menuclose
Partial Delimitation Plan and Urbanization Project of the Llevant Mar sector

A careful implantation allows the preservation of the pine forest and the recovery of the dune system on the seafront.

Ordenació Llevant Mar a Gavà
Ordenació Llevant Mar a Gavà

Llevant Mar planning in Gavà

The Llevant Mar sector in Gavá is one of the last developable sites at the Baix Llobregat seafront. This sector’s location is privileged in many aspects; it is on the seafront, 20 minutes away from downtown Barcelona, close to the airport, adjacent to the Baix Llobregat agrarian park and the river’s delta.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran – Architect/ Abel Porcar Badal – Architect and urban planner

Team

Helena Valls Fígols – Architect and urban planner

Promoter

Urban Input

Project status

Provisionally approved

Start date

2020

Main use

Residential / Equipment / Hotels

Total area

117.710 m2

Roof area

27.709 m2

Dwellings number

225

CURRENT STATUS

Currently, the site is occupied by a number of deteriorated streets and some unregulated buildings in the 50 m seafront fringe. Since the site has not been developed, a lush pine tree forest has been preserved in the private plots, as well as a beach dune system, quite neglected and degraded.

PREVIOUS PLANNING

The previous planning proposed to open a road on the first line of the coast, like a rolling promenade, ignoring the dune system, and generating fragmented green spaces that did not give continuity to the biophysical matrix of the place. In addition, the ordering of the building in closed blocks did not respond to the orientation nor allow good ventilation between buildings and preserved an existing building within the 50 m coastal zone.

With the passage of time and as the sector did not develop according to what was foreseen in the 1990 Partial Plan, it was necessary to make a modification of this to order it with criteria according to the environmental and natural conservation of the place, providing solutions to face the challenges of climate change and the coastal situation of the sector.

OUR PROPOSAL

The amendment to the 1990 Plan reconsiders the area’s arrangement to suit the physical and ecological reality of the site, providing answers to problems that might appear in the future caused by climate change in such a coastal area. The issues that need to be modified regarding standing planning were preserving the existing pine forest, recovering the beach dune system, and the coherent arrangement of the buildings considering the constructions within the 50-meter coastal fringe currently unregulated.

FOUR ACTIONS IN THE SECTOR

A new arrangement of green spaces is proposed, with a large coastal green reservoir that allows recovering the beach dunes. A vertical green corridor is proposed allowing the ecological connection between dunes and the litoral pine groves of the area’s interior. To accomplish this generous green area, we proposed the reduction of private land and development potential compared to the withstanding 1990 plan.

We propose to maintain the existing road network as much as possible, removing some of them without creating new ones. This will preserve the existing pine grove as much as possible and will diminish energy consumption and demolition during the construction phase. We also propose to demolish the buildings within the coastal fringe to preserve and foster the recovery of the whole dune system. The facilities proposed are organized around the new green areas, creating a continuous park and facility system. Furthermore, private land is grouped as a continuum with the already established urban development, avoiding the fragmentation of private land.

Buildings without basements are proposed for the private plots. Structures elevated on stilts leave the site’s topography untouched with a minimum footprint on the land. The proposed building arrangement with south-facing buildings and generous distance between them ensures proper sunlight and ventilation for future dwellings, providing thermal comfort and decreasing housing energy requirements during their useful life.

Exterior spaces of the residential area. / © SBDA
The project is an example of the recognition of the site’s physical and ecological reality. Responding to climate change challenges with sustainable systems adapted to the area’s unique location. Helena Valls FígolsUrban planner, Architect / Urban Planning / Project Director

PLANNING, A TOOL FOR CHANGE

Furthermore, the criteria established by planning regarding, not the only arrangement of buildings but the treatment of free spaces, specifying construction systems and materials, as well as the preservation and recovery of local natural structures It is a great example of multi-scalar work since the initial stages of the project. Many conditions for the site’s final construction, building, and urbanization are set in planning.

This multi-scalar work and many proposal stages, the recognition of reality and negotiation with the government, is what adds value to the project. Providing satisfactory results for all agents involved and great quality for the future inhabitants.

Dunar landscape integrated into the area. / © SBDA