menuclose
Can Bada Park on the banks of the Torrent de la Font and the Turó de l'Enric in Badalona

Transformation of an old nursery into a multifunctional park that becomes a bioclimatic space that favors biodiversity and water management in the territory.

Parc de Can Bada
Parc de Can Bada

Can Bada Park

The Can Bada park, with a total area of ​​8,000 m², is part of the network of metropolitan parks managed by the Barcelona Metropolitan Area, as is the nearby park of Torrent de la Font and Turó de l’Enric.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Iván Sánchez Fabra – Architect/ Joan Batlle Blay – Architect and landscape architect

Team

Mercè Lorente i Gras – Architect

Collaborators

SBS Simón i Blanco – Engineering

Promoter

AMB – Àrea Metropolitana de Barcelona

Construction company

UTE Can Bada (Talio + DRIM Mediambient)

Project status

Built

Start date

2019

Finish date

2020

Total area

8000 m2

Outdoor surface

8000 m2
© Jordi Surroca

A TERRACED LANDSCAPE

This plot was a plant nursery on the banks of the Torrent de la Font. That is why it is made up of terraces at different levels, reminiscent of agricultural fields located on sloping terrain. To minimize earth movements, the park project uses these terraces and gives each of them a specific use.

– On the upper terrace we find a large rest area under the shade of the trees. A flowery slope separates and protects it from Alacant street, escaping from the city and placing the user in a natural area in the middle of the urban fabric.

– On the second terrace there are children’s games, designed for all ages, protected under the shade of the trees, and equipped with benches.

– Finally, the lower terrace is a large flowery esplanade, related to the stream, which can lead to various activities, both sports and cultural.

The connections between the different levels are made with ladders and ramps that are accessible to everyone.

© Jordi Surroca
A total of 54 new trees have been planted that will shade all areas of the park, thus improving the degree of citizen comfort. / © Jordi Surroca

SUSTAINABLE DRAINAGE

An important point of the project is the collection of rainwater from the entire surface of the park. It has been designed to minimize paved surfaces: 90% are soft and natural surfaces and only 10% of the surface of the park is waterproof and does not allow water to infiltrate. The park positively counteracts the paved surfaces around the neighborhood and becomes a new green lung for Badalona.

To control and manage rainwater, a sustainable drainage system has been built, which is based on collecting the water from the terraces in gravel ditches and the water from the slopes in green ditches. The two systems, while laminating the water and infiltrating it to the ground, lead it to the biotopes where the water is retained until it evaporates or infiltrates the ground. This system avoids pouring water into the municipal sewage network and manages it in a self-sufficient way within the same park.

The park positively counteracts all the paved surfaces of the neighborhood, becoming a new green lung of Badalona Mercè Lorente i GrasArchitect / Landscape / Senior

A VEGETATION ADAPTED TO THE CLIMATE CONDITIONS

Regarding the existing vegetation of the park, once the spontaneous vegetation that existed had been cleared, 4 trees with special botanical value were detected, which have been preserved: an elm on the lower terrace, a pine, a palm, and a cypress around the well and two palm trees that have been transplanted to place them in a more privileged place within the park.

For the choice of new plant species, sustainability and environmental criteria have been taken into account. Native species have been planted or adapted to the climatic conditions of Badalona. With this choice, it is guaranteed that the implantation of all the vegetation is prosperous and that the species do not need abundant watering.

A total of 54 new trees have been planted that will shade all areas of the park and thus improve the degree of comfort of the citizen.

CONTROLLING RAIN WATER

The shrub species have been planted following the slopes and the gutters, creating a new ecosystem full of biodiversity. In the biotopes, located in the humid low points where a large number of rainwater reaches, species with higher water requirements have been planted, such as poplars, while in the sunniest and driest areas more species have been planted. To enhance the fauna of the place, six nest boxes have been installed in the trees for the birds and a small hotel for insects.

The flowery meadow that has been planted on the slopes and on the esplanade is a very resistant meadow with slow growth without the need for irrigation.

On some of the slopes, live strips have been planted diagonally, in such a way that they slow down the course of the water and prevent the erosion of the slope. This bioengineering system is based on burying bundles of living branches that, in a relatively short time, root, re-sprout and favor the stability of the slope.

© Jordi Surroca

A PARK DESIGNED TO OPTIMIZE IRRIGATION

Another remarkable point of the park is that it supplies itself with water for the irrigation of green areas. The old well of the nursery has been rehabilitated to be able to extract water and use it for the irrigation network. It is a well 25 m deep and 1 m in diameter where a water extraction pump has been installed. The water is conducted to the shed and from this point, it is distributed to all the plantations. The vegetation is distributed in groups of plants with the same water requirements so that irrigation can be programmed according to the needs of each group and thus adjust water consumption.

The park booth contains all the controls of the irrigation network and the lighting panels of the park. In addition, it will serve to store gardening tools and to mark the main entrance with a large sign.

Can Bada Park is a climatic refuge that favors biodiversity and water management in our territory. It is an urban park prepared to live in the 21st century and designed to combat the climate emergency from within the city.