menuclose
Corporate building in Can Mates

The first private office building in Spain with an entirely wooden structure.

Seu de Vega Instruments a Sant Cugat de Vallès
Seu de Vega Instruments a Sant Cugat de Vallès

Vega Instrumentos headquarters in Sant Cugat del Vallès

The project for the new corporate headquarters for Vega, a level and pressure measurement technology company for the process industry, proposes a building with a square floor plan of 30x30 m with a ground floor plus one and that has a total area of ​​1,800 m².

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef, Helena Salvadó Giné, Marcos Andrés Trenado – Architect

Team

Clàudia Amías Roget – Architect and landscape architect / Laura Luque Pan, Gemma Ramon Mestre – Building engineer

Collaborators

G+R Structures – Structural engineering, Estudis ESL – MEP engineering, Egoin – Engineering, manufacturing-and wood construction

Promoter

Vega Instrumentos

Construction company

VOPI4

Project status

In progress

Start date

2019

Total area

1.800 m2

A STRONG COMMITMENT TO SUSTAINABILITY

The close relationship with the client, Vega, and the common interest in innovation and respect for the environment has allowed us to propose an avant-garde and sustainable proposal, becoming the first private office building with an entirely wooden structure

The building has two floors of 30x30m worked in 5×5 modules. This constructive logic allows it to be easily expandable in the future and achieve maximum efficiency.

The ground floor is intended mainly for the reception of visitors, showroom, and repair, so it has a more public character and is considered a more compartmentalized space. The upper floor, aimed at a more internal and administrative use of the company, has a more open floor where the workspaces, offices, meeting rooms, and restrooms are located.

© SBDA

A MODULATED FACADE FOR AN OPTIMAL BALANCE

The façade of the building is presented as a grid that always follows the same modulation and that is applied to the four elevations of the building.

The envelope is a ceramic outer skin that follows the structural logic, made up of a solid third and two-thirds glazed. In this way, an optimal balance is reached between the use of natural lighting and the control of solar radiation, that is, between user comfort and the energy efficiency of the building.

The joinery is placed behind the façade plane to generate a shadow line and retractable blinds are also projected to guarantee the sun protection and well-being of the users. In addition, the color of the wood provides a warm tone, sifting the natural light.

A large interior staircase promotes sustainable mobility within the building. / © SBDA

PROMOTING SUSTAINABLE MOBILITY IN THE BUILDING

Inside, the vertical communications are carried out through an open staircase that is located in the center of the building and has overhead lighting that allows natural light to enter the central part of the building.

In this way, the building has easy-to-locate, intuitive stairs that have natural light, spaciousness, and greenery. In short, stairs that in addition to complying with the regulations, are healthy and invite to be used.

Wood brings warmth to workspaces and improves the well-being of building users. / © SBDA

THE WOOD, LEADING

For the structural system, a very interesting combination is chosen and that is on the rise. It is a grid of GL24H laminated wood portico elements on which the CLT floors are laid. A logic system with very reasonable lights.

Wood is a natural, sustainable, and renewable material that has excellent technical qualities for use in practically any type of construction. But their use not only improves the quality of our homes and cities but also increases the forests used for their production, improving their maintenance and increasing rural employment.

For the structure, distinguished pine wood (pinus radiata) is used, it grows throughout the Cantabrian coast. In this case, it is wood from the Basque Country, transformed there and transported to Sant Cugat, betting on a local product, with the minimum possible displacement. With this decision, 650 tons of CO2 are stored in the structure of the building.

In this way, we maintain our commitment to the environment, promoting local, recyclable materials, with minimum consumption of CO2 for manufacturing and emission.

A CONSTANT SEARCH FOR SELF-SUFFICIENCY

Adding to the choice of sustainable material such as wood and the commitment to healthy stairs, photovoltaic panels and a rainwater collection system for irrigation are installed in the project, reinforcing the building’s self-sufficiency.

In addition, within the area of ​​the plot, native species or species adapted to the climate of the area will be planted, with low water requirements. In this way, the biodiversity of the environment is favored, in addition to generating shaded spaces to improve the quality of the space. In the surroundings of the building, 52 trees are planted, which with their growth capture CO2 and also 3,300 m2 of green areas.

The proposed landscaping of the exterior spaces will favor the permeability of the building-free soil to enhance the infiltration of water into the land.

Agenda

TV3 interviews Batlleiroig about the new models of wood construction.

Read more
TV3 interviews Batlleiroig about the new models of wood construction.
Projects

L’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, visita l’obra de VEGA Instrumentos

Read more
L’alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, visita l’obra de VEGA Instrumentos