menuclose
Corporate University in Parc de Bell-Lloc

A perfect combination of architecture, technology and landscape at the service of training and learning.

Universitas Telefónica a La Roca de Vallès
Universitas Telefónica a La Roca de Vallès

Telefónica Universitas in La Roca del Vallès

The campus for the Corporate University of Telefónica in the Parc de Bell-lloc is the result of rehabilitating, remodelling and extending the old Belloch school. The project adapts the school facility to its new use and expands the residential sector while conforming to the wonderful natural setting and enhancing the enjoyment it provides.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran – Architect

Team

Albert Gil Margalef, Carla Cadavid Izquierdo, Miriam Aranda – Architect / Javier Zaldívar – Architect and landscape architect / Diana Calicó Soler – Building engineer / Elena Mostazo – Agricultural engineer and landscape architect

Collaborators

STATIC Ingeniería – Structural engineering, Antonio Merino – MEP engineering, G3 – Building engineers

Promoter

Parc de Belloch

Construction company

Proinosa

Project status

Built

Start date

2006

Finish date

2009

Total area

20.000 m2

Parc de Bell-lloc is a 122-hectare property situated on a hill, in the municipality of La Roca del Vallès, and is reached via the Granollers-Sant Celoni road. Most of the property is a rich mosaic of the oak and pine woods and farmland that is characteristic of the surroundings and of the Vallès county in general.

In the 1960s, Caixa de Barcelona, the then owner of the land, built a large school on the peak of the hill as part of its community project. The 18,000 m2 building, designed by the architect Manuel Baldrich i Tubau (Barcelona, 1911- 1966), who also designed the Llars Mundet complex and Sant Jordi Swimming Pool in Barcelona, is constructed in the late rationalist style with Nordic references, and also displays the work of well-known artists of the time such as Josep Maria Subirachs and Arlette Martí.

© José Hevia

The complex splendidly conserves the character of the time at which it was built, thanks to the quality of the materials used and the spatial layout. The judicious width of corridors and hallways, the design of the stairways, the clarity of the natural light and the system of outdoor pergolas connecting the buildings, not forgetting the fluid relations between interior and exterior, define the atmosphere of the place and give it an unmistakeable character. In the mid-1970s, Parc de Bell-lloc became famous in teaching circles and socially, and was exemplary for its installations, having as many as 1,200 pupils and a teaching staff of over 200. Part of the property is given over to fruit farming, and the rest is kept up as woodland.

© José Hevia

In 2002, the property was purchased by Parc de Belloch, SL, a subsidiary of Santa & Cole Ediciones de Diseño SA, which then started to introduce its head offices into a sector of the old buildings and recover tracts of abandoned farmland as nurseries for the production of ornamental trees.

In 2006, our firm was commissioned by Parc de Belloch, SL to adapt the remaining buildings to accommodate the project for a campus for Universidad Corporativa de Telefónica (Telefónica Corporate University, UCT) where it could hold continuing development programmes for its top management. In view of the breadth of the programme (180 bedrooms, 20 seminar rooms, a restaurant, cafeteria and lounges), as well as maintaining the original use of three of the existing buildings (classroom block, canteen and kitchens, and former residence), we decided to construct a new building to accommodate the main entrance and the bedrooms.

© José Hevia

This new building is situated in what used to be the service area, forming a border between the campus and the neighbouring farmland. This served to maintain the image of the complex designed by Baldrich, while creating a new outer image by turning the complex to overlook the landscape. The geometry of the new building’s floor plan draws on this condition of limit between the built space, with which it is connected, and the woodland it overlooks. The resulting building picks up the orthogonal lines of the campus and opens up to the surrounding landscape and the best views with a panoptic arrangement of the rooms.

This new building, along with a structural intervention in the existing residence building, generates a large communal space on the ground floor that relates the classroom block with the residence. It provides a large lounge for the complex, furnished to encourage interrelation among the people staying there, one of the main objectives of the UCT.

© José Hevia
© José Hevia

The new building stands the same height as the existing construction, thereby maintaining a unitary cornice throughout the campus and ensuring that there was no strong visual impact. The façade design is based on the logic that Baldrich imposed on the complex, using contemporary construction technologies and techniques that are deliberately clad in places with natural materials that relate the building with the place. The façades of the new building are devised of prefabricated panels of painted steel, glass and U-glass. The façades directly overlooking the landscape are given an outer skin made up of an irregular framework of sawn timber that gives the building a surface texture that makes it blend in with the nearby woods.

© José Hevia
© José Hevia

Intervention in the existing buildings was based on respect for Baldrich’s architecture, maintaining the façades and the compositions created by their openings. Inside, the layout is adapted to the present-day uses and technology required by the university.

The intervention was completed by attention to the campus’s outdoor spaces, grassing over the old asphalt playgrounds, restoring the rest of the gardens and maintaining the array of courtyards, spaces with trees, green areas, ornamental fountains and groves that, together with Baldrich’s rationalist architecture, characterize the Parc de Bell-lloc, producing a place steeped in a perfect combination of architecture, technology and landscape at the service of training, knowledge and human relations.

© José Hevia
© José Hevia