menuclose
CMT Headquarters in Barcelona

Corporate headquarters of the Telecommunications Market Commission in the 22@ district.

Seu de la CMT a Barcelona
Seu de la CMT a Barcelona

CMT Headquarters in Barcelona

The Telecommunications Market Commission (CMT) has its corporate building in the 22@ district of Barcelona. The building houses 10 floors of offices and a ground floor with a variety of services, such as an events hall, a large meeting room and a pre-school centre, all within the structure of the former Can Tiana textile mill.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran – Architect

Team

Goretti Guillén, Meritxell Moyà Vilalta, Helena Salvadó Giné – Architect

Collaborators

G3 – Building engineers, STATIC Ingeniería – Structural engineering, PGI Engineering – MEP engineering, Pamias – Project manager

Promoter

Grupo Castellví

Construction company

Dragados

Project status

Built

Start date

2008

Finish date

2010

Total area

17.810 m2
© Jordi Surroca

The building for the Telecommunications Market Commission, CMT, is located in the district 22@, forming part of a group called 22@ Business Park, which Grup Castellví promotes, housing a large business complex of more than 41,000m2 for offices and hotels between the streets Bolivia, Ciutat de Granada, Sancho d’Àvila and Badajoz. Integrated into this sector is one of the buildings of the old textile factory of Can Tiana, built in 1906 according to the design of G. Guiteras and cataloged by the Special Protection Plan of the Industrial Patrimony of Poble Nou.

© Jordi Surroca

The building for the CMT sits in a long narrow lot whose main façade overlooks Bolivia Street, being limited laterally by two passages. The site houses in its central part one of the factory buildings of Can Tiana and one objective of the project is to recover it and incorporate it into the functional program of the CMT. The main volume consists of three underground floors for parking and eleven floors above the street level, intended for offices and services. The ground floor, intended primarily for access, connects with the historic factory building where, while retaining its original structure, there is an auditorium with a capacity for 330 people, a large capacity meeting room, and some services for employees of the CMT. The roof of the structure is suitable for use and connects to the first floor of the main volume, which as we have said is intended for offices.

© Jordi Surroca

The floor of the building is organized from a core of accesses and central services that are ordered around the workspaces, making use of the freedom of space that provides it with its status of a building open to all four sides. This allows us to explore a volumetric formalization that the building represents, in a unique way with respect to its surroundings, emphasizing its asymmetry with respect to its longitudinal axis and enhancing its height with respect to the axis of the street. This formal freedom allows us to obtain a singular shape, faceting the faces of the building and molding it as a piece that seeks to be unique and recognizable and that finds in the innovative relationship between exterior and interior one of its reasons for being. The variation and overlapping of exterior spaces and workspaces, allow us to orient the volume towards the historical factory building and relate to it in a subtle and utilitarian way. The distant presence of the sea and the orientation towards the south determine the position of the terraces.

The desire to work the exterior appearance of the building unitarily led us to protect its façade with a system of horizontal slats that run through the entire volume and even the historic factory, by extending the slats above the existing volume. The slats allow us to close the upper terraces and the areas of facilities and, in turn, shape the entrance canopy to the ground floor.

© Jordi Surroca