menuclose
Can Bruguera dwellings in Castellar del Vallès

30 social rental dwellings building for young people.

Habitatges Can Bruguera a Castellar de Vallès
Habitatges Can Bruguera a Castellar de Vallès

Can Bruguera dwellings in Castellar del Vallès

Can Bruguera housing block in Castellar del Vallès was designed as a development of small-format rental apartments for young people. The typology of the building, a freestanding 10-storey block, was stipulated by local town planning.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran – Architect

Team

Goretti Guillén, Cristina Maragall – Architect / Ángel Antón – Building engineer

Collaborators

STATIC Ingeniería – Structural engineering, LKN Sistemes – Solar energy

Promoter

INCASÒL – Institut Català del Sòl

Construction company

Corsan – Corviam

Project status

Built

Finish date

2005

Total area

3300 m2
© Eva Serrats

Can Bruguera dwellings

Our proposal set out to rationalize the organization of the building by turning the apartments to face east and west, situating the main entrance in the north and clothes lines facing south. Given the limited space in this typology and the built volume of the block, this layout created larger communal and distribution spaces than is usual in this type of development.

This generated a system of vertical communications that give the building a community identity rarely possible in social housing, with a system of double-height spaces that project a unitary image.

© Eva Serrats

A small-format development of rental apartments

The treatment of the finishes on the stairs and in the foyers, characterized by beech wood and overhead lighting, were key in this respect. The apartments group kitchens and bathrooms together to enable inspection from the building’s communal areas. The living room and bedroom are separated by a sliding door to create one large space as required, and share a window and terrace, creating a single opening in the façade.

The terraces are separated by prefabricated concrete screens on their north sides to provide privacy and protection from the wind. The west and south faces of the block are built of facing bricks, which are laid to create a lattice screen that ensures ventilation of the washing lines. The north face comprises prefabricated concrete panels that continue the screens on the terraces.

© Eva Serrats
© Eva Serrats