menuclose
Pull & Bear headquarters in Narón

Corporate building for Inditex in Narón, A Coruña

Seu de Pull & Bear a Narón
Seu de Pull & Bear a Narón

Pull & Bear headquarters in Narón

Pull & Bear's headquarters in Narón was designed and built to meet the chain's present and future needs, and with the aim of creating a building integrated into the surrounding environment, energy efficient and with open spaces that optimize natural lighting.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef – Architect

Team

Miriam Aranda, Carla Cadavid Izquierdo, Beatriz Barral Santos – Architect / Maria Duran – Architect and BIM Manager / Diana Calicó Soler, Marc Torrella Mayol – Building engineer / Dolors Feu – Agricultural engineer and landscape architect

Collaborators

STATIC Ingeniería – Structural engineering, DM Ingeniería – MEP engineering

Promoter

Pull&Bear, Inditex

Construction company

Goa Invest

Project status

Built

Start date

2013

Finish date

2015

Total area

23.000 m2
© Antonio Navarro Wijkmark

With a rectangular plan of 180×85 meters and two floors, the project proposes an open palafitte structure that allows access to the building and parking through the ground floor. The plan comprises three longitudinal zones: the central one hosts four access points and services enhanced with better lighting and ventilation by four courtyards. The other two contain workspaces. The north-oriented zone is for product design and development. It is the widest, measuring 37 meters, and is naturally lit through the glazed facade. The south-facing zone hosts areas that require compartmentalization such as meeting rooms, showrooms, private offices, e-commerce, etc. There is also a double height hallway, an open staircase, and glazed elevators. There is low solar incidence in the area, so the facades are glazed. The design incorporates a large free space where a large green area has been implemented that allows the incorporation of rest and disconnection spaces for users.

© Antonio Navarro Wijkmark

Given its location, in the Northwest of the peninsula and therefore the low solar incidence in the area, the building is fully glazed. The facades give the new building a sober and light image where glass and aluminum are the main materials allowing natural light to flood the interior spaces at the same time that a repertoire of slats provides solar protection to the south orientations —with horizontal slats—, east and west —with vertical slats—. A system of patios with vegetation allows to reinforce the lighting of the interior areas furthest from the perimeter of the façade and at the same time generate a natural air circulation that improves thermal comfort in hot periods, both on the office floors and in the parking lot.

© Antonio Navarro Wijkmark
© Antonio Navarro Wijkmark

The interiors have been conceived from the simplicity and clarity, where light tones dominate the spaces and allow a good reflection of light. This great neutrality has been offset by some natural pine surfaces that provide a more natural and friendly character to these interior spaces. Outstanding among all the rooms is a large 6.000 sqm work room totally open and free of pillars located on the upper level and where a large part of the design and purchasing processes are carried out in high quality lighting and acoustic conditions, creating a work environment that encourages concentration, creativity and fluid communication.

© Antonio Navarro Wijkmark
© Antonio Navarro Wijkmark

The building has been awarded the USGBC (United States Green Building Council) LEED Gold certification for sustainability and energy efficiency, with particular emphasis on the treatment of the ground floor as a ventilated outdoor space for parking, technological skins, efficient and well protected from the sun, patios that promote natural air circulation, the use of excess energy from outbuildings, interior light control systems, water saving systems and the development of exterior areas with vegetation. All these measures allow a water saving of more than 50% and energy of more than 30% compared to conventional offices and avoid the emission of more than 230 tons of CO₂ into the atmosphere.

© Antonio Navarro Wijkmark
© Antonio Navarro Wijkmark
© Antonio Navarro Wijkmark