menuclose
Corporate building for Inditex in Arteixo, A Coruña

A new sober, balanced and flexible building for the Inditex complex, which is committed to state-of-the-art technological solutions aimed at energy self-sufficiency.

Seu de Zara.com a Arteixo
Seu de Zara.com a Arteixo

Zara.com headquarters in Arteixo

The Zara.com building adds 63.184 m² to the Inditex complex in Arteixo with a new volume that provides a sober image characterized by verticality. The configuration of their workspaces generates the necessary flexibility for the firm, thanks to large free heights that obtain a better environmental quality and spacious rest areas, with views and natural light. A highly efficient building that achieves LEED Platinum sustainability certification.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef – Architect

Team

Beatriz Barral Santos, Mariano Aguado de Sas, Paula Ortiz Arias, María Méndez Gago, Claudia Márquez Sala – Architect / Diana Calicó Soler, Victoria Ramos Mantiñán, Marc Torrella Mayol – Building engineer / Dolors Feu – Agricultural engineer and landscape architect

Collaborators

Keyplan – Engineering, DAIE – Structural engineering, Enplano – LEED Certification, Galaicontrol – QA, SGS – Commissioning management

Promoter

Zara, Inditex

Construction company

Goa Invest

Project status

Built

Start date

2019

Finish date

2021

Total area

63.184 m2
© Luis Díaz Díaz
The complex follows a growth strategy that incorporates healthy outdoor spaces for people, combining large paved areas with vegetation. / © Luis Díaz Díaz

An orderly complex

The new Inditex expansion follows the strategy of the recent growth of the complex based on independent volumes that develop and incorporate outdoor spaces for people with the presence of vegetation, generating healthy environments that in turn allow the different buildings to be provided with better lighting conditions natural and ventilation.

The connection with the new building is generated through a new walkway that completes a large internal connection axis and will allow access to the new building in an accessible and very intuitive way, following the logic of the previous phases.

A sober, balanced and flexible design

The new building consists of 5 floors of 90×90 m, which are organized into two large free-height work spaces complemented by support and service spaces located on one side and in the center of the plant. This configuration allows generating the necessary flexibility to adapt to different present and future needs of the company.

The workspaces have large free heights for better environmental quality and spacious rest areas, with views and natural light. / © Luis Díaz Díaz
© Luis Díaz Díaz

A façade that promotes the "cool island" effect

The façade system solves, by means of large 4.8-meter high high-efficiency glass modules, the interior lighting of the workspaces and incorporates the structural pillars in the space between modules, freeing the interior spaces from pillars close to the façade. and increasing the sensation of space and natural light. Incorporating the mass of the pillars into the outer skin improves the building’s thermal insulation and reduces its energy demand.

By finishing the façade and the roof in light colors, the building manages to capture less heat by limiting the increase in ambient temperature due to the heating of the buildings, also known as the “cool island” effect.

The repetition of the window modules generates a sober and elegant exterior image of the building characterized by verticality. The commitment to the white color gives depth, contrast and luminosity to the building.

© Luis Díaz Díaz
A façade system that integrates the structure, frees up interior space and improves energy efficiency, while promoting the "cool island" effect. / © Luis Díaz Díaz

Efficiency and sustainability

The headquarters for Zara.com was designed from the first phases of the project following passive strategies that reduced the energy demand of the building.

The roof of the building displays a 1,088 m² photovoltaic pergola that generates 263.1 MWh/year and in turn protects the roof from solar incidence. The contribution of this pergola and the one that covers the outdoor car park provides energy to 30,000 m² of the new building, providing 45% of the energy it consumes.

The building’s energy efficiency is completed with a wide repertoire of technical solutions, among which its centralized management system and motorization in the building stand out, together with low-consumption LED lighting, induction-based air conditioning system with very low air speeds. and therefore with low energy consumption or a highly efficient waste management system.

On the other hand, the building reuses the rainwater from its roofs, obtaining a 0 balance of water consumption. The use of recycled and industrialized materials, such as the precast structural system, contribute to the reduction of the carbon footprint. All this will allow the building to obtain the LEED Platinum Sustainability Certification.

© Luis Díaz Díaz

Betting on a healthy space

For a better internal connection, the five floors are connected by wide staircases, promoting healthy mobility within the building.

The main staircase develops from a large 32-meter-high vertical atrium flooded with natural light. The fact of generating comfortable stairs, with natural light and placing them in visible spaces encourages their use and therefore the well-being of people, reducing the use of elevators and their corresponding energy consumption.

The great interior free heights of up to 6 meters high on some floors allow a lower concentration of people per m3. This fact, together with air renewal systems that filter harmful particles, guarantees a high quality of indoor air in a very low-density environment.

All the new outdoor spaces have been pacified to allow them to be used and enjoyed by people, contributing to de-densification and the generation of alternative environments for meeting, gathering and rest. In addition, each of the floors has spacious cafeteria and rest areas with large windows.

 

A new forest with 350 trees on a large vegetation cover of 23,000 m2 increases air quality and promotes the infiltration of rainwater into the existing land. This large green area makes it possible to offset a large part of the CO2 footprint of the construction of the new buildings, improve air quality and have outdoor areas for sports.

The creation of a new car park for 638 vehicles has also made it possible to create a new access from Avenida de Arteixo, which makes it possible to decongest road traffic to the complex at rush hour. In addition, a large pergola with 6,000 m2 of photovoltaic panels covers the parking lot, providing shade for the space and producing electricity.

In a bid to improve the relationship with the contexts near the complex and its closest population, a new bike lane will be developed that will connect the complex with the existing bike lane, which runs parallel to the natural system of the Arteixo River and connects with the natural areas of the Atlantic coast.