menuclose
Corporate building for Inditex in Parc del Alba

A dynamic and energy-efficient facade for offices flooded with natural light that promote biodiversity, health, and well-being.

Seu de Stradivarius a Cerdanyola de Vallès
Seu de Stradivarius a Cerdanyola de Vallès

Stradivarius headquarters in Cerdanyola del Vallès

The Stradivarius headquarters are located in the Parc del Alba in Cerdanyola del Vallés, one of the most important poles of economic activity in the metropolis of Barcelona, ​​with excellent connectivity and right next to the Collserola Natural Park.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef – Architect

Team

Carla Cadavid Izquierdo, Beatriz Barral Santos, Marcos Andrés Trenado, Segundo Rodríguez, Marta Peinado – Architect / Diana Calicó Soler, Francisco Palau – Building engineer / Dolors Feu – Agricultural engineer and landscape architect

Collaborators

STATIC Ingeniería – Structural engineering, JG Ingenieros – MEP engineering

Promoter

Stradivarius, Inditex

Construction company

Goa Invest

Project status

Built

Start date

2016

Finish date

2017

Total area

45170 m2

A BUILDING OF UNIQUE ARCHITECTURE

The new building, designed by batlleiroig, consists of 31,600 m2 of offices that are spread over 3 floors and a ground floor for parking. The workspaces flooded with natural light are characterized by being open, large, and with free heights of 4.5 meters in some areas. A repertoire of interior patios allows the spaces furthest from the facades to be illuminated in a natural way. A central communications core allows the relationship between the different floors of the building.

The project incorporates some of the solutions used in the design of other Inditex group headquarters, such as the stilt structure, the parking under the building, or the layout of the program in strips. / © Antonio Navarro Wijkmark

A LANDSCAPED BASE

The plot where the building is developed has an area of ​​18,000 m2. A plinth adjusts the building to the steep slopes of the perimeter streets and defines the main entrance to it from a large oval courtyard where a unique magnolia is located.

The parking floor, with a capacity for almost 300 vehicles, is located at the same level as the main entrance. The car park is open to the different interior courtyards and landscaped perimeter that offers natural lighting and direct ventilation.

The interactive system of vertical slats on the facades ensures the energy efficiency of a building designed according to sustainability criteria and in which vegetation plays a prominent role. / © Antonio Navarro Wijkmark

EMPLOYEE COMFORT AS A PRIORITY

The comfort of the workspaces of the building’s 300 employees is ensured by centralized demotic lighting control and air conditioning systems. In the work areas, special care has been taken of acoustic comfort and interior finishes that combine light tones with natural wood textures.

The workspaces are complemented by rest areas with outdoor terraces, a corporate dining room with access to the garden and a gym, all to promote the well-being of people during the working day.

The stairs are easy to locate, have natural light, spaciousness, ergonomics, vegetation, and connect the floors in an intuitive way. / © Antonio Navarro Wijkmark

SUSTAINABILITY, VEGETATION AND ENERGY EFFICIENCY

Sustainability is the basis of the design of facades that are characterized by an interactive system of vertical white slats that, beyond an attractive and very unique image, provide them with high-value functionalities that guarantee energy efficiency and reduction of consumption through home automation management systems.

The native vegetation and low water consumption is integrated into the outdoor spaces that surround the building, as well as in the repertoire of interior patios and in the main entrance hall as a plant waterfall. The irrigation of the vegetation comes from a rainwater reuse system that also feeds the toilets and allows a saving of 45% of water dedicated to these uses.

All energy efficiency actions will reduce the building’s electricity consumption by 30% and the consumption of indoor drinking water by 45%. These savings together with the choice of recyclable and proximity materials, as well as the connection to the District-Heating network will allow the building to obtain a LEED GOLD certification.

© Antonio Navarro Wijkmark