menuclose
Office building in Granada Street 150, in the 22@ district

A highly efficient ceramic, vegetal facade that promotes biodiversity and spans the gardens of Ca l'Aranyó.

Parc Glòries Office Building a Barcelona
Parc Glòries Office Building a Barcelona

Parc Glòries Office Building in Barcelona

This project consists of an office building for rent in the 22@ technology district of Barcelona, with a surface area of 30,733 m². It is a building with a ground floor and seventeen floors.

Authors

Batlleiroig Arquitectura. Enric Batlle Durany, Joan Roig i Duran, Albert Gil Margalef – Architect

Team

Miriam Aranda, Annabel Barba Calpe, Maria Beni – Architect / Maria Duran – Architect and BIM Manager

Collaborators

STATIC Ingeniería – Structural engineering, G3 – Building engineers, ARCO Facade Consulting – Facade, JG Ingenieros – MEP engineering

Promoter

Moorage Inversiones 2014

Location

Construction company

VOPI4, Grupo Eiffage

Project status

Built

Start date

2014

Finish date

2019

Total area

30.733 m2
© Rafael Vargas

Parc Glòries Office Building

The ground floor is a longitudinal element offering an elevation towards Ciutat de Granada. It also hosts the landing of the exterior emergency staircases on both ends and a porch occupying the block’s chamfers that continues towards the rear elevation facing the park. This longitudinal element holds the main access to offices, a hall destined for a gym, service rooms and the ramp leading to the underground car-park.

© Rafael Vargas
© Rafael Vargas
The Parc Glòries building has been dealt with at Batlleiroig as an exercise in honesty and rigor, where sustainability criteria have centered around cutting down resource consumption rather than complex solutions dependent on domotic systems Albert Gil MargalefArchitect / CEO / Senior Partner

open plans

Floors 1 to 8 occupy the whole length of the building and have the same configuration: open plans with a compact communication and services core, towards Ciutat de Granada. Exterior emergency staircases are located on both ends.

Floors 9 to 16 occupy almost ¾ of the building’s length, setting back the front towards Tanger Street. These upper floors are set out in the same way as the lower ones, providing open-plan office spaces, compact communication cores and exterior emergency staircases at both ends. The 9th floor has access to the roof of the 8th floor providing an exterior area for the whole building. The 16th floor is conceived for a single tenant and is set back further away from Tanger Street to generate a private terrace.

The 17th floor is destined for technical services and elevator machinery rooms.

We firmly believe in logic sustainability, in one which promotes user involvement and rewards its interaction with nature, providing health and well-being Albert Gil MargalefArchitect / CEO / Senior Partner
© Rafael Vargas
© Rafael Vargas

The PARC GLORIES project has been designed to obtain a maximum environmental qualification: LEED Platinum certification.

3 large areas group the basic design criteria: Savings (material, energy, and water resources) Environmental quality (minimizing exterior and interior polluting agents, space quality regarding natural light, material comfort and air quality) and providing the building with the necessary facilities to foster its user’s health, its sustainable use and contributing to the environment (terraces and biophilic spaces, spaces that promote recycling, facilities that foster the use of nonpolluting transportation, common elements encouraging sport and healthcare and resting areas in touch with nature and open air.

Energy-saving criteria have concentrated on minimizing consumption and solar control through a carefully designed envelope (a double skin filters solar radiation and maximizes natural light on all of its elevations and orientations, and a roof avoiding the heat island effect through the use of materials that reflect solar radiation and has a minimum thermal mass) and through thorough consumption saving, both in light and conditioning. At Batlleiroig we strongly believe that the best saving relies on the minimum use of artificial conditioning.

© Rafael Vargas

Environmental quality

Environmental quality is ensured through rigorous control of materials deployed in construction; both during the building period and final finishing. At Batlleiroig we are committed to demand materials with a certified sustainable origin, minimizing the environmental footprint through the use of local materials and, when possible, encouraging recycling and the use of recycled materials. All vegetable-based claddings are carefully chosen, demanding certified sustainable forest management and traceability. Non-organic materials are chosen according to their volatile particle non-emissions. All these contribute to air quality directly affecting the user’s health.

The user’s health is tightly bonded to the building’s ability to relate and interact with nature. This implies that the building is not alien to circadian rhythm, allowing natural light into all spaces -including bathrooms- and allowing direct visual contact with natural vegetation through terraces and planters flooding with greenery the rear elevation. At Batlleiroig we are convinced that a biophilic building does not only foster the well-being and mood of its users but it also contributes to their productivity and their working performance.

Resource-saving has been approached from two different strategies: in the first place, minimizing the use of water resources, through the reduction of the spending in all bathrooms and fittings and the use of low water demanding plant species. In the second place, by collecting rainwater through pipes and tanks on the roofs. This action collects up to 50m3 of water for the irrigation of the whole building’s vegetation.

© Rafael Vargas
© Rafael Vargas