menuclose
Office building in Gran Vía, 159, in Can Batlló-Magòria

A building that, through its facade of ceramic slats, is integrated into the old factory complex of Can Batlló and mitigates the heat island effect.

Oficines Ó Building a Barcelona
Oficines Ó Building a Barcelona

Ó Building offices in Barcelona

The office building Ó is located in the area of ​​the old factory of Can Batlló, one of the most important focuses of development of the city of Barcelona in relation with the economic district of the municipality of Hospitalet de Llobregat and important avenues as Gran Via and Avinguda Carles III.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef – Architect

Team

Meritxell Moyà Vilalta – Architect / Antonio Duran Bautista – Architect and BIM Manager / Marc Torrella Mayol – Building engineer

Collaborators

STATIC Ingeniería – Structural engineering, PGI Engineering – MEP engineering

Promoter

Green Clover Capital

Construction company

Promuobra, Proyectos y Obras

Project status

Built

Start date

2017

Finish date

2019

Total area

32.776,50 m2
The building is linked to the environment through its ceramic materiality. / © Antonio Navarro Wijkmark

A BUILDING WITH KEY CONNECTIVITY

The volume of the building differentiates the main body tower of twelve floors, where the main use of offices is located; and a body of ground floor of great free height, where the different commercial activities are carried out and that frees part of the plot offering private space for public use.

It is this space for public use that configures and articulates the ground floor of the building, establishing pedestrian relationships between the road axes of Avinguda Carrilet, Gran Vía and what will be the future park of the Can Batlló site, where the city plans to host public facilities such as the School of Audiovisual Media or the New Municipal Central Archive.

On the ground floor, different urbanized spaces are developed that relate the architecture of the building with the city in a friendly way through flowerbeds and vegetation while the existing relationship with the urbanization project of the entire Can Batlló site is recovered through ceramic paving.

© Antonio Navarro Wijkmark

A FACADE LINKED TO ITS ENVIRONMENT

The envelope differentiates a ventilated façade system with large-format porcelain stoneware cladding and solar protection composed of a lattice of ceramic slats that make up the image of the complex. Differentiating requirements according to orientations, allowing the control of solar incidence, and ensuring permeability and vision from the inside, this ceramic lattice completes a volume that is staggered in its upper floors offering the user private terraces and singular spaces with views that relate to the building with the Sants district.

The set of ceramic slats, in addition to being the link with the environment, is the main system for controlling the energy demand of the building, reducing the impact of solar incidence in south orientations, and without compromising the compositional logic of the different elevations.

The building differentiates the main common areas of the lobby and the multipurpose room, high-clearance spaces, where both the vertical and horizontal cladding finishes distinguish spaces where wood and large-format porcelain stoneware predominate in contrast to exterior ceramics.

© Antonio Navarro Wijkmark

SPACES FOR USER WELFARE

The workspaces are conceived open-plan, with a freed floor occupying the structure only the core and the perimeter of the facade; and with a homogeneous façade solution that ensures the thermal and energy performance of the building while dialogue with the manufacturing environment.

This environment includes existing buildings that have been recently rehabilitated, such as the School of Audiovisual Media, or buildings that will be rehabilitated such as the New Central Archive of the city; conforming a common language in the building whose main protagonist is the use of ceramics in all its nuances.

The rest of the building systems are conceived with the aim of making the subsequent use and exploitation of the property more flexible. In this way, an exhaustive analysis of finishing systems is carried out on the office floors such as the false ceiling to make possible future divisions possible.

In the building, construction systems are conceived that ensure the industrialization of the solutions in pursuit of the sustainability of the whole, allowing through the control of solutions and materials, to obtain a final LEED GOLD certification. This control of materials begins in the drafting of the project and is supervised during the course of the work, requiring technical rigor in the ecological footprint of the building.

IN CONTINUOUS RELATIONSHIP WITH OUTSIDE SPACES

The roof of the ground floor, as well as the spaces released in accesses, allow establishing garden areas that, together with the textures and materials used; ensure integration with the old factory complex and the existing urban logic. On these roofs, the main spaces for users to interact, there are large flower beds of vegetation composing a fifth façade of the building directly linked to the elements of vegetation outside the plot.

The proposal is completed by the automation and energy management systems of the building, the implementation of the BIM methodology during all phases of the building’s life cycle, including its maintenance; and a wide range of mobility for users with a large provision of parking for bicycles inside and outside the building.

The roofs, the main spaces for users to interact with, are in constant relationship with the vegetation. / © Antonio Navarro Wijkmark