menuclose
Massimo Dutti Corporative Headquarters

An elevated office building on a palafittic parking lot, with a logical façade system with solar orientations and a repertoire of green patios that give it a high level of energy efficiency and sustainability.

Seu de Massimo Dutti a Tordera
Seu de Massimo Dutti a Tordera

Massimo Dutti Headquarters in Tordera

The New Massimo Dutti Headquarters consists of a palafitte building that frees up most of its ground floor to allocate space for vehicle parking. The proposed solution generates optimal road accessibility to the building while protecting vehicles and users from weather, improving ventilation, and providing thermal comfort during hot periods.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef – Architect

Team

Carla Cadavid Izquierdo, Meritxell Moyà Vilalta, Miriam Aranda – Architect / Diana Calicó Soler, Elisabeth Torregrosa Avilés – Building engineer

Collaborators

STATIC Ingeniería – Structural engineering, PGI Engineering – MEP engineering

Promoter

Massimo Dutti, Inditex

Construction company

Goa Invest

Project status

Built

Start date

2011

Finish date

2012

Total area

40.344 m2
© Jordi Surroca
© Jordi Surroca
© Jordi Surroca

A new tipology

The three-storey building, 220×60 meters, is located in an industrial estate on the outskirts of Tordera, so parking is the key element in the organization of the program. In contrast to the two most common parking solutions — outdoors on an adjoining plot or underground under the building itself — the project proposes a new typology: a palafittic building that frees up most of its ground floor to be used for parking.

This solution generates optimal accessibility, protects vehicles from the elements and achieves an image that dignifies the car park instead of treating it as a residual space. The rest of the ground floor configures the entrances, complementary uses and facilities, and the two upper floors are used entirely for work spaces, bathed in natural light thanks to a fully glazed north façade.

The total height of the ground floor is 4 m and that of floors 1 and 2 is 5.5 m, the total height of the building being 15.00 m. The total area of ​​the building is 40,344 m², of which 11,737 m² are for the ground floor car park and the remaining 28,605 m² are interior work spaces on the first and second floors.

© Jordi Surroca
© Jordi Surroca

Interior patios connected to the ground floor

The commitment to sustainability and comfort in the workspaces translates into the creation of various interior patios, directly connected to the exterior ground floor, which illuminate the central spaces of the building and allow cross ventilation in a natural way.

The view from the outside of the enclosure is configured by a skin of extruded aluminum panels, which curves slightly at its corners, embracing the three sunniest facades. On this skin the openings are protected by movable slats. Its technological character relates it to the industrial textures of the adjacent buildings. The image to the north, from the inner street of the enclosure, is configured, as it is not exposed to direct sunlight, from a large glass façade that allows the two large work rooms of the building located on the first and second floors to be generously illuminated.

The high performance of the Massimo Dutti New Headquarters building in terms of sustainability and energy saving has allowed it to obtain the LEED GOLD rating from the USGBC (United States Grenn Building Council). The measures taken include the use of patios, technological skins and the treatment of the ground floor as a ventilated outdoor space with a parking function.

© Jordi Surroca
© Jordi Surroca
© Jordi Surroca