menuclose
Corporate Headquarters for Doctors Without Borders in the 22@ district

A green, tiered patio that links public access, flexible workstations, and a productive deck.

Seu de Metges Sense Fronteres a Barcelona
Seu de Metges Sense Fronteres a Barcelona

Doctors Without Borders headquarters in Barcelona

The Corporate Headquarters of Doctors Without Borders, completed in 2019 in Barcelona, ​​transforms an existing building located in 22 @ promoting functional, biophilic spaces designed for people.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef – Architect

Team

Miriam Aranda, Annabel Barba Calpe, Marta Sanz Cuso, Lourdes Romeo Sus – Architect / Maria Duran – Architect and BIM Manager / Joan Batlle Blay – Architect and landscape architect / Diana Calicó Soler, Elisabeth Torregrosa Avilés – Building engineer / Dolors Feu – Agricultural engineer and landscape architect

Collaborators

STATIC Ingeniería – Structural engineering, PGI Engineering – MEP engineering, dos54 – Facade

Promoter

MSF – Médecins Sans Frontières

Construction company

Vesta Rehabilitación

Project status

Built

Start date

2018

Finish date

2019

Total area

8.230 m2

Awards

Premis Catalunya Construcció 2020 – MSF
The vegetation invades the facade of the inner courtyard. / © Antonio Navarro Wijkmark

DIFFERENT STRATEGIES TO IMPROVE THE BUILDING

A new tiered green patio is proposed, improving lightning and ventilation of interior spaces. The tiered section improves lightning to all levels and generates terraces extending the workspaces with new meeting and working spaces. A staircase is added to the patio strengthening the connection between floors and fostering healthy habits. Vegetation becomes the main character of most exterior spaces fostering biodiversity and generating biophilic spaces.

The ground floor is understood as an extension of the street relating directly to the main elevation and access to the building. The main lobby is designed as a very multifunctional space incorporating different elements of the program; the bicycle parking space and front desk at the building’s main entrance, the auditorium, and the foyer directly linked to the entrance and the green patio as a backdrop.

Strategies not only provide a response to the client's needs and the building's operation, but they also take into account the effect of the different actions and the election of materials prioritizing a sustainable design. Annabel Barba CalpeArchitect / Building / Project Director

NEW CLEAR WORKSPACES

The flexible workspace is placed on the four floors organized around the new central patio fostering the relationship with the terraces and vegetation. The floor plans are arranged with a large open central space hosting the workspace and two lateral stripes, placed along the building’s party walls, hosting vertical communication cores, hygiene chambers, closed meeting rooms and offices and the resting areas.

The new productive and dynamic rooftop generates exterior meeting and production spaces. It has two main areas, the main terrace linked with the central courtyard and the main elevation hosting the living and meeting spaces lushly planted and protected by mobile awnings, adding features such as the photovoltaic panel pergola and mobile canopies improving the space’s comfort attributes. The other area is destined for the building’s technical services taking advantage of existing elements such as the metal pergola to add photovoltaic panels.

The roof, colonized by vegetation, is a new meeting space for users. / © Antonio Navarro Wijkmark
Awards

The Corporate Headquarters for Doctors Without Borders is finalist for the 2020 Catalonia Construction Awards.

Read more
The Corporate Headquarters for Doctors Without Borders is finalist for the 2020 Catalonia Construction Awards.
Awards

Batlleiroig wins the Catalunya Construcció Awards for functional rehabilitation.

Read more
Batlleiroig wins the Catalunya Construcció Awards for functional rehabilitation.