menuclose
Helix Cruise Terminal in the port of Barcelona

A clear and simple cruise terminal that combines design, functionality, and comfort.

Helix Cruise Terminal al port de Barcelona
Helix Cruise Terminal al port de Barcelona

Helix Cruise Terminal in the port of Barcelona

Helix Cruise Center dialogues with the industrial language of the elements that surround it: the industrial port, cargo cranes, ships and containers, and magnificent views of the nearest mountains and the city's waterfront.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef – Architect

Team

Meritxell Moyà Vilalta – Architect / Antonio Duran Bautista, Maria Duran – Architect and BIM Manager / Diana Calicó Soler, David Sobrino Viguín, Marc Torrella Mayol – Building engineer

Collaborators

STATIC Ingeniería – Structural engineering, PGI Engineering – MEP engineering

Promoter

Carnival Corporation & plc

Construction company

VOPI4, Elecnor

Project status

Built

Start date

2016

Finish date

2018

Total area

7245 m2

Outdoor surface

18687 m2
© Antonio Navarro Wijkmark

A VOLUMETRIC, CLEAR AND SIMPLE PIECE

This building that connects the city of Barcelona and the Mediterranean Sea is presented as a volumetric, clear, and simple piece, which unites two main premises, functionality and comfort. The building extends its ability to embark and disembark passengers from Carnival Corporation & PLC ships, in the shortest possible time, complying with strict safety requirements and organizing a complex functional program.

The architecture of the building allows these operations to be carried out providing comfort and well-being to people, due to the wide and intuitive spaces that provide natural lighting thanks to a system of skylights on the roof and large glass openings that offer an impressive framed view of Barcelona.

The terminal is connected by boat via an adjacent footbridge that gives access to two mobile gangways; the project updates the ground accesses, and also tackles the urban planning of the surroundings. / © Antonio Navarro Wijkmark

A LOGICAL SYSTEM

The set of constructive solutions that make up the building confers a high degree of sustainability: the ventilated facades improve the thermal characteristics of the building, and the light colors of the ceiling allow reflection and avoid the “heat island” effect.

The conception of the building envelope starts from a logical configuration of the facades, where each orientation obtains a different solution, responding accordingly: the East and West facades offer large openings to frame the views and allow the entry of daylight, but also be protected from direct sunlight thanks to its large overhangs that are used to place a large protected terrace. The south façade has a linear opening that provides enough light to avoid excessive sunlight and on the contrary, the north façade, which gives access to the ship, opens completely and integrates the open walkway as an extension of the building itself.

The furniture in the waiting rooms is adapted to the everyday scale through various configurations and the use of warm materials, such as wood. / © Antonio Navarro Wijkmark
The volume of the building and its façade system generates high-quality interior spaces with a large amount of natural light, finding an optimal balance to avoid overheating of the interior spaces. Albert Gil MargalefArchitect / CEO / Senior Partner

DESIGN, FUNCTIONALITY AND COMFORT

The structure of the building is made up mainly of precast concrete, which gives the order and regularity of the interior and exterior spaces, being at the same time an optimal system in terms of speed and assembly efficiency. The roof is completed with a structural tie-down system, which allows the creation of a wide column-free space.

The interior finishes, clean and simple, respond to the criteria of resistance, given the intensive use of space, the acoustic criteria that respond to the large dimensions of the rooms, and the strong will to provide the interior with a relaxed, comfortable, and full of light, using soft and neutral colors, which do not overwhelm the passenger and allow them to observe the city from a quiet and protected place. The interiors are completed with a series of furniture for waiting rooms that adapt to the daily scale through various configurations and the use of warm materials, such as wood, moving away from the general configuration of this type of space, generally cold and impersonal.

The new Carnival Corporation & PLC terminal is a balanced piece of architecture that combines design, functionality, and comfort, which welcomes or says goodbye to the passenger in comfortable and welcoming spaces from which to observe the city of Barcelona.