Sant Just Desvern.

DIAGONAL – BELLAVISTA

Situada a Sant Joan Despí, requereix el cobriment de part de la B-23 per a la creació d’un gran parc a sobre d’ella.

DIAGONAL – LLOBREGAT

Situada a Sant Joan Despí, requereix el soterrament de la B-23 per a resoldre l’encreuament amb la Via Llobregat. Suposa la creació del Parc Diagonal Llobregat que es prolongarà fins al riu.